Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Promjena vremena

Noći su ugodne za spavanje, a uskoro će i kiša: Ivan Čačić otkriva kad se možemo nadati dodatnom osvježenju

S utorkom u unutrašnjosti, a od petka i na Jadranu, možemo računati na malo umjerenije temperature što će se zadržati barem do kraja ovog tjedna.

U četvrtak i petak, osobito u unutrašnjosti, bit će dosta promjenljivo povremeno s oborinama.

Prema našoj zemlji sa sjeverozapada povremeno će pritjecati malo svježiji oceanski zrak. Jedan takav prodor donijet će ova atmosferska fronta krajem srijede i u četvrtak.

U srijedu ujutro u većini krajeva prevladavat će sunčano. Ponegdje po gorskim kotlinama i dolinama rijeka može biti kratkotrajne magle. Na Jadranu umjerena i jaka bura osobito podno Velebita gdje će na udare biti i olujna. U unutrašnjosti će biti ugodnije spavati uz temperaturu od 15 do 19 Celzijevih stupnjeva. Na Jadranu i dalje vrlo tople noći od 22 do 27 stupnjeva.

Danju u središnjoj Hrvatskoj pretežno sunčano uz najvišu temperaturu od 28 do 30 stupnjeva. Poslijepodne uglavnom u sjevernim predjelima i gorju može biti kratkotrajnog pljuska. Puhat će slab do umjeren sjeverac i sjeverozapadnjak.

U istočnim predjelima pretežno sunčano i jednako toplo većinom uz umjeren sjeverozapadnjak.

Na Jadranu i u Gorskoj Hrvatskoj pretežno sunčano. Prijepodne će puhati umjerena do jaka bura. Poslijepodne bura će oslabiti i okrenuti na sjeverozapadnjak. Temperatura u gorju od 24 do 29, a na Jadranu od 30 do 33 stupnja.

U Dalmaciji pretežno sunčano i vruće. Poslijepodne na jugu može biti ponekog pljuska. Puhat će umjerena bura, ponegdje s jakim udarima. Na jugu i prema otvorenome moru umjeren sjeverozapadnjak.

Vrlo toplo more u srijedu će zbog bure ipak stupanj - dva osvježiti.
No UV zračenje od sunca i dalje je vrlo visok. Stoga oprez, ističe meteorolog Dnevnika Nove TV Ivan Čačić.

Sljedećih dana u unutrašnjosti promjenjivo i osjetno manje vruće. U drugom dijelu četvrtka i u petak povremeno kiša ili poneki pljusak i grmljavina. Vjetar povremeno umjeren sa sjevera.

Na Jadranu promjenljivo oblačno uz umjerenu i jaku buru ponegdje s olujnim udarima. Povremeno će biti malo kiše ili ponekog pljuska i grmljavine. Najviše sunčana vremena u subotu.

Pročitajte i ovo Ilustracija - 5 SAVJETI I PREPORUKE Kupanje mnoge veseli, ali opreza nikad dosta: Roditelji pogotovo trebaju pripaziti na jednu stvar

Pročitajte i ovo Klima uređaj držite se hlada Za velik dio Hrvatske izdana upozorenja zbog vrućina i sunca: Mnogi ih ignoriraju, a na tihu prijetnju se zaboravlja

Kao što znate, globalno zatopljenje povećava isparavanje iz vode i kopna. Time se stvara i veća koncentracija vodene pare u atmosferi koja je, kao najzastupljeniji staklenički plin, odgovorna za otprilike polovicu učinka staklenika na Zemlji.

Dobra je vijest što molekula vodene pare ostaje u atmosferi u prosjeku samo devet dana zatim se taloži kao oborina, za razliku od ostalih stakleničkih plinova koji ostaju u atmosferi godinama, stoljećima pa čak dulje, ovisno o plinu.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 


 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene