Ako su negdje lokalni izbori tek stvar formalnosti, onda je to u Rijeci jer već 20 godina vlast je u rukama Vojka Obersnela.

Galerija


U fotelju gradonačelnika Rijeke Vojko Obersnel sjeo je bez izravnih izbora. Vlast mu je 2. ožujka 2000. godine predao Slavko Linić.

''On je vodio socijalnu politiku. Jednostavno se u tom dijelu itekako pokazao, a s druge strane bio je aktivan unutar SDP-a i SDP mu je dao povjerenje te 2 godine'', kaže bivši gradonačelnik Slavko Linić.

I od tada kreće nezaustavljiv niz. Pobjeđivao je 5 puta. Približio je grad moru, a zbog riječke obilaznice slao je razglednice tadašnjem ministru Kalmeti. Tu je i sveučilišni kampus na Trsatu, novi bazeni na Kantridi, kao i drugi sportski objekti.

Vojko Obersnel na riječkom karnevalu maskiran u Jovanku Broz - 1 Jedna je maska na Riječkom karnevalu posebno nasmijala: Prepoznajete li tko se krije u liku Jovanke Broz?

Spektakularno otvorenje europske prijestolnice kulture u Rijeci Rijeka postala središte kulture! U idućih 365 dana bit će najzanimljiviji europski grad

Rijeka je jedan od najtransparentnijih gradova u Hrvatskoj. Obersnel si zamjera nedovoljan broj izgrađenih stanova za socijalno ugrožene, a ponosan je na titulu Europske prijestolnice kulture. ''Odluku o tome nije donosilo ministarstvo, nego panel europskih stručnjaka. Trebalo je preuzeti odgovornost za ideju da se uopće sudjeluje u natječaju'', rekao je Obersnel. To im nije pošlo za rukom čak četiri puta s nikad dobivenim mediteranskim igrama.

Riječki plin među najskupljim je u Hrvatskoj. Projekt zvan čežnja je – Autobusni kolodvor. No, Žabica je i dan danas ista. Ipak, dovoljno funkcionalna za odlazak. Iz Rijeke se u posljednjih 10 godina iselilo gotovo 15.000 građana. ''Više od 50 posto ljudi koji su napustili Rijeku je otišlo u susjedne općine, ali su dnevno i dalje zbog posla ili obrazovanja vezani za Rijeku'', kaže Vojko Obersnel.

U ovih 20 godina mandata istraživao ga je i DORH, no prijave su odbačene. Veliki je lokalpatriot, a na riječkom karnevalu uvijek je u prvom redu.

Što kažu građani?

A kako svog gradonačelnika vide Riječani? ''Predugo je tu, Žabica nije gotova. Mislim da je to najveći problem'', kaže Karla.

''Nemamo niti jedan pošteni park, subvencionirani stanovi za mlade. I tako čini mi se da u drugim gradovima toga više ima'', smatra Riječanka Tajana.

Slaže se i gradska oporba. ''20 godina uvijek je isti broj neupisane djece u vrtiće, škole su nam devastirane'', kaže oporbeni gradski vijećnik Hrvoje Burić.

Suradnici pak imaju riječi hvale. ''Osoba koja se drži dogovora, a to je danas u politici nažalost vrlo rijetko'', govori predsjednik Gradskog vijeća Andrej Poropat. Pa onda, ako mu je vjerovati, u utrku za novi mandat neće, zasad tako tvrdi. Odustane li – nasljedniku ostavlja puno problema.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr