Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Šokiran odlukom

'Uzeli su mi djedovinu i prezime, ostao je samo život'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zdravko Pevec je bio šokiran presudom.

Nekadašnji vlasnik trgovačkog lanca Pevec, Zdravko Pevec, u četvrtak je na bjelovarskom Županijskom sudu osuđen na djelomično uvjetnu kaznu od dvije godine i deset mjeseci što znači da će u zatvoru, postane li presuda pravomoćna, morati provesti tek polovinu kazne, dok je jednogodišnja zatvorska kazna njegovoj supruzi Višnji zamijenjena radom za opće dobro.

Pročitajte i ovo Donald Trump Izašli mu ususret Trump u posljednji trenutak dobio odgodu - ne mora položiti 464 milijuna dolara Povratak Pevecovih (Foto: Dnevnik.hr) - 1 "Idemo korak po korak" FOTO Neslomljiv duh: Nakon poslovnog kraha, suđenja i zatvora, Peveci opet počinju od nule

Djelomično uvjetna kazna znači da se Zdravku Pevecu polovina kazne, točnije godina i pet mjeseci zatvora, pretvara u uvjetnu kaznu koju neće izdržavati ako u naredne tri godine ne počini novo kazneno djelo, kazala je Hini glasnogovornica bjelovarskog suda Dajana Barberić-Valentić.

Prema nepravomoćnoj presudi Višnja Pevec neće ni dana provesti u zatvoru jer joj je kazna od godinu dana zamijenjena radom za opće dobro.

No, njihov odvjetnik Veljko Miljević najavio je žalbu, dok je državni odvjetnik Goran Gašpar, prema pisanju lokalnih medija, izrazio zadovoljstvo izrečenom presudom.

Optužnicu protiv Višnje i Zdravka Peveca bjelovarsko Županijsko državno odvjetništvo podiglo je još u kolovozu 2010. tereteći ih za tri kaznena djela - zloporabu položaja i ovlasti, zloporabe u gospodarskom poslovanju te povredu vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga.

Iako ih se isprva teretilo da su državni proračun i svoju tvrtku tim nedjelima oštetili za nešto više od 14 milijuna kuna, šteta je nakon naknadnog knjigovodstvenog vještaćenja prošle godine narasla na više od 30 milijuna kuna. Većina otpada na štetu državnom proračunu, dok su za 3,9 milijuna kuna Peveci navodno oštetili svoju tvrtku izvlačeći novac na privatni račun. Taj će iznos, postane li presuda pravomoćna, zbog toga morati vratiti tvrtki, dok su za sudske troškove dužni dodatnih gotovo 400 tisuća kuna.

Zdravko Pevec je bio šokiran presudom i kazao je kako su tijekom postupka dokazali da je Grupa Pevec bila zakonski ustrojena, te da je imala odgovorne ljude na svim razinama, te stoga ga nitko nije izravno teretio. Odnosno da je za Zapisnik o poreznom nadzoru saznao nakon izlaska iz pritvora. Pevec je rekao i 'da su mu uzeli djedovinu pa prezime, a ostat će mu samo život'. Višnja Pevec se nada da ima Boga te poručuje kako su nevin.

Od početka postupka supružnici su tvrdili da nisu krivi ni po jednoj točki optužnice. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene