Novoizabrani hrvatski predsjednik Zoran Milanović izjavio je u utorak, u prvoj izjavi nakon izborne noći, kako se čuo s premijerom Andrejem Plenkovićem i aktualnom predsjednicom Kolindom Grabar Kitarović te drugima iz Hrvatske, Europe i svijeta, koji su mu čestitali na izboru.

Galerija


"Istina, čuli smo se, nazvao me i on i gospođa Kitarović. Jučer sam odgovarao na poruke, čestitke, razgovarao s ljudima u Hrvatskoj i Europi i svijetu", kazao je Milanović, kojeg su novinari dočekali na njegovoj kućnoj adresi.

Vezani članci Stožer Kolinde Grabar-Kitarović Otkrivamo gdje će uskoro bivša predsjednica provesti godišnji, donosimo i na što sve ima pravo po isteku mandata Otvaranje kutija nakon izbora Objavljeni detaljni rezultati predsjedničkih izbora: Pogledajte kako su glasali vaši susjedi

Komentirao je i riječi premijera Plenkovića da će između njih biti "tvrda kohabitacija" rekavši kako ne zna što to znači.

''Rekao sam da ćemo biti najbolji prijatelji koliko je to moguće u politici. Ne znam što to znači tvrda kohabitacija, treba pogledati u Ustav da vidimo što to znači.''

Milanović je rekao da će dati podršku Grabar-Kitarović odluči li ona nakon dužnosti predsjednice nastaviti diplomatsku karijeru. "Da, hoću. Nije odgovorna ni za kakva kaznena djela i bila je predsjednica", kazao je.

Rekao je kako ga je jučer zvao i turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan te da nije razgovarao sa srpskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem. "Nema veze, sve što sam rekao faktografski je točno, radi se o odnosima država, a radit ćemo posao u onoj mjeri u kojoj to predsjednik smije", pojasnio je.

Što se tiče povratka Titove biste u Ured predsjednika, o čemu se špekulira u javnosti kao jednom od prvih poteza, Milanović je rekao da o tome uopće ne razmišlja.

"Pantovčak nije muzej, hrvatskih predsjednika bilo je četvero prije mene, ovo ranije možemo ići do kralja Tomislava", kazao je.

Kad je riječ o imenovanju savjetnika, kazao je kako će se truditi da to budu najbolji, a u ovom trenutku ne zna hoće li to biti i bivši čelnik SOA-e Dragan Lozančić.

"Treba vidjeti, moje mišljenje o njemu je poznato. Međutim, on, uz to što je savjetnik potpredsjednika vlade, aktivan je i u međunarodnim institutima kao instruktor po regiji, tako da ima jednu odnosno dvije karijere. Ima prilično visoku reputaciju i pitanje je isplati li se to njemu."

Istaknuo je kako svoj ured nema namjeru razmještati po Hrvatskoj, a o svojim budućih inicijativama prethodno će se konzultirati s vladom.

"Neću ih zaskakati jer ja sam bio s one strane ograde i dobro znam kako to izgleda kad netko igra prljavo", kazao je

Osvrnuo se i na malo glasova koje je dobio u BiH te rekao: "Kad bih ja to uzimao osobno, ne bih nikad ni išao tamo. Ja ću bez obzira na glasove i novac taj posao raditi srčano."

Milanović još ne zna kada će se održati inauguracija te dodaje kako proceduru oko toga vodi njegov tim. (Hina)