Obavijesti Video Pretražite Navigacija
VREMENSKA PROGNOZA

Stiže osvježenje, u nedjelju čak i minusi: Darijo Brzoja otkriva kad se vraća proljeće

Brzo kretanje ciklone europskim kontinentom donosi nam i frontalni sustav koji će se premještati preko naših krajeva noćas i u subotu uglavnom prijepodne zbog čega nas očekuju u prvom redu nove oborine. Detalje donosi Darijo Brzoja.

Zatim slijedi okretanje vjetra te potom hladnije vrijeme. S jedne strane, prestanak južine i mnogima zato bistrija glava, s druge, osvježenje i nakon kratkih rukava, opet zimska jakna.

Novo jutro zato, u unutrašnjosti promjenjivo oblačno, povremeno s kišom, a ponekog pljuska i grmljavine uz promjenjivije vrijeme može biti prolazno i duž Jadrana. No manje, a na moru će biti i sunčanih razdoblja. U gorju, prolazno moguće je i malo snijega. Zapuhat će umjeren, kratkotrajno i jak vjetar sa sjevera, a na moru će ova južina prestati te će vjetar okrenuti na zapadni i sjeverozapadni, koji će tijekom noći i jutra isto biti jak. Jutarnja temperatura malo niža od one u petak, na kopnu između 5 i 9, a na moru 8 i 13 stupnjeva. No poslijepodne zato osjetno svježije nego je bilo svih ovih dana.

U središnjoj Hrvatskoj kasnije sve manje kiše, a zatim sa sjevera slijedi i kidanje naoblake pa će poslijepodne uglavnom biti djelomice sunčano. Puhat će umjeren, ponegdje jak sjeverac i sjeveroistočnjak, a temperatura će biti između 8 i 12 stupnjeva: dakle značajno hladnije nego u petak.

Naoblaka će se tijekom dana smanjivati i u Slavoniji i Baranji. Bit će vjetrovito uz umjeren i jak sjeverozapadnjak i isto kao i na zapadu očekuje se osjetno hladnije vrijeme: svega 10-ak stupnjeva.

I na sjevernom Jadranu i u gorju u subotu promjenjivo. Oborina će biti uglavnom u prvom dijelu dana, potom će se naoblaka kidati, a na moru će biti i djelomice sunčano. Zapuhati bura koja će prema večeri jačati te normalno, širiti se prema jugu. Stoga i narančasto upozorenje Meteoalarma. 10-ak stupnjeva u subotu u gorju, a oko 15, 16 očekujemo na sjevernom Jadranu u onom najtoplijem dijelu dana.

Dalmaciju također očekuje promjenjivo vrijeme, uz dulja sunčana razdoblja, ali prolazno i malo kiše ili poneki pljusak. Veći dio dana zapadni i sjeverozapadni vjetar, potom prema večeri vrlo jaka bura koja će se u noći na nedjelju proširiti na cijelu obalu. I za sjevernu Dalmaciju stoji upozorenje na buru. Najviša dnevna temperatura bit će između 16 i 18 stupnjeva.

Nakon kiše početkom vikenda, u nedjelju na kopnu većinom sunčano, a stabilno će potom biti sve do utorka: onda opet kiša: u unutrašnjosti uglavnom poslijepodne i u noći na srijedu. U nedjelju će još puhati umjeren, a u gorju i jak sjeverni i sjeveroistočni vjetar, pa će biti dosta svježe, a potom u prva dva dana sljedećeg tjedna uz južinu i dotok toplog zraka sa Sredozemlja ponovno će zatopljeti.

Na Jadranu u nedjelju i ponedjeljak pretežno sunčano, bit će visokih prozirnih oblaka, osobito u ponedjeljak kad će uz jugo najaviti promjenu vremena koja pak stiže u utorak: prvo na sjeverni dio. U nedjelju još bura i svježije, potom uz jugo koje će jačati prema sredini tjedna, i na moru toplije vrijeme. U utorak se očekuju pljuskovi i grmljavina, moguće izraženiji: prvo na sjevernom dijelu, a do kraja dana može ih biti i u Dalmaciji.

Nešto promjenjivije vrijeme očekuje nas još i u srijedu, pri čemu su i oborine moguće, a zatim bi do kraja tjedna trebalo prevladavati suho i sunčano, barem prema današnjim izračunima. Nakon toplijeg ponedjeljka i utorka, u srijedu i četvrtak svježije, a za vikend onda još jedno zatopljenje. Ukratko, idućih dana, dakle, vrijeme kao na klackalici. I upravo to jest pravo proljetno vrijeme.
 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene