Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Slab odaziv

Prosvjed roditelja u Zagrebu: Vrtić za svako dijete

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na Trgu bana Jelačića u Zagrebu prosvjedovali su ogorčeni roditelja zbog toga što njihova djeca nisu dobila mjesto u vrtiću.

Pod motom 'Vrtić za svako dijete u Zagrebu', 100-tinjak roditelja organizirano u inicijativu Pravo na vrtić počelo je jutros miran prosvjed u središtu grada. Od gradskih oca traže da omoguće svakom djetetu mjesto u vrtiću te da jasno objave kriterije po kojima se djeca primaju. Naime, pojedini mališani koja ispunjavaju kriterije bez objašnjenja su odbijeni. Roditelji su poručili kako privatni vrtići nisu opcija jer su preskupi. 'Nismo uspjeli upisati naše blizance u državni vrtić nego smo bili primorani otići u privatni, a s tim se financijski jako teško može izaći na kraj. U državnom vrtiću smo odbijeni iako smo se prijavili prvi i iako je rečeno da blizanci imaju prednost', za rekli su roditelji blizanaca.

Pročitajte i ovo Imaš pravo, ostvari ga IMAŠ PRAVO, OSTVARI GA! Ne znate trebate li prijaviti porez na dohodak? Stručnjaci su izračunali kako roditelji mogu ostvariti maksimalan povrat poreza! Chongqing U Kini pogubljen par Opak, okrutan i odvratan zločin: Nagovorila ljubavnika da ubije svoju djecu kako im ne bi bila prepreka u vezi

>> 5000 djece bez mjesta u vrtiću: Dijete mi je rođeno u krivo doba godine

'Prosvjed je izravan način da upozorimo mjerodavne kako problem s vrtićima uistinu postoji i da ga više ne bi smjeli zanemarivati', rekla je pokretačica te inicijative Petra Razić Rogić. 'To je tek početak, nećemo odustati i ustrajat ćemo u tome da se ostvari pravo svakog djeteta i dostojanstvo svake obitelji', dodala je. Po njezinim riječima, roditelji okupljeni u inicijativu traže, među ostalim, da se izgradnjom novih objekata ili prenamjenom gradskih prostora povećaju vrtićki kapaciteti, da kriteriji za upis u vrtiće budu transparentni te da se subvencioniraju privatni vrtići ili dadilje.

Inicijativa, koja na Facebooku ima oko tri tisuće članova već je slala otvorena pisma premijerki Jadranki Kosor i zagrebačkom gradonačelniku Milanu Bandiću, no, rekla je Razić Rogić, nisu dobili odgovore na svoja pitanja.

U aktivnosti inicijative, a s ciljem sprječavanja korupcije pri upisima, uključio se i Transparency International Hrvatska, zatraživši od vrtića jasnu definiciju kriterija nužnih za upis djeteta u vrtić.Današnjem prosvjedu pridružili su se i Hrvatski-laburisti-Stranka prava o čemu su izvijestili priopćenjem u kojemu se ističe da su roditeljima na taj način pružili potporu u njihovim zahtjevima kojima je cilj dobrobit djece i podizanje kvalitete obiteljskoga života.

Podsjetimo, pet tisuća djece u Hrvatskoj ni ove godine nije dobilo mjesto u vrtiću. Nisu zadovoljni ni oni čija su djeca dobila mjesto jer su grupe prepune, a primjena novog strožeg pedagoškog standarda odgođena je do 2013. godine.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene