Obavijesti Video Pretražite Navigacija
vrhunac vodenog vala u Osijeku

VIDEO Pogledajte kako su službe iz poplave spašavale ekipu Dnevnika Nove TV: "Kapa dolje dečki, hvala vam"

Aktualno Galerija Kod Osijeka vrhunac vodenog vala - 1 Kod Osijeka vrhunac vodenog vala - 1 Foto: DNEVNIK.hr Kod Osijeka vrhunac vodenog vala - 2 Kod Osijeka vrhunac vodenog vala - 2 Foto: DNEVNIK.hr Kod Osijeka vrhunac vodenog vala - 3 Kod Osijeka vrhunac vodenog vala - 3 Foto: DNEVNIK.hr Kod Osijeka vrhunac vodenog vala - 4 Kod Osijeka vrhunac vodenog vala - 4 Foto: DNEVNIK.hr +3 Kod Osijeka vrhunac vodenog vala - 5 Galerija 1/8 >>
Silna voda iz nabujale rijeke Drave ipak polako izlazi iz Hrvatske ulijevajući se u Dunav, no u Osijeku je na vrhuncu vodenog vala. Naša osječka ekipa, otišla je provjeriti kako funkcionira sustav obrane. Uvjerili su se da je sve sigurno, ali su se isto tako uvjerili koliko je priroda moćna i koliko joj malo treba da napravi problem.

Drava kod Osijeka je na vrhuncu vodenog vala na koji se mještani i krizni stožeri danima pripremaju. Najviše je vode oko naselja Karašica do kojega se više ne može uobičajenim prijevoznim sredstvima.

Cijelo je naselje – doslovce otok, jer voda ga je okružila sa svih strana. Da bi došli do svojih domova, ljudi koji tamo žive ovakav put do kuće dugo će pamtiti.

Pročitajte i ovo Ilustracija slijedi obdukcija Strava u Austriji! Tijelo petogodišnjaka pronađeno u Dunavu, nestao nakon što je otac nasrnuo na majku

"Prošla su tri sata i dobili smo kamiončić koji će nas odvesti“, rekla je Snježana Drugalić. Drugačije do svojih kuća ne mogu doći.

Ispred naselja – nasip i zaštitna brana koji čuvaju kuće od vode koja ih je okružila. Stoga je i sam ulazak u naselje neobična avantura.

Obrana od vode

Po ulasku u naselje, svi prvo provjeravaju ono što ih danas spašava. Umjetni nasip, takozvane box barijere koje su izgradile Hrvatske vode, a box barijere drže vodu. Još su oko 40 centimetara iznad vode, a kako se vodostaj smiruje, procjena je da će to biti dovoljno.

Nema ni riječnog prometa ni transporta jer čamci i brodovi na Dravi strogo su zabranjeni. Bilo kakav val koji bi oni stvorili prelio bi box barijere, objasnio je reporter Dnevnika Nove TV Tin Kovačić.

Pročitajte i ovo Ilustracija Hici upozorenja Drama na Crnom moru: Rusi izdali upozorenje, teretni brod se oglušio, uslijedila je scena

Postavljene pumpe, iz naselja izbacuju višak vode koja ipak prodire. Problem su sada podzemne vode koje su poplavile podrume i niska prizemlja.

Kako se vodostaj smiruje, uvjerili smo se da je obrana od poplave dobro odrađena i da je naselje sigurno. Čak je divljač u toj silnoj vodi počela nalaziti sigurnija staništa. Srne, iako još uvijek pomalo zbunjene – nalaze svoj mir.

Spašavanje iz vode - viličarom

I televizijska ekipa Dnevnika Nove TV iz prve je ruke shvatila koliko priroda zna biti moćna. Ostali su zarobljeni u naselju, ili, bolje reći otoku Karašica. Jer voda je bila previsoka i za kamion koji ih je dovozio. Motor je jednostavno utihno i počeo kašljati vodu.

Nakon nekoliko sati provedenih na otoku Karašica, već su pomislili da neće stići napraviti ovu reportažu i informirati javnost – spašava ih Krizni stožer. Po njih, ali i po mještane šalju kreativno rješenje. Evakuacija viličarom.

"Kapa dolje dečki, hvala vam. Naselje Karašica ipak smo uspjeli napustiti uz krasno društvo i neobičnim prijevoznim sredstvom, ali izuzetno smo zahvalni na tome", rekao je reporter Kovačić.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene