Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Poplave 2014

Vodostaj Save kod Županje pao za 34 centimetra, voda se povlači

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U protekla 24 sata vodostaj Save kod Županje pao je za 34 centimetra i u 10 sati iznosio je 938 centimetara, a voda se povlako povlači i s poplavljenih područja te je u nekim mjestima pala i za više od metra.

Na istoku Hrvatske i danas je teško. Voda se povlači, no nekim se kućama i dalje tek nazire krov. Tek sada kada se voda malo povukla naziru se razmjeri katastrofe. Deseci i deseci potpuno uništenih vozila, mnoštvo smeća i fekalija. Još nije sigurno da se svi oni koji to žele vrate u svoje domove.

Pročitajte i ovo LIječnički tim tijekom operacije Izvedena rijetka transplantacija Veliki uspjeh riječkog KBC-a, muškarcu presadili bubrege bebe: "Malobrojni to mogu izvesti" Slika nije dostupna Postavljeno 4.000 vreća s pijeskom Izvanredno stanje na Dravi kod Donjeg Miholjca

Za sada je to dopušteno samo onima koji pomažu vojsci u evakuiranju živih životinja. U tome ne pomažu samo mještani, nego i brojni volonteri i veterinari. Svi su oni na terenu, a vojska ima još jedan težak zadatak - izvlače uginule životinje. Na mjestima na kojima je to moguće provodi se dezinsekcija i deratizacija.

'Općina Gunja daje za svoje mještane propusnice tako da će moći već od sutra javiti se u Općinu Gunja i dobit će propusnicu i većina njih moći će doći i vidjeti u kakvom su stanju njihovi domovi, ali bolje da ne dolaze još par dana', rekao nam je Hrvoje Lucić, načelnik Općine Gunja.

'Dobili smo pomoć i u vidu čamca tako da imamo i čamac pa onda u ove dijelove u koje ne možemo doći u visokim čizmama onda dolazimo pomoću čamca, ali zasad je bilo uspješno', rekla je Maja Belić, djelatnica Veterinarskog fakulteta Zagreb.

Za Županju ukinuto izvanredno stanje

Opadanjem vodostaja kod Županje stekle su se i pretpostavke za ublažavanje proglašenih mjera obrane od poplave, pa su Hrvatske vode za Županju ukinule izvanredno stanje na zaštitnim vodnim građevinama, a na snazi su i dalje izvanredne mjere obrane od poplava.

Iz Hrvatskih voda kažu kako nisu u mogućnosti komentirati daljnje korake u postupku koji je započeo nakon što je policija izuzela dokumentaciju vezanu uz ojačanje lijevoobalnog nasipa kod Rajevog Sela, čije je puknuće sa 17. na 18. svibnja dovelo do potpune poplave toga te okolnih sela. Zbog te je poplave to područje moralo napustiti više od 11.000 ljudi, a u poplavama je, prema službenim podacima, poginula jedna osoba.

VIDEO Volonteri stižu iz cijele zemlje, rade s djecom, starijima i životinjama

"Komentirati daljnje korake u postupku ne možemo obzirom da su predistražne radnje u tijeku. Hrvatske vode u potpunosti surađuju s nadležnim tijelima RH. Hrvatske vode kao investitora također zanimaju razlozi puknuća nasipa te u suradnji s Upravom vodnoga gospodarstva Ministarstva poljoprivrede provode detaljnu internu kontrolu od trenutka puknuća nasipa", navode u izjavi.

Ističu kako će kontrolu nastaviti neovisno o ostalim radnjama koje su u tijeku, te da će do konačnih zaključaka moći doći tek nakon povlačenja vode s poplavljenog područja.

U Hrvatskim vodama dodaju kako su angažirali dvojicu stručnjaka, koji će dati neovisno stručno mišljenje radi čega je došlo do puknuća nasipa.

Nedjeljko Šimundić, glavni inženjer Hrvatskih voda i voditelj radova na izgradnji prednasipa kod poplavljenog Rajeva Sela, rekao je kako ljudi svašta pričaju, ali da bi ipak trebali slušati struku, jer da se nije moglo predvidjeti gdje će nasip popustiti.

"Pucanje nasipa kod Rajeva Sela jednostavno je bio splet nesretnih okolnosti i nesreća se nije mogla predvidjeti", kazao je taj stručnjak.

Prema podacima Državnog hidrometeorološkog zavoda, 17. svibnja oko 18 sati Savom je kod Slavonskog Šamca u smjeru Županje i Rajevog Sela teklo u sekundi preko 6.000 prostornih metara vode. Za usporedbu, najveći dosadašnji protok Save na tom području zabilježen je kod Županje 19. siječnja 1970. godine i iznosio je 4.161 prostornih metara u sekundi.

Prema analizama vjerojatnosti prije ovog poplavnog događaja, maksimalni godišnji protok tisućugodišnjeg povratnog razdoblja na Savi kod Županje iznosio je oko 5.000 prostornih metara u sekundi, navode iz Hrvatskih voda. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene