Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Milijuni kuna ostaju Udruzi Hrabro dijete

Vrhovni sud odbio Šitume, njihov odvjetnik poručio: Podnosimo ustavnu tužbu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vrhovni sud donio je odluku kako roditeljima Nore Šitum - Ivici Šitum i Đani Atanasovskoj, Udruga Hrabro dijete ne mora isplatiti iznos od 4,3 milijuna kuna prikupljen u akciji. Odvjetnik Šitumovih, Dean Španović, za DNEVNIK.hr rekao je kako će protiv te odluke podnijeti ustavnu tužbu.

Vrhovni sud odbio je kao neosnovanu reviziju pokrenutu protiv Udruge Hrabro dijete od strane roditelja preminule djevojčice Nore Šitum te nalaže tužiteljima da udruzi isplate troškova parničnog postupka u iznosu od 155 tisuća kuna.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Potrošili ga za Radio Đurđa i Željko Siladi nepravomoćno osuđeni zbog krađe novca od akcije za Noru Šitum Slika nije dostupna Dan djece oboljele od malignih bolesti Nepoznati detalji akcije za Noru Foru: Tko su bili njezini 'Robin Hoodovi'?

U presudi se navodi kako su nižestupanjski sudovi zaključili kako su sredstva prikupljena u akciji za liječenje malene Nore nenasljediva.

Podsjećamo, roditelji su tražili da im udruga solidarno isplati iznos veći od 4,3 milijuna kuna koji je prikupljen u akciji.

Odvjetnik Šitumovih: Podnosimo ustavnu tužbu

"Presuda je nerazumna, nerazborita, ne sadrži valjane i dostatne razloge o tome kome je pripadala ta humanitarna pomoć ili kakva su prava i obveze iz te humanitarne akcije nakon završetka. Druga stvar, sve ostaje sad na Ustavnom sudu i da odluči sad definitivno u toj pravnoj stvari. Protiv ove odluke Vrhovnog suda ćemo podnijeti ustavnu tužbu. Tako da ćemo imati dvije ustavne tužbe o kojim će se objedinjeno odlučiti na Ustavnom sudu. Definitivna odluka je nevjerojatno arbitrarna i nerazumna. Oni se pozivaju na zakon o humanitarnoj pomoći iz 2015. godine koji uopće nije bio na snazi u vrijeme održavanja humanitarne akcije. Ja to još nisam vidio u praksi da se pozivaju na zakon koji nije postojao u tom trenutku. To je za ne povjerovati. Apsolutno je nebitno što je kasnije zakonodavac eventualno neke nedostatke uklonio ili nije uklonio nekim novim zakonom. To je sasvim nebitno, a oni se na to pozivaju", rekao je za DNEVNIK.hr odvjetnik obitelji Šitum Dean Španović.

Odvjetnik Udruge Hrabro dijete: Zadovoljni smo presudom

"Zadovoljni smo presudom. Ta presuda je samo ponovno isticanje istog stava Vrhovnog suda koji je on istakao u svojoj ranijoj revizijskoj odluci koju je donio povodom revizije protiv privremene mjere koju su podnijeli gospoda Šitum i Atanasovski. Za mene je to očekivano jer je Vrhovni sud zauzeo svoj stav o tom pravnom pitanju, dakle o pitanju karaktera humanitarne pomoći kao isključivo osobnom pravu i o tome da je ona nenasljediva kao osobno pravo. To je ono što je za mene bilo očekivano. Ne može Vrhovni sud svaki put mijenjati stav oko nečega", rekao je za DNEVNIK.hr odvjetnik Udruge Hrabro dijete Mijo Kladarić. Odgovorio je i na tvrdnju Španovića kako se sud pozvao na zakon o humanitarnoj pomoći iz 2015. godine.

"Sud se pozvao na taj zakon ne zato da odbije tu presudu temeljem tog propisa kao materijalnopravnog propisa temeljem kojega je to pravo regulirano, nego je samo naveo kako i taj zakon, kad se govori o humanitarnoj pomoći, kao i raniji zakon tretira kao isključivo osobno pravo. Dakle, nije se pozvao na njega kao na materijalnopravni propis, nego se pozvao na njega kao usporedni propis, što je bitno različito kod tretiranja primjene materijalnog prava", rekao je Kladarić.

U priloženom dokumentu možete pročitati cijelu presudu Vrhovnog suda.

VSRH_Rev-3049-2015-2-an by Anonymous 6TYNW8 on Scribd

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene