Obavijesti Video Pretražite Navigacija
VREMENSKA PROGNOZA

Kakvo nas vrijeme očekuje za vikend? Meteorolog ima dobre vijesti, ali i jedno upozorenje koje ne bismo smjeli zanemariti

Vrijeme se smiruje, ali ponegdje su mogući orkanski udari bure. Detalje vremenske prognoze donosi meteorolog Nove TV Darijo Brzoja.

Vrijeme će se smirivati vrlo postupno, već će u petak biti nešto povoljnije, poglavito na Jadranu, a od subote onda i u unutrašnjosti.

U petak rijetko na moru poneki pljusak, a već će biti i više sunčana vremena, posebno u Dalmaciji. Upozorenje stoji jedino za vjetar, bura u Podvelebitskom kanalu može imati orkanske udare. Putujete li, vodite računa o stanju u prometu, i cestovnom i pomorskom.

A kako se ciklona bude odmicala dalje na jugoistok, istodobno sa zapada i jugozapada, jačat će greben anticiklone. Tako će se i vrijeme što se tiče oborine smirivati, no zbog ove dinamike zračnih masa pojačat će vjetar.

Što to znači konkretno u terminima vremena: prvo, u petak ujutro će na kopnu još uvijek biti umjereno do pretežno oblačno, povremeno i dalje uz moguću kišu, lokalno čak obilniju.

Na Jadranu, postupno kidanje naoblake, i tek rijetko na moru možda poneki pljusak, za koje će šanse tijekom dana biti sve manje. Puhat će umjeren i jak vjetar sa sjevera, na moru umjerena i jaka, podno Velebita olujna bura, a samo na krajnjem jugu u noći još jugo. Jutarnja temperatura, na kopnu od 13 do 18, a na Jadranu od 15 do 20 stupnjeva.

U središnjoj Hrvatskoj u petak poslijepodne naoblaka će se i u unutrašnjosti smanjivati, no i dalje može biti ponekog pljuska, vjerojatnije prema istoku. I dalje vjetrovito i tek mrvicu toplije nego u četvrtak. No uz vjetar, bit će friško.

U Slavoniji i Baranji i poslijepodne može biti pljuskova praćenih grmljavinom, čak i u subotu, dok ovaj cijeli sustav ne odmakne daleko dalje od nas. Isto vjetrovito uz sjeverac i temperaturu od 22 do 25 stupnjeva.

Oblaci će se najdulje zadržavati u gorskom području, gdje i dalje može biti mjestimične kiše, dok će na sjevernom Jadranu poslijepodne svakako biti sunčanije i uglavnom bez oborine. Puhat će umjerena i jaka, podno Velebita čak olujna bura, prema otvorenom moru i prema jugu tramontana. 25 ili 26 stupnjeva na moru i jedva 18, 19 u petak u gorskoj Hrvatskoj.

U Dalmaciji će već od sredine dana biti više sunca: poslijepodne bi ponekog pljuska možda moglo biti još samo na krajnjem jugu. Bit će i vjetrovito uz umjerenu i jaku buru i tramontanu, dok se najviša dnevna temperatura očekuje oko 26 stupnjeva.

Od subote već više-manje posvuda pretežno sunčano, jedino u istočnim krajevima još u početku može biti pljuskova. Za vikend, a posebno početkom novog tjedna ponovno ćemo se približiti ljetnih 30 stupnjeva. Puhat će sjeverac, no neće biti hladno.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna VREMENSKA PROGNOZA Kad se možemo nadati smirivanju vremena? Meteorolog zasad nema dobre vijesti, jednoj regiji prijeti i dodatna opasnost

Pročitajte i ovo Meteoalarm za 8. lipnja grmljavinsko nevrijeme Izdano žuto upozorenje za neke dijelove Hrvatske, iz DHMZ-a upozoravaju na niz opasnosti koje prijete

I na Jadranu za vikend pretežno sunčano, toplije, ali i prilično vjetrovito uz buru i tramontanu: inače, vrijeme idealno za dobiti opekline na plaži, s obzirom da će biti dosta sunca, vrlo visok UV-indeks, a nedovoljno vlage. Neće biti onog poznatog osjećaja sparine koji vas tjera da se sklonite u hlad.

Zato ne dajte da vas vrijeme ovog vikenda prevari i sredinom dana držite se hlada. Koliko god na suncu u tim trenucima bilo ugodno.
  

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

 


 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene