Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nižu se propusti

Ispovijest zaposlenika zagrebačkog vrtića: "Dijete je dvaput slomilo nogu, a pokušali su sve zataškati". Otkriveni i novi problemi

Metalne opruge
Metalne opruge Čitatelj
Aktualno Galerija Metalne opruge Metalne opruge Foto: Čitatelj Metalne opruge Metalne opruge Foto: Čitatelj Metalne opruge Metalne opruge Foto: Čitatelj Metalne opruge Metalne opruge Foto: Čitatelj +1 Radnici na krovu vrtića Galerija 1/6 >>
Kada je vrtić uklonio stare dječje sprave za igranje, iza njih su ostale metalne opruge. Dugo vremena ostale su na dvorištu vrtića, sve dok se nije dogodila nesreća pa nakon nje - još jedna. Donosimo ispovijest domara vrtića.

Dvorište Dječjeg vrtića Matije Gupca, o kojem smo već pisali, izgleda da ima znatno većih problema od svoje veličine. Nakon što su roditelji ostali šokirani kada su jedno jutro vidjeli da je ograda vrtića pomaknuta za 10 metara, čime je smanjena veličina dvorišta u kojem borave njihova djeca, sada su ljudi povezani s vrtićem odlučili podijeliti i priču o njegovoj zapuštenosti i nemaru nadležnih da stvari dovedu u red.

"Jedno je dijete dva puta u razmaku od manje od šest mjeseci slomilo nogu. Majka je očajna, roditelji su tražili objašnjenje vrtića, ali došli su pred zid. Vrtić je to pokušao sve zataškati", ispričao nam je bivši domar u vrtiću (podaci poznati redakciji, op. a.), koji je svemu i sam svjedočio.

Upozoravali ravnateljicu

Kaže kako su na igralištu bile opasne i neispravne sprave, a kada su ih napokon maknuli, ostale su oštre opruge kojima su sprave bile pričvršćene. 

"Odgajateljice su, kao i mi domari, upozoravale ravnateljicu Silviju Zlatar na te opruge, da ih treba ukloniti jer su predstavljale veliku opasnost za djecu. Ona je tada mislila kako to nije bitno i nama je naredila da radimo poslove vezano za uljepšavanje vrtića, bojenje ograde, uređenje cvjetnjaka i slično. Kada je drugi put isto dijete slomilo nogu na mjestu gdje se nalazi jedna od opruga, počinju problemi", ispričao je M. P., bivši zaposlenik vrtića.

Metalne opruge Metalne opruge (Foto: Čitatelj)

Majci su, kaže, kada je došla tražiti odgovore, u vrtiću rekli da je njezino dijete osjetljivo. Nisu joj željeli dati ni snimke nadzornih kamera koje je tražila. Tvrdili su da one ne pokrivaju mjesto na kojem je dijete palo.

"To je laž jer su tamo dvije kamere od kojih jedna pokriva točno mjesto gdje je dijete palo. Majka prijeti da će pozvati prosvjetnu inspekciju da ispita okolnosti pada djeteta. U tom trenutku ravnateljica meni naređuje da brusilicom maknem opasne opruge kako ih inspekcija ne bi vidjela. Ja postupam po njezinu naređenju i mičem opruge", priznaje naš izvor.

"Na kraju traži i da joj dam snimke nadzornih kamera, ali tek 15 dana nakon djetetova pada jer zna da je interval brisanja snimaka na kamerama do 14 dana i da neću više naći spornu snimku. Naravno, tako je i bilo", ispričao je M. P., koji je o svemu što zna obavijestio i majku ozlijeđenog djeteta jer smatra da je ovo što se dogodilo strašno, a moglo se izbjeći.

Majka djeteta potvrdila je da je dijete doista u dva mjeseca dvaput slomilo nogu. Za komentar o događaju u više navrata pitali smo i ravnateljicu vrtića, ali do objave teksta nismo dobili odgovor.

Radnici popravljaju krov

Nove optužbe na račun vrtića stigle su nam i u utorak. O stanju sigurnosti u vrtiću oglasili su se zabrinuti roditelji. Naveli su događaj od 15. svibnja kad su, tvrde, radnici popravljali krov vrtića.

"Prisutan je stalan strah da se djeci zbog neobavljanja poslova zaštite na radu može u vrtiću svašta dogoditi. Radnici nisu bili zaštićeni i vezani da ne padnu jer ne postoji ograda na krovu. Svoje alate su stavili na rub krova, iako su djeca bila na dvorištu za vrijeme radova. Na fotografijama se jasno vidi opasnost za djecu i radnike na krovu", opisuju događaj roditelji djece.

Metalne opruge Radnici na krovu vrtića Foto: Čitatelj

Za manjak sigurnosti u vrtiću odgovornom drže tajnicu koja obavlja poslove povjerenika zaštite na radu. 

"Zgroženi smo nebrigom povjerenika zaštite na radu, a to je tajnica koja ima posebna ovlaštenja kao i stalni dodatak na plaću u iznosu od 10 posto. Prozivamo tajnicu za to što nije uočila opasnost za djecu nakon uklanjanja sprava te se dijete ozlijedilo dva puta. Tajnica ne vodi računa o veličini vrtića, koja se smanjila vjerojatno u dogovoru s njom. Radovi na krovu zakonom su trebali biti obavljeni tek kada se radnici osiguraju i djeca na tom dijelu dvorišta nisu prisutna. Ovim smo upozorenjem barem malo zaštitili našu djecu", zaključili su roditelji.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene