Tomislav Žigmanov, predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (Foto: Dnevnik.hr)
Tomislav Žigmanov, predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr

Čelnici hrvatske manjinske zajednice u Srbiji pozvali su u petak hrvatske državljane koji žive u toj zemlji da izađu na izbore i svoj glas daju kandidatkinji Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Kolindi Grabar Kitarović.


Predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV) Tomislav Žigmanov rekao je kako je Predsjedništvo stranke prije prvoga kruga predsjedničkih izbora donijelo jednoglasno odluku i pozvalo svoje članove i simpatizere da svoj glas daju predstavnici one političke stranke koja je u proteklih nekoliko godina višestruko uvećala i osnažila podršku Hrvatima u Vojvodini, odnosno u Srbiji.

Vezani članci Kolinda Grabar-Kitarović i Zoran Milanović Fino se trošilo u kampanji: Grabar-Kitarović ostalo 5 tisuća kuna, Milanović otišao u minus koji ne možete ni zamisliti Prva izjava Zorana Milanovića nakon predsjedničkih izbora Milanović o podršci diplomatske karijere Grabar-Kitarović: "Nije odgovorna ni za kakva kaznena djela..."

Pozivajući se na odluku najvišega tijela DSHV-a on je apelirao na sunarodnjake da podrže Kolindu Grabar Kitarović, kandidatkinju HDZ-a s kojom su „hrvatske institucije u Vojvodini i Srbiji ostvarile do sada najbolju suradnju“.

Ističući važnost izlaska na glasanje, Žigmanov je naveo da „osim što će na taj način ostvariti svoje zakonom zagarantirano pravo, hrvatski će državljani svojim izlaskom u drugi krug predsjedničkih izbora nanovo pokazati odgovornost za budućnost domovine i njezinu političku stabilnost“.

Poziv sunarodnjacima da participiraju u izbornim procesima u matičnoj zemlji uputila je i predsjednica Hrvatskog nacionalnog vijeća Jasna Vojnić.

U prvom krugu predsjedničkih izbora glasačko pravo iskoristilo je 719 hrvatskih državljana koji imaju prebivalište u Vojvodini i Srbiji.

Oko 40 posto njih glasalo je za Kolindu Grabar Kitarović, dok je Zoran Milanović dobio oko 21 posto, a Miroslav Škoro oko 20 posto glasova. (Hina)