Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ministar znanosti i obrazovanja Pavo Barišić sa suradnicima razmišlja o vraćanju ocjena na polugodištu. Dio stručnjaka i učenika odluku pozdravlja, no sindikati upozoravaju da svaki ministar o tome donosi novu odluku, a struku - nitko ne pita.


Ima ih, nema ih, pa ih opet ima. Zaključne ocjene u prvom polugodištu mogle bi se opet upisivati u imenike.

Vezani članci Norijada u Zagrebu Zbog norijade će privremeno biti obustavljen promet: Pogledajte koje ulice je bolje izbjegavati Ilustracija Ovo su najnoviji podaci: Petice u padu, kaznene mjere u porastu

"Očigledno je da se učenici ona prva tri mjeseca previše opuste pa ne uče ništa", smatra Zoia, učenica 8. razreda OŠ Ivan Gundulić iz Zagreba.

"Mislim da bi to bilo dobro. Zato što bi roditelji vidjeli, možda ne znaju da njihova djeca imaju loše ocjene, pa bi imali više vremena da poprave", smatra i Niko, učenik 4. razreda.

Slučajno ili ne - nakon ukidanja srednjoškolcima je krenulo - bolje. 2011. godine, kada su se ocjene posljednji put na polugodištu zaključivale, prosječna ocjena je bila 3,62. Tri godine poslije opći prosjek popeo se na 3,71. No, dio stručnjaka zalaže se za njihovo vraćanje.

"Mislim da bi redovitije učili, da bi manje radili kampanjskii da bi na kraju godine bilo sve skupa manje stresno, i za njih i za roditelje i za školu", smatra Irena Rasonja, psihologinja u OŠ Ivan Gundulić.

O povratku zaključnih ocjena u Ministarstvu se razmišlja mjesecima, no odluku još nisu donijeli.

"Povjerenstvo koje će raditi na izmjenama i dopunama Zakona razmotrit će tu mjeru i njezin efekt (...)
Ta odluka neće biti proizvoljna nego rezultat analitičkog pristupa i suglasja sa strukom, a u korist i na dobrobit naše djece", stoji u priopćenju iz Ministarstva.

No djeci i učiteljima zasigurno ne pomažu česte izmjene odluka, upozorava sindikalist Željko Stipić, predsjednik Sindikata Preporod.

"Kada su ocjene dokidane onda su dokidane bez ikakvih argumenata. Tada je to napravio ministar Željko Jovanović. Sada, kada se te ocjene vraćaju natrag, ponovno nemamo argumentaciju, a još manje nekakvu evaluaciju", kaže Stipić.

S evaluacijom ili bez nje - Ministartsvo odluku planira donijeti najkasnije do lipnja.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

 

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju