Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vlast u rukama jednog čovjeka

U fotelju gradonačelnika sjeo je prije 20 godina: Kako Vojka Obersnela vide Riječani, a kako suradnici i oporba?

Vojko Obersnel kraj zastava
Vojko Obersnel kraj zastava DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Vojko Obersnel kraj zastava Vojko Obersnel kraj zastava Foto: DNEVNIK.hr Slavko Linić Slavko Linić Foto: DNEVNIK.hr Vojko Obersnel Vojko Obersnel Foto: DNEVNIK.hr Panorama - Rijeka Panorama - Rijeka Foto: DNEVNIK.hr +0 EPK Rijeka 2020 Galerija 1/5 >>
Ako su negdje lokalni izbori tek stvar formalnosti, onda je to u Rijeci jer već 20 godina vlast je u rukama Vojka Obersnela.

U fotelju gradonačelnika Rijeke Vojko Obersnel sjeo je bez izravnih izbora. Vlast mu je 2. ožujka 2000. godine predao Slavko Linić.

''On je vodio socijalnu politiku. Jednostavno se u tom dijelu itekako pokazao, a s druge strane bio je aktivan unutar SDP-a i SDP mu je dao povjerenje te 2 godine'', kaže bivši gradonačelnik Slavko Linić.

I od tada kreće nezaustavljiv niz. Pobjeđivao je 5 puta. Približio je grad moru, a zbog riječke obilaznice slao je razglednice tadašnjem ministru Kalmeti. Tu je i sveučilišni kampus na Trsatu, novi bazeni na Kantridi, kao i drugi sportski objekti.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna "Ma, super si" Jedna je maska na Riječkom karnevalu posebno nasmijala: Prepoznajete li tko se krije u liku Jovanke Broz?

Pročitajte i ovo Rijeka postaje Europska prijestolnica kulture - 3 Bogat program Rijeka postala središte kulture! U idućih 365 dana bit će najzanimljiviji europski grad

Rijeka je jedan od najtransparentnijih gradova u Hrvatskoj. Obersnel si zamjera nedovoljan broj izgrađenih stanova za socijalno ugrožene, a ponosan je na titulu Europske prijestolnice kulture. ''Odluku o tome nije donosilo ministarstvo, nego panel europskih stručnjaka. Trebalo je preuzeti odgovornost za ideju da se uopće sudjeluje u natječaju'', rekao je Obersnel. To im nije pošlo za rukom čak četiri puta s nikad dobivenim mediteranskim igrama.

Riječki plin među najskupljim je u Hrvatskoj. Projekt zvan čežnja je – Autobusni kolodvor. No, Žabica je i dan danas ista. Ipak, dovoljno funkcionalna za odlazak. Iz Rijeke se u posljednjih 10 godina iselilo gotovo 15.000 građana. ''Više od 50 posto ljudi koji su napustili Rijeku je otišlo u susjedne općine, ali su dnevno i dalje zbog posla ili obrazovanja vezani za Rijeku'', kaže Vojko Obersnel.

U ovih 20 godina mandata istraživao ga je i DORH, no prijave su odbačene. Veliki je lokalpatriot, a na riječkom karnevalu uvijek je u prvom redu.

Što kažu građani?

A kako svog gradonačelnika vide Riječani? ''Predugo je tu, Žabica nije gotova. Mislim da je to najveći problem'', kaže Karla.

''Nemamo niti jedan pošteni park, subvencionirani stanovi za mlade. I tako čini mi se da u drugim gradovima toga više ima'', smatra Riječanka Tajana.

Slaže se i gradska oporba. ''20 godina uvijek je isti broj neupisane djece u vrtiće, škole su nam devastirane'', kaže oporbeni gradski vijećnik Hrvoje Burić.

Suradnici pak imaju riječi hvale. ''Osoba koja se drži dogovora, a to je danas u politici nažalost vrlo rijetko'', govori predsjednik Gradskog vijeća Andrej Poropat. Pa onda, ako mu je vjerovati, u utrku za novi mandat neće, zasad tako tvrdi. Odustane li – nasljedniku ostavlja puno problema.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr


 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene