Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pahulje i na moru

Stisla zima: Slijede konkretniji minusi, hladan sjeverac, a moguć i tanki snježni pokrivač u nizinama

Promjenjivo i kišovito vrijeme traje već par dana, kao što smo i bili najavili, zaredalo se nekoliko atmosferskih poremećaja, sve podržano dubokom dolinom po visini. Vremensku prognozu donosi meteorilog Darijo Brzoja.

Za kraj studenog, u ovoj epizodi stiže nam i snijeg, potom razvedravanje, bura i osjetno hladnije vrijeme, što za kopno znači i pristojne minuse u noćnim i jutarnjim satima. Na moru će pak osjet hladnoće na početku tjedna pojačavati jaka bura. No idemo redom.

I dalje smo u ciklonalnom polju, nad našim krajevima kruži vlažan i nestabilan zrak, dok sa sjevera postupno stiže i hladnoća pa u nedjelju navečer i u noći uz kišu, padat će i snijeg, kojeg ovaj put može biti ne samo u višem gorju nego i niže, u sjeverozapadnim krajevima unutrašnjosti. Jačanje grebena u ponedjeljak poslijepodne donijet će nam smirivanje vremena i kidanje naoblake.

U noći na ponedjeljak i u ponedjeljak ujutro dakle, u većini zemlje još uvijek oblačno, rijetko gdje možda i uz malo sunca. Na moru mjestimice kiša, pljuskovi, a u gorju i sjeverozapadnim krajevima unutrašnjosti susnježica i snijeg. Pri tom je moguće i stvaranje tanjeg snježnog pokrivača, a pokoja pahulja, nošena vjetrom zalepršat će i na sjevernom Jadranu.

Inače, na kopnu će zapuhati vjetar sa sjevera, na sjevernom Jadranu ujutro bura, dok će na južnom još uvijek puhati jak jugozapadnjak, a prema otvorenom moru srednjeg Jadrana prolazno sjeverozapadnjak. Jutarnja temperatura, u unutrašnjosti od -1 do 4, a na Jadranu većinom od 5 do 10 stupnjeva.

Od sredine dana vrijeme će se postupno smirivati, a poslijepodne će se i naoblaka kidati. Bit će hladno: uz slab do umjeren sjeveroistočnjak, očekujemo samo pet stupnjeva.

U Slavoniji i Baranji poslijepodne također sunčanije, no ovdje se sutra ni općenito ne očekuje previše oborine. Puhat će sjeverac i sjeverozapadnjak, a temperatura će biti oko 6 stupnjeva.

Oblaci će se najdulje zadržavati u gorju, premda i ovdje poslijepodne ne bi trebalo biti oborina. Tek rijetko, malo snijega u Lici. Na sjevernom Jadranu od sredine dana sve manje oblaka. Puhat će umjerena i jaka bura s olujnim udarima i pojačavati osjet hladnoće: temperatura će biti između sedam i 10 stupnjeva. A u gorju maksimalno tri stupnja.

Za razliku od ostatka zemlje, u ponedjeljak poslijepodne u Dalmaciji još može biti kiše i pljuskova, a uz granicu s Bosnom i Hercegovinom, uglavnom kasnije uz pad temperature i buru moguća je i pokoja pahulja. Vrijeme će se smirivati navečer i u noći na utorak. Do kraja dana bura će se proširiti na veći dio obale. Najviša dnevna temperatura, bit će od osam u zaleđu do 14 stupnjeva na jugu zemlje.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Najavljeno pogoršanje VIDEO U gorju pala zavidna količina snijega: Vjetar stvarao probleme na obali, potopljene rive u Dalmaciji

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Promjena vremena FOTO Zimska čarolija? Snijeg i led okovali Zavižan: "Prošli tjedan jesen, ovaj tjedan zima"

U utorak i srijedu stabilnije, sunčanije, a u početku i osjetno hladnije. Sredinom tjedna stiže novo naoblačenje, a u četvrtak i kiša. Nakon zahladnjenja, od sredine tjedna uz jugozapadnjak ponovno toplije.

I na Jadranu će u utorak biti barem djelomice sunčano. U srijedu uz jačanje juga više oblaka, a krajem dana mjestimice i kiša. U četvrtak na moru već dosta nestabilno, lokalno su mogući jači pljuskovi, grmljavina te obilnija oborina. Pri tom bi jugo i južni vjetar ponegdje mogli biti i olujni. No uz južinu, temperatura će blago porasti.

 

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene