Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Objava može stajati 15 dana

Vrhovni sud donio nova pravila: Informacije o javnim suđenjima moraju sadržavati ime i prezime optuženika

Vrhovni sud Republike Hrvatske (Foto: Dnevnik.hr)
Vrhovni sud Republike Hrvatske (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr
Predsjednik Vrhovnog suda donio je u ponedjeljak upute za objavu informacija o javnim suđenjima prema kojima podaci o raspravama na mrežnim stranicama sudova moraju sadržavati ime i prezime optuženika.

Ti su podaci ranije bili na ročišnicima koji su objavljivani na internetskim stranicama sudova, a odnedavno su zamijenjeni inciijalima, što je pojašnjeno zaštitom osobnih podataka. Suprotni je stav u uputama objavljenima u ponedjeljak zauzeo predsjednik Vrhovnog suda.

Pročitajte i ovo Donald Trump Predsjednički imunitet Trump zatražio intervenciju Vrhovnog suda Željko Horvatović Doznaje Dnevnik Nove TV I Visoki kazneni sud provjerit će moguću odgovornost suca Turudića

Prema uputama predsjednika Vrhovnog suda za objavu informacija o suđenjima u tijeku u kojima javnost nije isključena, na mrežnim stranicama suda treba objavljivati podatke koji sadrže ime i prezime stranaka, uključujući i ime i prezime optuženika.

Uz to, treba objavljivati naziv suda, dan i vrijeme održavanja javnog suđenja, predmet spora, a u kaznenom postupku i zakonski naziv kaznenog djela uz oznaku zakonskog članka te po potrebi kratki opis događaja.

Objavljene podatke na mrežnim stranicama suda treba čuvati onoliko dugo koliko je to potrebno radi ispunjenja svrhe objave, ali ne duže od 15 dana, zaključio je Vrhovni sud. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene