Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Kandidati za predsjednika zagrebačkog Gradskog odbora HDZ-a na zajedničkom su predstavljanju izrazili nezadovoljstvo dosadašnjim radom tog odbora, zauzeli se za veću autonomiju pri sastavljanju lista za zagrebačku Gradsku skupštinu te za pobjedu na idućim lokalnim izborima.


Članovima stranke u zagrebačkom hotelu International predstavili su se Ivan Bračić, Drago Ćaleta, Tomislav Družak, Ante Zvonimir Golem, Sanda Kolić-Makar, Stipe Mamić te Zoran Šangut. Podsjetivši da je predsjednike zagrebačkog GO HDZ-a do sada birala stranačka središnjica, svi kandidati su istaknuli kako s takvom praksom treba prestati te se složili da kadroviranje treba provesti iz stranačke baze - temeljnih i područnih odbora.

Ističući kako zagrebački GO HDZ-a treba prestati biti talac stranačke središnjice, Bračić je rekao da će se zalagati za obnavljanje i jačanje Gradskog odbora, za jačanje veza sa svim potencijalnim biračima 'koji su sada zapostavljeni' te za jačanje gospodarstva u Zagrebu i standarda građana.

Vezani članci Promotivno pivo Andree Jerenić, kandidatkinje za gradonačelnicu Zaboka - 2 Jedna kandidatkinja svoje lice stavila je na pivo, a Blaženko Boban svojim promotivnim materijalom zapalio je društvene mreže Provjereno: Stiže nam predizborni cirkus - 9 Izborni cirkus je pred vratima, natječu se komičari, pjevači, optuženici, pa čak i – Sizif!: "Kod nas se korupcija percipira kao nešto normalno"

>> Nastavljaju se previranja u HDZ-u!

Ocjenjujući kako GO HDZ-a u Zagrebu postoji samo formalno, Ćaleta se založio da HDZ u Zagrebu bude lučonoša novih ideja. GO HDZ-a treba imati svoju samostalnost i nećemo dozvoljavati da nam se donose liste kandidata za Gradsku skupštinu, rekao je Ćaleta. Nedopustivim smatra što HDZ u zagrebačkoj Gradskoj skupštini trenutno ima samo sedam zastupnika, što ne odražava snagu stranke u Zagrebu.

'Ogranci su žila kucavica'

Nezadovoljstvo stanjem u zagrebačkom HDZ-u izrazio je i Družak koji je rekao da će se 'boriti za vraćanje digniteta HDZ-a i temeljnim ograncima koji su žila kucavica stranke', za vraćanje povjerenja građana i pobjedu na lokalnim izborima iduće godine. 'Temeljnim ograncima treba dati autonomiju i dati im dignitet, a ne samo ih koristiti zaz lijepljenje plakata', kazao je.

'Vratimo HDZ među ljude' slogan je pod kojim se predstavila Kolić-Makar upozorivši da su se preko zagrebačkih HDZ-ovaca godinama odigravale političke utakmice. 'Ne mirim se s tom pozicijom i to je razlog moje kandidature', kazala je založivši se uz ostalo za homogenizaciju i prepoznatljivost HDZ-a u Zagrebu te za sastavljanje izbornih lista po kriteriju rada i rezultata i političke odgovornosti. 'Predsjednik GO HDZ-a treba biti nazočan na terenu među članovima, ali i građanima Zagreba', istaknula je Kolić-Makar.

Da HDZ treba ponovno biti pobjednička stranka istaknuo je Golem rekavši da 'HDZ-u treba vratiti dušu, a članovima ugled'. Smatra da se stranačka politika u Zagrebu treba spustiti na razinu Područnih odbora te sve probleme riješavati na terenu razini područnih odbora.

Za unapređenje načina rada temeljnih ogranaka, područnih odbora i gradskog odbora založio se i Mamić rekavši da će se izboriti za primjeren značaj i utjecaj GO HDZ-a na nacionalnoj razini i snažnije sudjelovanje u kreiranju stranačke politike.

Šangut je kazao kako želi graditi HDZ kakav su izgradili prvi predsjednik stranke i države dr. Franjo Tuđman i Blago Zadro. 'Možemo pobijediti na lokalnim izborima, a za to nam je potrebno znanje i zajedništvo', rekao je Šangut.

Važnosti otvorenosti prema novim ljudima

Svi kandidati su istaknuli važnost većeg aktiviranja članstva, otvorenost prema novim ljudima i idejama te prema javnosti i građanima. Ukoliko postanu predsjednici GO HDZ-a svi su najavili da će se kandidirati i za mjesto zagrebačkog gradonačelnika.

Predsjednik zagrebačkog HDZ-a Gordan Jandroković rekao je kako ovo predstavljanje kandidata pokazuje da u HDZ-u pušu neki drugi vjetrovi i da je proces demokratizacije stranke nezadrživ. Istaknuo je kako su to, uz male povišene strasti na nekim mjestima najdemokratskiji unutarstranački izbori u povijesti HDZ-a u Gradu Zagrebu. (Hina)