Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Gromovi ugrožavaju živote

Vrijeme je takvo da je opasno i na moru i na kopnu

Opasno na moru i kopnu (Foto: Dnevnik.hr) - 5
Opasno na moru i kopnu (Foto: Dnevnik.hr) - 5 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Opasno na moru i kopnu (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Opasno na moru i kopnu (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Foto: DNEVNIK.hr Opasno na moru i kopnu (Foto: Dnevnik.hr) - 5 Opasno na moru i kopnu (Foto: Dnevnik.hr) - 5 Foto: DNEVNIK.hr Opasno na moru i kopnu (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Opasno na moru i kopnu (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Foto: DNEVNIK.hr +0 Opasno na moru i kopnu (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Galerija 1/4 >>
Dok su na sjeveru gromovi ugrožavali živote, u južnijim krajevima se u nedjelju još moglo i na plaže. Ipak, svi su bili u pripravnosti, jer dobro znaju koliko priroda može biti opasna i na moru i u planini. Osobito turistima koji upozorenja ne shvaćaju uvijek ozbiljno.

Kada se na moru usred dana smrači, a prognoza najavljuje neveru, s tim nema šale. Zna to najbolje Boris Boban koji je prije 12 dana hitno morao vratiti u Split iako je prognoza najavila nevrijeme.

Pročitajte i ovo Dubai, 16.04.2024. - 1 neviđeni prizori FOTO/VIDEO Hrvat iz Dubaija za DNEVNIK.hr o kataklizmi: "Svi trgovački centri su potopljeni, nas su evakuirali..." Tuča, ilustracija Na drugom kraju sunce VIDEO Nevrijeme zahvatilo Zagreb i okolicu, u dijelovima grada padala tuča

''Odjednom, naglo, more se malo zamreškalo, nebo se zamračilo. Učas se digao vjetar ekstreman i veliki val. Munje su praskale svugdje oko mene i tako dva sata'', ispričao je Boban.

Čarter tvrtke, iznajmljivači brodova idu na sigurno. ''Kada je takav dan ne iznajmljujemo, držimo se u marini tvrdog veza'', kaže Damir Fabris, djelatnik tvrtke za najam brodova.

Prije desetak dana grom je u Podstrani kod Splita ubio mladića koji se kupao u moru. A danas je i u Poreču grom ozbiljno ozlijedio turista u moru. Spasilačke kućice na plažama crvenom zastavom upozoravaju na opasnost.

''Kada su gromovi ne ići u more. Ako se ne stigne izronit, pokušajte zaroniti jer se udar munje širi vertikalno, a ne horizontalno'', objašnjava Katarina Meštanek iz Spasilačke službe Split.

U Splitu se tijekom jutra u nedjelju još moglo lijepo okupati. Kajteri uživaju, ali oprezno. ''Zacrni se nebo, more promijeni boju i to je znak da treba na sigurno'', kaže kajter Nino.

Koliko lijepo vrijeme zna biti varljivo i kako brzo može stići oluja zna dobro i gorska služba spašavanja.

''Čovjeka smo spašavali. Morali smo ostati 12 sati u šatoru zbog nevremena dok smo ga mogli spustiti s brda. A svo to vrijeme gledali smo dolje na Makarsku, plaže kupače i skutere'', priča Frane Bebić, pročelnik Gorske službe spašavanja u Splitu.

Stiže nam promjenjivo vrijeme u kome će trebati stalno pratiti vremensku prognozu .
 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene