Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bijeli štrajk

Zbog problema koji traje godinama: Od utorka štrajka više od 700 vozača saniteta širom Hrvatske

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Više od 700 vozača saniteta zbog, kako navode, nezakonito oduzetog koeficijenta, neisplate posebne nagrade za skrb COVID-19 pacijenata i drugoga od utorka, 16. veljače organiziraju bijeli štrajk.

"Vozači Saniteta i sindikati zbog nezakonito oduzetog koeficijenta, neisplate posebne nagrade za skrb COVID-19 pacijenata, obavljanjem poslova iz djelatnosti Hitne medicine u sanitetima širom Hrvatske, što je zakonski zabranjeno, ne prepoznavanja vozača i sestre/tehničara u Sanitetu od strane sustava zdravstva te konstantnog marginaliziranja organiziraju u utorak bijeli štrajk u sanitetskim prijevozima diljem Hrvatske", navode organizatori štrajka Sindikat medicinske sestre/tehničari zajedno.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna traže ravnopravnost FOTO/VIDEO Vozači saniteta odgovorili na Beroševe prozivke: "Štrajkaši nisu monstrumi" Počeo prosvjed vozača saniteta NISU ZADOVOLJNI VIDEO Vozači saniteta krenuli u štrajk do ispunjenja zahtjeva: "Neka se snalaze kako znaju"

Poručuju kako će, iako je u Ministarstvu usuglašeno povećanje koeficijenta, dok se to zaista i ne dogodi, voziti isključivo i samo prema pravilniku.

Napominju kako vožnja po pravilniku, koji ne funkcionira u praksi za pacijente, znači da se prijevozi naručuju 24 sata unaprijed do 150 kilometara, od 150 kilometara 48 sati unaprijed, a prestaje i kršenje prometnih propisa, voze bez svjetlosne i zvučne signalizacije.

Problemi traju već 10 godina

Otpusti s odjela bolnica se naručuju 24 sata unaprijed, ističu i dodaju kako se premještaji između bolnica sa ili bez sestre/tehničara naručuju 24 sata unaprijed.

Naglašavaju kako se prati i tehnička ispravnost vozila te da će se u vozilu prevoziti onoliki broj pacijenata koji je propisan tehničkim karakteristikama vozila.
Iznimno, radi trenutne covid situacije, u danu će se voziti covid pacijenti u bolnicu, napominju.

Vozači podsjećaju kako problem traje od 2011. godine razdvajanjem Hitne i Saniteta te napominju kako je Sanitetu oduzet koeficijent 0.95 i dodijeljen 0.776.
Tvrde kako rade protuzakonito hitne prijevoze i navode da im se prijeti sankcijama ako ne žele kršiti Zakon.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene