Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Lokalni izbori

Vrgorac: HDZ-u najviše gradskih vijećnika, gradonačelnik će se birati u drugom krugu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na prijevremenim izborima održanim u nedjelju u Vrgorcu nijedan kandidat za gradonačelnika nije osvojio više od 50 posto glasova, pa će se održati drugi krug za 14 dana, kada će Vrgorčani birati između kandidata HDZ-a Rudolfa Grljušića i kandidata Nezavisne liste mladih Ante Pranića.

Po neslužbenim podacima Gradskog izbornog povjerenstva, kandidat koalicijske liste HDZ-HSP AS-HSS-HSLS Rudolf Grljušić i njegov zamjenik Zdravko Primorac osvojili su 1834 glasa (46,14 posto), kandidat Nezavisne liste mladih Ante Pranić i zamjenik Ljubomir Erceg osvojili su 1423 glasa (35,80 posto), a kandidat SDP-a Rade Bobanac i zamjenica Ivana Vujčić osvojili su 633 glasa (15,92 posto). Nevažećih je bilo 85 listića (2,14 posto).

Pročitajte i ovo Peđa Grbin POSTIZBORNA KOMBINATORIKA Grbin o pregovorima s Domovinskim pokretom i Milanoviću: "Ja mu na tome zahvaljujem" HDZ prozvao Peđu Grbina preko Facebooka Izbori su za tjedan dana HDZ prozvao Grbina: "Abdicirao je, a sada se hoće sučeljavati"

Glasovalo je 3975 birača, odnosno 67,18 posto upisanih birača.

U novom sastavu 15-članog Gradskog vijeća, HDZ, koji je osvojio 1763 glasa (45,39 posto) imat će 7 vijećnika. Nezavisna lista mladih osvojila je 5 mandata s 1185 glasova (30,7 posto). SDP će imati dva vijećnika osvojivši 552 glasa (14,19 posto), a HNS koji je dobio 288 glasova (7,41 posto) imati će jednog vijećnika.

Prilikom glasovanja za Gradsko vijeće bilo je nevažećih 86 listića (2,16 posto).

Dvije stranke, HSP i HSU nisu uspjeli prijeći izborni prag od 5 posto i neće imati predstavnike u vijeću: HSP je osvojio 31 glas (0,80 posto), a HSU 70 glasova (1,80 posto).

Prijevremeni izbori održani su u Vrgorcu nakon što početkom travnja u Gradskom vijeću nije prošao proračun gradonačelnika Borislava Matkovića. Vijećnici SDP-a, HNS-a i Nezavisne liste mladih (NLM) tada su glasovali protiv proračuna od 23,5 milijuna kuna, kojeg je Matković predložio i time srušili gradonačelnika koji je 14 godina vladao Vrgorcem. Za Matkovićev prijedlog proračuna glasovala su samo tri vijećnika HDZ-a, dok je HSS-ov vijećnik Mile Franić bio suzdržan.

HDZ zadovoljan izbornim rezultatom u Vrgorcu

Hrvatska demokratska zajednica zadovoljna je rezultatima prijevremenih izbora u Vrgorcu i odzivom birača od čak 67 posto, priopćeno je u ponedjeljak iz središnjice stranke, a u Vrgorcu je kandidat za gradonačelnika Rudolf Grljušić izrazio nezadovoljstvo zbog loše medijske popraćenosti izbora u Vrgorcu na kojima je HDZ ostvario dobar rezultat.

Kandidat HDZ-a i Domoljubne koalicije za gradonačelnika Rudolf Grljušić osvojio je 46 posto glasova, a kandidacijska lista HDZ-a i Domoljubne koalicije osvojila je 45 posto glasova i imat će 7 od 15 vijećnika u Gradskom vijeću. To je povećanje od čak 13 posto u odnosu na izbore iz prosinca prošle godine. I ova uvjerljiva pobjeda, unatoč pojedinim anketama, potvrdila je još jednom snagu HDZ-a i Domoljubne koalicije, ističe se u priopćenju središnjice HDZ-a.

Na konferenciji za novinare vrgoračkog HDZ-a u povodu prijevremenih izbora za gradonačelnika i Gradsko vijeće održanih u nedjelju, kandidat koalicije predvođene HDZ-om za gradonačelnika Rudolf Grljušić se zahvalio svojim biračima i pozvao sve birače da mu daju podršku i u drugom krugu.

Predsjednik županijskog splitsko-dalmatinskog HDZ-a Ante Sanader, koji je također bio na konferenciji za novinare, rekao je da Vrgorcu nije potreban eksperiment i pozvao birače da glasaju za Grljušića i njegova zamjenika Zdravka Primorca.

Kako na prijevremnim izborima u nedjelju nijedan kandidat za gradonačelnika nije osvojio više od 50 posto glasova, održat će se drugi krug za dva tjedna. Vrgorčani će birati između kandidata HDZ-a Rudolfa Grljušića, koji je dobio 1834 glasa to jest 46,14 posto i kandidata Nezavisne liste mladih Ante Pranića, koji u drugi krug ulazi s 1423 osvojena glasa, to jest 36,80 posto glasova.

U novom sazivu Gradskog vijeća, Domoljubna koalicija (HDZ-HSPAS-HSS-HSLS) imat će sedam vijećnika, što je dva više nego u bivšem sazivu, kada je koalicija HDZ-HSS-HDS imala pet vijećnika.

Nezavisna lista mladih osvojila je pet mandata i imat će isti broj vijećnika kao prije; SDP će imati dva vijećnika, jednoga manje nego u prošlom sazivu, kada je imao tri. HNS je imao jednog vijećnika, koliko će imati i u novome sazivu.

U prošlom sazivu jednoga je vijećnika imao HSP AS, koji je sada član Domoljubne koalicije predvođene HDZ-om. (B.V./Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene