Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ISTRAGA U HRVATSKOJ

Koliko je sudova odlučivalo o posvajanju djece iz Konga? Oglasio se Vrhovni sud nakon izvida

Ročište u slučaju Kongo: Ilustracija - 5
Ročište u slučaju Kongo: Ilustracija - 5 Foto: DNEVNIK.hr
Vrhovni sud RH objavio je priopćenje o postupcima hrvatskih sudova u vezi s posvajanjem djece iz Konga. Navode kako hrvatski sudovi nisu posumnjali u vjerodostojnost odluka sudova iz Konga.

Oglasio se Vrhovni sud o postupcima hrvatskih sudova u vezi s posvajanjem djece iz Konga. U priopćenju navode da imaju informacije u periodu od 2018. do 2020. godine i da je u tom periodu postupalo 16 općinskih sudova. U tom periodu nije bilo odbijajućih odluka. 

Navode kako sudovi nisu posumnjali u vjerodostojnost odluka sudova DR Konga.

"Zbog velikog interesa javnosti i upita, izvješćujemo da je Predsjednik istražio postupke hrvatskih sudova u svezi s posvajanjem djece iz Demokratske Republike Kongo.

Pribavljeni su podaci od svih općinskih sudova u razdoblju od 1. siječnja 2018. do 31. prosinca 2020., te je utvrđeno da je u tim postupcima postupalo 16 općinskih sudova.

Iz podataka proizlazi da su sudovi podnijete prijedlog prihvatili i da nije bilo odbijajućih odluka, osim što je u jednom slučaju prijedlog bio povučen, te je na temelju toga postupak priznanja obustavljen.

Sudovi koji su odlučivali o posvajanje djece iz DR Konga svoju nadležnost su temeljili na čl. 52. Zakona o međunarodnom privatnom pravu, prema kojoj odredbi je svaki sud kojemu je podnijet prijedlog bio nadležan za odlučivanje s obzirom da predlagatelji imaju uobičajeno boravište u Republici Hrvatskoj odnosno imaju njezino državljanstvo.

Iz obrazloženja predmeta proizlazi kako hrvatski sudovi nisu posumnjali u vjerodostojnost odluka sudova DR Kongo i vjerojatno zbog toga nisu provodili poseban postupak ispitivanja njihove vjerodostojnosti (legalizacija).

Pročitajte i ovo Ročište u Zambiji - 3 Nakon 46 dana Uživo iz Zambije: Nakon izlaska iz zatvora otkrivamo kakva je procedura za Hrvate, gdje će biti smješteni te gdje su djeca

Postupak kojeg su provodili sudovi provodio se kao izvanparnični postupak priznanja strane sudske odluke, dakle prema općim pravilima o priznanju inozemnih sudskih odluka, kojim nije izrijekom propisano da bi u takvoj situaciji sud trebao primjenjivati odredbe Obiteljskog zakona.

Međutim, može se zaključiti da u ovom dijelu postoji određena pravna praznina i radi otklanjanja te pravne praznine, sve dok ne budu donijete odgovarajuće zakonske izmjene i dopune Vrhovni sud je 5. siječnja 2023. donio Preporuku kojom je preporučen način postupanja koji bi uzeo u obzir specifičnosti postupka posvojenja djeteta", navodi se u priopćenju Vrhovnog suda. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene