Obavijesti Video Pretražite Navigacija
VREMENSKA PROGNOZA

Srijeda je bila najsunčaniji dan ove zime. No sa sjeverozapada stiže problem

Najsunčaniji dan ove zime u Hrvatskoj imali smo u srijedu. Kombinacija je to naravno sve dužih dana, ali i male količine oblaka te izostanka magle, naime većina vlage pretvorila se u mraz. Nikola Vikić Topić koji donosi vremensku prognozu.

Anticiklonalni greben koji nam je donio tu stabilnost, sad pomalo slabi, a sa sjeverozapada nam se približava hladna fronta koja će destabilizirati atmosferu, te donijeti nešto oborina i vjetra.

Pročitajte i ovo Snijeg na Sljemenu Vremenska prognoza Dijelovi Hrvatske ponovno će se zabijeliti: Meteorolog otkriva kakvo vrijeme nas očekuje do kraja tjedna Ilustracija VREMENSKA PROGNOZA Stižu pljuskovi i grmljavina, a ponegdje je moguć i snijeg

U četvrtak ujutro bit će umjereno do pretežno oblačno. No, kiša će u tom prvom dijelu dana padati samo na sjevernom Jadranu, dok će u gorskim predjelima padati snijeg.

Drugdje uglavnom suho, tek prema podnevu može biti malo kiše oko Karlovca, Siska i Zagreba. Puhat će umjeren jugozapadnjak, na moru umjereno do jako jugo, dakle vjetrovito i svježe jutro. Najniža temperatura oko -3, a na obali od 5 do 8.

U središnjoj Hrvatskoj sredinom dana oblačno, povremeno uz kišu, vjerojatnije na jugu regije. No ubrzo će se razvedravati sa sjeverozapada, pa ćemo do zalaska vidjeti i sunce. Vjetar slab, a najviša temperatura oko 5 stupnjeva. Onda navečer jačanje sjeverca na umjeren pa će tad biti hladno.

U Slavoniji pretežno oblačno, povremeno uz kišu, češću i malo jaču duž Posavine. Puhat će umjeren zapadni i sjeverozapadni vjetar. Temperatura od 4 do 6 stupnjeva.

U Istri i na Kvarneru u početku oblačno, uz još malo kiše. Vjerojatnija je na otocima, no ubrzo će se razvedravati sa zapada, tako da će prije mraka biti i nešto sunca. U gorju i dalje oblačno, povremeno sa snijegom, češće u Lici. Vjetar će okrenuti na sjeverozapadni i buru koja će kasno navečer, tek iza 22 sata, jačati na umjerenu do jaku. Maksimalna temperatura od 8 do 11 stupnjeva.

U Dalmaciji poslijepodne umjereno do pretežno oblačno, povremeno uz kišu, moguća je sve do kraja dana. Jugo će navečer i u noći okrenuti na umjerenu do jaku tramontanu i buru. Temperatura između 9 i 13 stupnjeva.

U petak na kopnu djelomice sunčano, ali ne i posve stabilno pa je lokalno moguć snijeg, i to u obliku kraćih pljuskova. Za vikend oblačnije, uz mjestimičnu susnježicu i snijeg te mogućnst stvaranja tanjeg pokrivača. Vjetar slab do umjeren sjeverozapadni, a temperatura u blagom padu.

Na Jadranu pretežno sunčano uz umjerenu i jaku buru s olujnim udarima, koja će samo u subotu malo oslabjeti i prolazno okrenuti na sjeverozapadni vjetar. Temperatura bez veće promjene.

Dosadašnji dio godine u cijeloj Hrvatskoj prolazi iznadprosječno toplo, a danas je stigla i prva analiza globalne temperature za prošlu godinu koju je objavila Svjetska meteorološka organizacija. Tako je 2021. među 7 najtoplijih u povijesti mjerenja - zauzet će poziciju između petog i sedmog mjesta za što se još čekaju dodatne analize. Nažalost, sve u skladu s projekcijama klimatskih promjena.

 

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

 


 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene