Obavijesti Video Pretražite Navigacija
VREMENSKA PROGNOZA

Narančasti Meteolarm za jedan dio Hrvatske, a stižu i niske temperature: Detalje donosi meteorolog Darijo Brzoja

Ponovno i u četvrtak izraženiji pljuskovi i obilnija kiša u Dalmaciji, a sad nam fokus prelazi na sjeverni Jadran i gorske krajeve, no poglavito sjeverni Jadran gdje u petak lokalno može pasti više od 100 milimetara kiše. Dakako, oblačno i kišovito će biti posvuda, pred nama je izrazito nestabilno vrijeme za vikend pa će kiše, i obilnije, biti ne samo u petak, nego i u subotu. Detalje donosi meteorolog Dnevnika Nove TV Darijo Brzoja.

Narančastu razinu Meteoalarma izdao je DHMZ zbog očekivane velike količine oborine za gorske krajeve i sjeverni Jadran. No više od 40 milimetara kiše može pasti i drugdje na Jadranu te u predjelima uz Jadran. U cijeloj zemlji prevladavat će oblačno, od jutra, pojačat će jugo na jako i olujno, a kiše će povremeno biti i u unutrašnjosti. Na moru, čak možda i u gorju, pljuskovi praćeni grmljavinom. Jutarnja temperatura, u kopnenim krajevima od 2 do 6, a na Jadranu između 9 i 14 stupnjeva.

Oblačno i povremeno kišovito će se u središnjoj Hrvatskoj zadržati i poslijepodne. Zapuhat će slab do umjeren jugozapadnjak uz koji će danju biti osjetno toplije: najviša dnevna temperatura očekuje se oko 10 stupnjeva.

A u Slavoniji i Baranji uz jugoistočnjak temperatura može porasti i do 13. Uz promjenjivo oblačno vrijeme i ovdje će tijekom dana kišiti, češće poslijepodne i u noći na subotu.

Pročitajte i ovo Narančasto upozorenje Velika količina oborina Upaljen meteoalarm za dio Hrvatske: Moguće nove bujice i poplave na riječkom području

U gorskoj Hrvatskoj i na sjevernom Jadranu u petak može biti i obilne kiše, te izraženijih pljuskova praćenih grmljavinom, poglavito na širem riječkom području te u Gorskom kotaru. Jako i olujno jugo i južni vjetar, prema kraju dana će slabjeti i postupno okretati na jugozapadnjak. Uz južinu, neće biti hladno, na moru se očekuje oko 16 stupnjeva, a 10ak u najtoplijem dijelu dana, za ranog poslijepodneva bit će često i u gorju.

Kišovito uz pljuskove praćene grmljavinom očekuje i Dalmaciju. A i ovdje, također, tijekom dana lokalno može biti obilnije kiše. Puhat će jako i olujno jugo i južni vjetar, a temperatura će biti između 14 i čak 18 stupnjeva. Dosta toplo.

Oblačno i kišovito nastavit će se i u subotu. S tim da će već ujutro zapuhati sjeverac, prvo u središnjoj Hrvatskoj, a do kraja dana će i pojačati posvuda. Uz hladan kontinentalni zrak kiša će već krajem dana početi prelaziti u susnježicu i snijeg. Prvo u gorju, no snijega potom u nedjelju može biti i u nizinama. Još nije posve sigurno gdje i koliko, a moguće je da će se i miješati s kišom. Od nedjelje osjetno hladnije, a posebno hladno bit će u ponedjeljak kad će se vrijeme postupno i razvedravati. I ona najviša dnevna temperatura početkom sljedećeg tjedna mogla biti blizu nule.

Pročitajte i ovo Pijavica kod Dubrovnika, 07.12.2022. zima pokazuje zube Nevrijeme poharalo dio Hrvatske, neobični prizori na jednom otoku: Tuča je zabijelila tlo

Na Jadranu će i u subotu pljuskovi s grmljavinom mjestimice biti jače izraženi. Puhat će jako i olujno jugo. U nedjelju okreće na buru uz koju će se i naoblaka postupno kidati, mada još uvijek lokalno može biti i kiše. Kao i u ponedjeljak. Bura će tad oslabjeti i okrenuti na sjeverozapadnjak. I na Jadranu će od ponedjeljka biti osjetno hladnije, no i u nedjelju uz buru osjet hladnoće, ovdje svakako bit će pojačan.

Ono što za sad znamo o sljedećem tjednu jest da će najvećim dijelom biti osjetno hladnije nego je to bilo do sad. Ako mislite da je hladno već sad, pričekajte sljedeći tjedan. Jutra će ići debelo u minus, poglavito u gorju, ali onih malih minusa bit će i na moru.

Da završimo s lijepom vijesti, hladnoći će se svakako, barem dijelom u prvoj polovici tjedna pridružiti i sunce.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene