Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Vojko Obersnel dugogodišnji je gradonačelnik Rijeke, koji je trenutno u svojem petom mandatu, a član je Socijaldemokratske partije Hrvatske (SDP).


Vojko Obersnel hrvatski je političar rođen 25. ožujka 1957. godine u Rijeci, a diplomirao je na Prirodoslovno matematičkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, 1980. godine.

Vezani članci Slika nije dostupna Burićev odgovor o smjeni Frljića iznenadio i Obersnela Slika nije dostupna Kandidati za gradonačelnika Rijeke oko jednog su pitanja potpuno složni

Obersnel je stekao titulu magistra prirodnih znanosti nakon završenih poslijediplomskih studija iz medicinske genetike na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, te prirodnih znanosti na Prirodoslovno matematičkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

Radnu karijeru Obersnel započinje 1982. godine na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci, gdje ostaje do 1997. godine. U tom periodu uključen je u nastavu iz više kolegija, objavljuje istraživački rad iz područja genetike i ekologije te je suradnik na dva znanstveno-istraživačka projekta i voditelj jednog stručnog projekta iz područja ekologije.

Od 1984. godine samostalno radi u Citogenetičkom laboratoriju Medicinskoga fakulteta u Rijeci, koji obavlja dijagnostiku iz područja medicinske genetike i biodozimetrije za zdravstvene ustanove iz Primorsko-goranske i Istarske županije.

Godine 1997. Obersnel ulazi u politiku kao član gradskog poglavarstva i postaje pročelnik Odjela gradske uprave za zdravstvo i socijalnu skrb te postaje koordinator projekta "Rijeka zdravi grad".

Obersnel 2000. godine pobjeđuje na lokalnim izborima i postaje gradonačelnikom Rijeke te otad drži taj mandat sve do danas. Na tu je funkciju izabran već peti put zaredom.

Obersnel je član SDP-a od 1990. godine, a od 2008. do 2013. postaje član Predsjedništva SDP-a. Predsjednikom Gradske organizacije SDP-a u Rijeci postaje u siječnju 2010. godine.

Riječki gradonačelnik od stranih jezika aktivno govori engleski jezik, a pasivno poznaje talijanski, francuski i njemački.

Vojko Obersnel je oženjen te ima sina koji je diplomirao menadžment.