Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Poništene sve odluke

Zašto je ukinuta presuda i što slijedi?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Presudu protiv bivšeg premijera Ive Sanadera i ostalih okrivljenika u slučaju Fimi media, uključujući i HDZ, Vrhovni sud ukinuo je i vratio na ponovno suđenje zbog povreda kaznenog postupka i teške povrede prava na pravično suđenje.

Ivo Sanader  prenoćio je u Remetincu, a tek treba vidjeti hoće li, i na koji način te u kojem roku prikupiti 12, 4 milijuna kuna koliko mu je Sud odredio kao jamčevinu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 'Sanader nije bio u mogućnosti ispitati svjedoke' Objavljeno obrazloženje presude za Fimi mediu Slika nije dostupna Vremena je sve manje Sanader se još nije žalio, rok ističe u ponoć

'Presuda se ukida zbog bitnih povreda kaznenog postupka, naročito teške povrede prava na pravedno suđenje. Presuda je ukinuta u cijelosti u odnosu na sve okrivljenike u postupku', kazao je nakon odluke o ukidanju nepravomoćne presude glasnogovornik Suda Krešimir Devčić te dodao kako u ovom trenutku na postoji ni jedna nepravomoćni, ni pravomoćna presuda.

Ivo Sanader može na slobodu čim plati jamčevinu od 12,4 milijuna kuna

Nakon trodnevnog odlučivanja, Sud je odbacio nepravomoćnu presudu, no zbog procjenjene opasnosti od bijega, Sud je naložio plaćanje jamčevine od 12, 4 milijuna kuna.

Jerko Rošin, bivši saborki zastupnik i Luka Bebić, bivši predsjednik Sabora, kazali su kako će pomoći svojem prijatelju u prikupljanju jamčevine kako bi što prije izašao iz pritvora te se branio sa slobode.

'Polaganje jamčevine ovisi samo o obrani, o brzini skupljanja sredstava, načinu na koji će oni osigurati ovu svotu. Kada to bude položeno, kada to bude garancija da on neće pobjeći, što je osnova za istražni zatvor, tek u toj situaciji on se poziva na Županijski sud, mora dati obećanje da neće ometati kaznani postupak i nakon toga se pušta na slobodu', kazao je Devčić.

POLITIČKI ANALITIČAR O SANADERU Vraća li se bivši premijer u politiku?

U obrazloženju odluke koja je poslijepodne objavljena na internetskoj stranici Vrhovnog suda stoji, među ostalim, da je vijeće nakon trodnevne javne sjednice prihvatilo žalbe Sanadera i HDZ-a te je "odlučilo u cijelosti ukinuti prvostupanjsku presudu i predmet uputiti prvostupanjskom sudu na ponovno suđenje i odluku, zbog počinjenih bitnih povreda odredaba kaznenog postupka, između ostalih, i teške povrede prava na pravično suđenje zajamčeno Ustavom i Konvencijom za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda".

Glavnina odluke, međutim, odnosi se na pojašnjenje zbog čega je Sanaderu produljen istražni zatvor, za što se kao glavni razlog navodi opasnost od bijega.

Ivi Sanaderu izrečene su dodatne mjere opreza, jamčevina, svakog prvog ponedjeljka u mjesecu mora se javit Sudu, a bit će mu oduzete sve putne istrage.

'Vrhovni je sud u obrazloženju naveo da je nakon vijećanja prihvatio žalbe okrivljenika u ovom postupku te je u cijelosti ukinuo presudu. U ovom se trenutku nalazimo u fazi ponovnog suđenja, krećemo iznova pred Vijećem koje je sudilo i u prvom navratu', objasnio je Devčić.

Vrhovni sud podsjeća da je Sanader "nakon saznanja iz medija da je protiv njega donesen nalog o provođenju i proširenju istrage te zatraženo skidanje imuniteta" pobjegao iz Hrvatske. Upravo zbog određivanja istražnog zatvora za njim je raspisana tjeralica temeljem koje je uhićen u Austriji te je njegova nazočnost pred hrvatskim pravosudnim tijelima osigurana tek 18. srpnja 2011. izručenjem, kojem se protivio.

Jamstvo, koje je odredio Vrhovni sud, isto je jamstvu s kojim je već bio pušten da se tijekom istrage u slučaju Fimi media brani sa slobode, kao i mjere opreza kojih će se ponovno morati pridržavati.

"Navedeno ukazuje da pravomoćno utvrđene okolnosti koje upućuju na opasnost od optuženikovog bijega u ovom predmetu nikada nisu prestale postojati, jer je nazočnost optuženika bila osigurana kroz njegovo lišenje slobode u drugom postupku", stoji u obrazloženju.

Vrhovni sud podsjeća i da je protiv Sanadera u tijeku još nekoliko kaznenih postupaka zbog istovrsnih kaznenih djela s visoko zapriječenim kaznama zatvora.

"Utvrđenje ovog vijeća o postojanju opasnosti od bijega kod optuženog Ive Sanadera ne umanjuje niti činjenica proteka vremena od određivanja istražnog zatvora protiv njega, s obzirom da je veći dio tog vremena, tj. gotovo tri godine bio lišen slobode u paralelnom postupku što je osiguralo njegovu nazočnost, neovisno o njegovoj volji", smatra Vrhovni sud.

Odlučujući o visini jamstva, kojim je ranije, zajedno s mjerama opreza, "opasnost od optuženikovog bijega bila uspješno prevenirana" Vrhovni sud vodio je računa o težini kaznenog djela i Sanaderovu imovnom stanju. Dodaju i da će o konkretnom obliku polaganja jamčevine u iznosu od 12,4 milijuna kuna odlučiti prvostupanjski sud posebnim rješenjem nakon što zaprimi Sanaderov prijedlog.

Vrhovni sud tek mora objaviti obrazloženje ukidanja presude.

Pale sve presude protiv Sanadera

Prvostupanjskom presudom uz Sanadera i HDZ krivim je proglašen i nekadašnji stranački rizničar Mladen Barišić, koji je kažnjen s tri godine zatvora. Bivša HDZ-ova blagajnica Branka Pavošević osuđena je na godinu i pol, a vlasnica agencije Fimi media Nevenka Jurak na dvije godine zatvora i oduzimanje 2,5 milijuna kuna imovinske koristi.

Uvjetnu kaznu dobio je bivši Sanaderov glasnogovornik Ratko Maček koji se jedini nije žalio na presudu.

Sanader, koji se nedugo nakon napuštanja premijerske pozicije 1. srpnja 2009. našao na meti Uskoka zbog brojnih afera, više nije osuđen ni u jednom slučaju jer je Ustavni sud ljetos ukinuo presudu u slučaju Hypo i Ina-MOL, koja je bila pravomoćna.

Još mu se sudi u slučaju Planinska u kojem je optužen za primanje 17 milijuna kuna "provizije", nakon što je Ministarstvo regionalnog razvoja kupilo zgradu od tvrtke bivšeg HDZ-ova saborskog zastupnika i vlasnika mesnica Stjepana Fiolića.

Sanader će se odsad, uplati li jamčevinu, u nastavku svih postupaka braniti sa slobode.

Njegov izlazak iz Remetinca očekuje se nakon što obavi potrebne formalnosti i razduži zatvorske stvari.

U ekstradicijskom zatvoru u Austriji i u remetinečkom zatvoru proveo je nešto manje od četiri godine.

Sanader, koji je na premijerskoj poziciji uživao veliki ugled te, po pisanju uglednog britanskog lista The Economist, transformirao HDZ i izveo Hrvatsku na europski put, uhićen je 10. prosinca 2010. u Salzburgu temeljem međunarodne tjeralice.

Hrvatskoj je izručen 18. srpnja 2011. godine, otkad se nalazi u Remetincu, osim razdoblja od 16. prosinca 2011. kada je uz jamčevinu od 12,6 milijuna kuna pušten na slobodu do 20. studenog 2012., kada je nepravomoćno osuđen u slučajevima Hypo i Ina-MOL .

Krajem kolovoza izvanraspravno vijeće zagrebačkog Županijskog suda odbilo je prijedlog Sanaderove obrane za ukidanjem istražnog zatvora i njegovim puštanjem da se brani sa slobode, na što su njegovi odvjetnici najavili ustavnu tužbu.

Vijeće je takvu odluku donijelo vodeći se sudskom praksom da se istražni zatvor u različitim predmetima ne može zbrajati, kao što se i u praksi Vrhovnog suda u istražni zatvor ne može uračunavati vrijeme provedeno na izdržavanju kazne zatvora i vrijeme provedeno u ekstradicijskom zatvoru. (Hina/M.G.)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene