Sanitetski prijevoz
Sanitetski prijevoz Foto: Hrvoje Jelavić/Pixsell

Više od 700 vozača saniteta zbog, kako navode, nezakonito oduzetog koeficijenta, neisplate posebne nagrade za skrb COVID-19 pacijenata i drugoga od utorka, 16. veljače organiziraju bijeli štrajk.


"Vozači Saniteta i sindikati zbog nezakonito oduzetog koeficijenta, neisplate posebne nagrade za skrb COVID-19 pacijenata, obavljanjem poslova iz djelatnosti Hitne medicine u sanitetima širom Hrvatske, što je zakonski zabranjeno, ne prepoznavanja vozača i sestre/tehničara u Sanitetu od strane sustava zdravstva te konstantnog marginaliziranja organiziraju u utorak bijeli štrajk u sanitetskim prijevozima diljem Hrvatske", navode organizatori štrajka Sindikat medicinske sestre/tehničari zajedno.

Vezani članci Alexei Navalny Aleksej Navaljni prekinuo štrajk glađu, poznat i razlog: ''Ostvarili smo ogroman napredak'' Štrajk najavili medicinski tehničari i vozači sanitetskog prijevoza Zagrebački sanitetski prijevoz od srijede u štrajku, oko 200 pacijenata naći će se u problemu

Poručuju kako će, iako je u Ministarstvu usuglašeno povećanje koeficijenta, dok se to zaista i ne dogodi, voziti isključivo i samo prema pravilniku.

Napominju kako vožnja po pravilniku, koji ne funkcionira u praksi za pacijente, znači da se prijevozi naručuju 24 sata unaprijed do 150 kilometara, od 150 kilometara 48 sati unaprijed, a prestaje i kršenje prometnih propisa, voze bez svjetlosne i zvučne signalizacije.

Problemi traju već 10 godina

Otpusti s odjela bolnica se naručuju 24 sata unaprijed, ističu i dodaju kako se premještaji između bolnica sa ili bez sestre/tehničara naručuju 24 sata unaprijed.

Naglašavaju kako se prati i tehnička ispravnost vozila te da će se u vozilu prevoziti onoliki broj pacijenata koji je propisan tehničkim karakteristikama vozila.
Iznimno, radi trenutne covid situacije, u danu će se voziti covid pacijenti u bolnicu, napominju.

Vozači podsjećaju kako problem traje od 2011. godine razdvajanjem Hitne i Saniteta te napominju kako je Sanitetu oduzet koeficijent 0.95 i dodijeljen 0.776.
Tvrde kako rade protuzakonito hitne prijevoze i navode da im se prijeti sankcijama ako ne žele kršiti Zakon.