Obavijesti Video Pretražite Navigacija
VREMENSKA PROGNOZA

Stiže prava zima? Pripremite se za promjenu vremena

Dok bi danju u nedjelju još moglo biti sunca, do večeri će u većini zemlje biti uglavnom oblačnije vrijeme. Doći će tako do najavljene promjene vremena. Detalje donosi meteorolog Dnevnika Nove TV Darijo Brzoja.

Prvi dio vikenda u većini krajeva prevladavalo je sunčano, a u nedjelju nam postupno stiže već najavljena promjena vremena. Danju će još biti sunca, najviše na istoku i jugu, malo kiše u gorju i na sjevernom Jadranu moguće je već prijepodne, a glavnina stiže u noći na ponedjeljak kad će u gorju kiša prelaziti u susnježicu i snijeg.

No krenimo s jutrom koje će još u mnogim krajevima biti barem djelomice, a na istoku i jugu najčešće i pretežno sunčano. U unutrašnjosti je mjestimice moguća magla, a ponegdje na istoku i slab mraz. Zapuhat će jugozapadnjak, na Jadranu i južni vjetar i jugo, u početku slabo, a jačat će prema sredini dana. Jutarnja temperatura, u unutrašnjosti od -2 do 2, a na Jadranu većinom od 3 do 8 stupnjeva.

Poslijepodne u kopnene krajeve postupno stiže i jače naoblačenje sa zapada. Navečer je mjestimice ovdje moguća kiša, češća i obilnija u noći na ponedjeljak, a tad ponegdje može biti i susnježice i snijega. Puhat će umjeren jugozapadnjak uz koji će danju temperatura biti većinom od 10 do 13 stupnjeva.

U Slavoniji i Baranji veći dio dana bit će djelomice sunčano. Kiša ovdje vjerojatno tek u ponedjeljak. Puhat će slab do umjeren vjetar s juga, a temperatura će biti od 8 do 13 stupnjeva.

U gorskoj Hrvatskoj i na sjevernom Jadranu u nedjelju promjenjivo oblačno sa sunčanim razdobljima, no tijekom dana i sve oblačnije, a kiša koja je prijepodne najvjerojatnija na širem riječkom području i u Gorskom kotaru, navečer i u noći na ponedjeljak padat će posvuda. Pri tom može biti i obilna, a i uz pad temperature u gorju će prelaziti u susnježicu i snijeg.

Stvarat će se i snježni pokrivač. Puhat će umjereno i jako jugo, južni i jugozapadni vjetar uz koji će danju još uvijek biti relativno toplo. U gorju od 6 do 10, a na moru od 11 do 14 stupnjeva.

U Dalmaciji će se također tijekom dana sa sjevera postupno nakupljati oblaci, no zadržat će se suho. Prema večeri umjereno jugo pojačat će na jako s olujnim udarima. Temperatura će biti uglavnom od 13 do 16 stupnjeva, a u zaleđu oko 11.

U prvoj polovici sljedećeg tjedna očekuje nas promjenjivo do pretežno oblačno vrijeme, povremeno s kišom, ponegdje obilnom. Najviše oborine bit će u ponedjeljak prijepodne, zatim u utorak prema kraju dana te u srijedu ujutro. U gorju će se u ponedjeljak stvarati i novi snježni pokrivač, a bit će moguć i u nizinama središnje Hrvatske. No neće potrajati, jer će u prvoj polovici tjedna ipak biti pretoplo.

Promjenjivo i vrlo dinamično zapravo idućih dana i na Jadranu. Bit će kiše, pljuskova i grmljavine te ponegdje obilnije oborine. Uz to, puhat će jako i olujno jugo, južni i jugozapadni vjetar, a u utorak, samo prolazno na sjevernom dijelu i bura. Uz južinu, na moru će se zadržati relativno toplo, uz 15ak stupnjeva.

Druga polovica tjedna u ovom trenutku izgleda kao razdoblje prave zime, u kojem bi snijega moglo biti i u nizinama. Očekujemo još oborina, a bit će značajno hladnije. Sljedeći vikend je vrlo obećavajući za snježne radosti, a ako baš želite biti sigurni u snijeg, posjetite gorske krajeve naše zemlje.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene