Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vremenska prognoza

Stiže nam vrhunac toplinskog vala: Prognozu donosi meteorolog Nikola Vikić-Topić

Meteorolog Dnevnika Nove TV Nikola Vikić-Topić otkriva kakvo će vrijeme biti u sljedećih nekoliko dana te kada dolazi pogoršanje.

Vrhunac toplinskog vala je pred nama. Iduća će četiri dana biti vrlo vruća u cijeloj zemlji. Razlog ovakvom vremenu je pritjecanje suhog i vrućeg afričkog zraka s juga i jugozapada, u sklopu velikog i stabilnog sustava koji je primjereniji srpnju i početku kolovoza nego njegovom kraju.

Jutro će u cijeloj zemlji biti vedro. Rijetko je na kopnu moguća kratkotrajna magla, između pet i osam sati - najveća vjerojatnost za nju je u Posavini i Podravini.

Od srijede ujutro će posvuda biti toplo, a ubrzo i vruće. Najniža temperatura oko 20 na kopnu te oko 28 na Jadranu - tamo će biti i slabe do umjerene bure.

Pročitajte i ovo Spašavanje u Pakistanu Drama u Pakistanu VIDEO Spašeni svi putnici iz žičare koja je satima visjela iznad provalije: U akciji sudjelovalo više od 1000 ljudi

Drugi dio dana u središnjoj Hrvatskoj sunčan i vrlo vruć, uz malo više oblaka nego ujutro. Oko 34 Celzijeva stupnja - bit će dnevna maksimalna temperatura. Zatim će, kasno poslijepodne lokalno biti pljuskova. Najvjerojatnije na sjeveru, u Međimurju i Zagorju, no moguće je da poneki dođe i do Zagreba, osobito navečer. Ti će pljuskovi biti samo kratki, brzoprolazni, ali pratit će ih grmljavina i pojačan vjetar.

I u Slavoniji u srijedu sunčano, vrlo vruće i sparno - ovdje će temperatura biti oko 35. Također će biti malo više oblaka nego u prvom dijelu dana no to neće kvariti dojam sunčanog vremena. Ovdje je manja mogućnost za pljuskove, ali ne možemo ih potpuno isključiti - poneki je moguć, osobito navečer u Podravini. Puhat će slab vjetar, sjevernih smjerova.

U Istri, Primorju i na Kvarneru sunčano i vrlo vruće. Prolazno uz malo visokih, tankih oblaka zbog kojih zna biti vrlo sparno. Puhat će slab maestral, a temperatura će rasti do 35, 36. Zbog toga je Upaljen crveni meteoalarm! Navečer ponovno, slaba do umjerena bura.

U Gorskom kotaru i Lici pretežno sunčano, vruće i sparno. I ovdje će prolazno biti malo više oblaka u popodnevnim satima, a temperatura će biti od 29 u višim predjelima do 32 Celzijeva stupnja u onim nižim.

U Dalmaciji u srijedu pretežno vedro i vrlo vruće, sa slabim do umjerenim maestralom koji će zapuhati nakon 11 sati. Najviša temperatura između 34 i 37, pa je i ovdje na snazi crveni i narančasti Meteoalarm.

Druga polovina tjedna na kopnu sunčana i vrlo vruća, s time da postoji mogućnost za poneki lokalni pljusak u poslijepodnevnim satima, sve ove dane. Vjetar će biti slab, samo tamo gdje bude pljuska, nakratko će pojačati, a temperatura, vidimo, i dalje vrlo visoka, najviša dnevna će biti između 33 i 35, ponegdje i 36 Celzijevih stupnjeva.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović O Boysima Milanović oštro o Grčkoj: "Plenković je tri dana kasnije rekao isto što i ja. Oni su tamo ratni zarobljenici"

I na Jadranu sunčano i vrlo vruće. Noći će i dalje biti neugodno tople, između 26 i 28 stupnjeva, dok će danju temperatura rasti do 35, 36. Noću i ujutro će puhati slab do umjeren burin, a od sredine dana umjeren maestral, tek će u subotu zapuhati slabo jugo.

Dakle, nastavlja nam se vrlo vruće vrijeme, s temperaturom većinom između 33 i 37 stupnjeva, pa su na snazi upozorenja na toplinski val.

Tako će biti sve do kraja tjedna, pogoršanje stiže u nedjelju – ali kako sad stvari stoje tek kasno poslijepodne i navečer, a na Jadran tek u noći. Ipak, i prije toga, idućih dana, može biti kraćih lokalnih pljuskova.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene