Vrhovni sud potvrdio je presudu Županijskog suda u Bjelovaru prema kojoj su Zdravko i Višnja Pevec krivi za zlouporabu povjerenja u gospodarskom poslovanju i u siječnju 2015. godine osuđeni na zatvorske kazne.

Galerija +0 Visnja i Zdravko Pevec (Foto: Slavko Midzor/PIXSELL)

Zdravku Pevecu, podsjetimo, izrečena je jedinstvena kazna zatvora u trajanju od dvije godine i deset mjeseci. Pri tomu, polovica kazne preinačena je u uvjetnu, a kako mu se priznaje i šest mjeseci koje je proveo u pritvoru, preostaje mu još oko 11 mjeseci zatvorske kazne.

Vezani članci Slika nije dostupna Zdravko Pevec optužen za krivotvorenje isprava, tužiteljstvo traži zatvorsku kaznu Višnja Pevec Višnja Pevec: "Zdravku nije dobro u zatvoru, njegovo zdravstveno stanje je koma. Ima temperaturu, ovdje se smrzava..."

Njegovoj supruzi Višnji izrečena je kazna zatvora u trajanju od jedne godine, koja je potom zamijenjena radom za opće dobro na način da se jedan dan zatvora zamjenjuje s dva sata rada.

Sudsko vijeće Županijskog suda u Bjelovaru Zdravka Peveca proglasio je krivim po dvije od tri točke optužnice, a po jednoj ga je oslobodilo, dok je Višnja proglašena krivom po jednoj, a po druge dvije je oslobođena. Supružnici Pevec proglašeni su krivima po točci optužnice koja ih je teretila da su na štetu tvrtke pribavili nepripadnu materijalnu korist od gotovo 4 milijuna kuna.

Po drugoj točci optužnice u kojoj ih se teretilo za povrede vođenja poslovnih knjiga oboje su oslobođeni, a po trećoj točci optužnice u kojoj ih se teretilo da su utajom poreza državni proračun oštetili za gotovo 27 milijuna krivim je proglašen Zdravko Pevec, dok je Višnja Pevec oslobođena optužbi.

Na prvostupanjsku presudu žalili su se i Županijsko državno odvjetništvo u Bjelovaru i oboje optuženika, no Vrhovni sud odbacio je sve žalbe osim onih koje se odnose na pravne kvalifikacije presude, s obzirom da je u međuvremenu došlo do izmjena Kaznenog zakona. (Hina)

Svjedoci pokolja: "Čuli smo vrisku, svi su bili u panici. Ljudi su krvarili do smrti, bilo je grozno" Masakr u Christchurchu (Foto: Tessa BURROWS / AFP) Novozelandska policija s ranjenima, napadač na džamije u Christchurchu (Foto: AFP) Pucnjava u džamiji na Novom Zelandu (Foto: AFP) - 2 +3 Pucnjava u džamiji na Novom Zelandu (Foto: AFP) - 1
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju