Dejan Gavran (Foto: Arhiva/Dino Stanin/PIXSELL)
Dejan Gavran (Foto: Arhiva/Dino Stanin/PIXSELL)

Vrhovni je sud odbio žalbu Dejana Gavrana i potvrdio mu kaznu zatvora od 37 godine zbog silovanja i ubojstva 75-godišnjakinje u Osijeku prije tri godine.


Vrhovni sud Republike Hrvatske odbio je žalbu 45-godišnjem Dejanu Gavranu čime je postala pravomoćna presuda kojom je Gavran proglašen krivim za teško kazneno djelo protiv spolne slobode i za teško ubojstvo 75-godišnje osječke umirovljenice Zorice Jović.

Vezani članci Smiljana Srnec u sudnici (Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL) - 8 Smiljana Srnec ostaje iza rešetaka, Vrhovni sud odbio žalbu na produljenje istražnog zatvora Tin Šunjerga osuđen na 40 godina zatvora zbog ubojstva roditelja (Foto: Dino Stanin/PIXSELL) Vrhovni sud prihvatio žalbu DORH-a: Šunjergi, koji je okrutno ubio oba roditelja, vraćena zatvorska kazna u visini od 40 godina

Dejan Gavran je za ta dva kaznena djela osuđen na jedinstvenu kaznu dugotrajnog zatvora u trajanju od 37 godina, priopćio je u petak Vrhovni sud.

''Kod izricanja ove kazne Vrhovni je sud Republike Hrvatske vodio računa u svim olakotnim i otegotnim okolnostima. Posebno je kao otegotnim cijenjena brutalnost i bezobzirnost kod počinjenja kaznenih djela'', stoji u priopćenju suda. Protiv ove presude Vrhovnog suda nije dopuštena žalba.

Na pravomoćnu presudu Vrhovnog suda podnesene su dvije žalbe. Jednu je podnio optuženi Dejan Gavran, a drugu njegov branitelj. ''Budući da osobna žalba optuženika i žalba njegovog branitelja međusobno korespondiraju jer su podnesene dijelom iz istih žalbenih osnova, one su razmotrene kao jedinstvena žalba optuženika'', priopćio je Vrhovni sud.

Udarao ju po glavi i gušio

Podsjetimo, Gavran je optužen za teško ubojstvo iz koristoljublja 75-godišnje Zorke Jović u njezinu stanu u Osijeku. Osječki Županijski sud Gavrana je 2017. godine proglasio krivim i nepravomoćno ga osudio na 37 godina zatvora.

Optužnica ga je teretila da je u svibnju 2016. godine ušao u stan umirovljenice, koju je, s namjerom da je usmrti kako bi se domogao novca i vrijednih stvari, nekoliko puta udario po glavi i gušio rukama, od čega je i umrla.

Nakon ubojstva otuđio je žrtvinu bankovnu karticu s PIN brojem te je dva puta s bankomata podigao ukupno osam tisuća kuna, a uzeo je i dva zlatna prstena koja je prodao za 640 kuna. Pri izricanju prvostupanjske presude sud je kao otegotnu okolost uzeo u obzir da je okrivljenik više puta osuđivan za razna kaznena djela.