Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Vojko Obersnel dugogodišnji je gradonačelnik Rijeke, koji je trenutno u svojem petom mandatu, a član je Socijaldemokratske partije Hrvatske (SDP).


Vojko Obersnel hrvatski je političar rođen 25. ožujka 1957. godine u Rijeci, a diplomirao je na Prirodoslovno matematičkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, 1980. godine.

Vezani članci U svijetu kritično manjkaju zalihe krvi (Foto: Getty) Nedostaje krvi, naročito dvije grupe: Bolnica i riječki Crveni križ mole građane da doniraju Aleksandar Cupać dolazi na sud Prije osam godina pijan pregazio pješake u centru Rijeke pa bježao policiji. Sada je konačno objavljena presuda

Obersnel je stekao titulu magistra prirodnih znanosti nakon završenih poslijediplomskih studija iz medicinske genetike na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, te prirodnih znanosti na Prirodoslovno matematičkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

Radnu karijeru Obersnel započinje 1982. godine na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci, gdje ostaje do 1997. godine. U tom periodu uključen je u nastavu iz više kolegija, objavljuje istraživački rad iz područja genetike i ekologije te je suradnik na dva znanstveno-istraživačka projekta i voditelj jednog stručnog projekta iz područja ekologije.

Od 1984. godine samostalno radi u Citogenetičkom laboratoriju Medicinskoga fakulteta u Rijeci, koji obavlja dijagnostiku iz područja medicinske genetike i biodozimetrije za zdravstvene ustanove iz Primorsko-goranske i Istarske županije.

Godine 1997. Obersnel ulazi u politiku kao član gradskog poglavarstva i postaje pročelnik Odjela gradske uprave za zdravstvo i socijalnu skrb te postaje koordinator projekta "Rijeka zdravi grad".

Obersnel 2000. godine pobjeđuje na lokalnim izborima i postaje gradonačelnikom Rijeke te otad drži taj mandat sve do danas. Na tu je funkciju izabran već peti put zaredom.

Obersnel je član SDP-a od 1990. godine, a od 2008. do 2013. postaje član Predsjedništva SDP-a. Predsjednikom Gradske organizacije SDP-a u Rijeci postaje u siječnju 2010. godine.

Riječki gradonačelnik od stranih jezika aktivno govori engleski jezik, a pasivno poznaje talijanski, francuski i njemački.

Vojko Obersnel je oženjen te ima sina koji je diplomirao menadžment.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju