Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ukinuta presuda

POLITIČKI ANALITIČAR O SANADERU Vraća li se bivši premijer u politiku?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Trenutni razvoj situacije u slučaju Fimi Media ne znači da se radilo o političkom progonu Ive Sanadera nego znači da je u pitanju bilo neprofesionalno hrvatsko pravosuđe, smatra Cipek.

Ukidanje nepravomoćne presude Ivi Sandera u slučaju Fimi Media, smatra profesor Tihomir Cipek, ne znači da se u slučaju bivšeg premijera radilo o političkom progonu.

Pročitajte i ovo Zastava Islamske republike Pripadnik ISIL-a U BiH osuđen terorist koji se predstavljao kao humanitarac u Siriji Krešimir Devčić, glasnovornik i sudac Županijskog suda u Zagrebu Presuda za Fimi mediu Kako će država do Sanaderovih milijuna? Neće biti potrebno niti prodavati blokirane nekretnine

'Znači da je bilo u pitanju neprofesionalno hrvatsko pravosuđe', objašnjava ovaj politički analitičar i dodaje kako će se proces ponavljati.

Ne misli da će se ova odluka previše odraziti na HDZ, niti na SDP. Dodaje kako je riječ o presudi koja je među ostalim presuđivala i HDZ-u što znači neku vrstu rehabilitacije za tu stranku, ali naglašava da će se proces pokrenuti ponovno.

'To je jedan intermezzo', kaže.

Ivo Sanader može na slobodu čim plati jamčevinu od 12,4 milijuna kuna

Upitan što presuda znači za Sandera - je li moguć njegov povratak u politiku i kandidatura na izborima - Cipek kaže kako ne misli da će se to dogoditi.

'Koliko vidim čovjek ima i nekakvih zdravstvenih problema', dodaje profesor koji vjeruje da je njegovo vrijeme jednostavno prošlo. Sumnja da se vodstvo HDZ-a spremno odreći mjesta na kojem je sada i prepustiti ga Sanaderu.

Ne vjeruje ni u Sanaderov politički angažman izvan Hrvatske demokratske zajednice.

'S takvom jednom sumnjom, nekoliko nedovršenih sudskih procesa teško je očekivati da bi mogao imati značajniju ulogu u hrvatskoj politici', kaže Cipek. Spominje dio javnosti koji je sumnjao u presudu i koji bi ga podržao, ali to je, kaže, manjina.

'I trebate imati infrastrukturu da bi se mogli vratiti. Bandić je bio u zatvoru i uspio je zadržati funkciju i ljude koji su ga podržavali, ali ovdje imate čovjeka kojeg na slobodi nije bilo tri godine. Nakon tri godine treba se naučiti kretati u slobodnom prostoru, a onda treba i vremena za organizirati stranku. U bipolarnom stranačkom sustavu mislim da nema šanse', zaključuje Cipek.

Inače, Ivi Sanderu je zbog opasnosti od bijega određen istražni zatvor i na slobodu može izaći tek kad uplati 12,4 milijuna kuna jamčevine.

Prije izlaska na slobodu Sanader mora položiti jamstvo i na sudu obećati da neće bježati.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene