Diploma, ilustracija (Foto: Igor Soban/PIXSELL)
Diploma, ilustracija (Foto: Igor Soban/PIXSELL) Foto: Igor Soban/PIXSELL

Vrhovni sud očitovao se o otkazima zbog krivotvorenih diploma i poručio da je lažna diploma opravdan razlog za redoviti otkaz.


Zbog velikog zanimanja javnosti glede otkazivanja ugovora o radu zbog korištenja nevjerodostojne svjedodžbe, Vrhovni sud je izvijestio da su pravno shvaćanje zauzeli na sjednici Građanskog odjela Vrhovnog suda 18. travnja 2019.

Vezani članci Josip Gucić Tajkun s tjeralice: Vrhovni sud oslobodio Gucića optužbe za ratno profiterstvo Vrhovni sud Republike Hrvatske (Foto: Željko Lukunić/PIXSELL) Sud povisio kaznu za brutalno silovanje u Podstrani koje je šokiralo Hrvatsku: ''Njegovo je ponašanje odraz egoizma i agresije''

"Korištenje nevjerodostojne svjedodžbe prilikom zasnivanja radnog odnosa opravdan je razlog za redoviti otkaz ugovora o radu zbog skrivljenog ponašanja, neovisno što na temelju te svjedodžbe nije sklopljen ugovor o radu niti je za poslove koje je radnik obavljao kod poslodavca bila potrebna stručna sprema iz nevjerodostojne svjedodžbe pa okolnost da je poslodavac radniku dao redoviti otkaz koji je za njega povoljniji, a ne izvanredni otkaz, ne utječe na zakonitost odluke o redovitom otkazu ugovora o radu", objasnio je Vrhovni sud.

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak očekuje da će provjere autentičnosti dokumenata o stupnju obrazovanja zaposlenih u obrazovnom sektoru iznjedriti još barem nekoliko krivotvorenih diploma ili svjedodžbi te je poručila kako je sada ključno vratiti povjerenje u sustav i očistiti ga od varalica.

Težak sudar na zagrebačkoj Slavonskoj aveniji: Dvije osobe prevezene u bolnicu, od siline udarca motor završio na cesti