Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U Kosinjskoj dolini još nema evakuacije, ali...

Borba s poplavama: Teška situacija u Petrinji gdje rijeka raste 10 centimetara na sat, u Posedarju odron blizu kuća

Poplavljena Kosinjska dolina (Foto: Marko Balen) - 5
Poplavljena Kosinjska dolina (Foto: Marko Balen) - 5 Marko Balen
Aktualno Galerija Kupa kod Farkašića (Foto: Domagoj Mikić) Kupa kod Farkašića (Foto: Domagoj Mikić) Foto: Domagoj Miki? Poplavljena Kosinjska dolina (Foto: Marko Balen) - 1 Poplavljena Kosinjska dolina (Foto: Marko Balen) - 1 Foto: Marko Balen Poplavljena Kosinjska dolina (Foto: Marko Balen) - 2 Poplavljena Kosinjska dolina (Foto: Marko Balen) - 2 Foto: Marko Balen Poplavljena Kosinjska dolina (Foto: Marko Balen) - 3 Poplavljena Kosinjska dolina (Foto: Marko Balen) - 3 Foto: Marko Balen +5 Poplavljena Kosinjska dolina (Foto: Marko Balen) - 4 Galerija 1/10 >>
Obilna kiša koja na širem području Like pada od petka navečer i topljenje snijega na Velebitu uzrokovali su poplavu i na širem području Kosinjske doline. Župan Darko Milinović će zbog poplave na tom području proglasiti stanje elementarne nepogode.

19:20 - U Petrinji se izlila rijeka Petrinjčica i potpuno poplavila dvije ulice u večernjim satima. Prosječno raste oko 10 centimetara na sat pa je tako u posljednjih pet sati porasla za gotovo pola metra, javlja Domagoj Mikić, reporter Nove TV. 

Pročitajte i ovo Borba s poplavama - 4 Danonoćna borba Dramatično u više dijelova Hrvatske, vodena bujica ne posustaje: "Svi su na intervencijama od jutra do sutra" Klizište prijeti kućama izvanredne mjere FOTO Rijeke nabujale, pred stanovnicima još jedna neizvjesna noć: U Karlovcu i Hrvatskoj Kostajnici na snazi je izvanredno stanje

"Petrinjski vatrogasci i dalje neumorno grade zečje nasipe koji bi trebali zaštititi da voda ne uđe u brojna petrinjska dvorišta. Nažalost, za neke podrume nije bilo spasa", javio je Mikić.

Obilna kiša pada i na području Like zbog čega bujaju sve ličke rijeke. Situaciju na području Kosinja prati reporter Marko Balen

"Za sada neće biti potrebe za evakuacijom mještana iako se oni boje da bi se mogla ponoviti 2010. godina. Tada je pod vodom ili oštećeno od vode, bilo čak 150 objekata u dolini. Većina prometnica bila je pod vodom. To se nažalost dešava i sada", javio je Balen za Dnevnik Nove TV.

Poplavljena Kosinjska dolina (Foto: Marko Balen) - 5 Vlado Brkljačić, predsjednik županijskog centra Crvenog križa Ličko-senjske županije (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr

Nakon cjelodnevne kiše u Lici je pao i snijeg, a jedina dobra vijest oko 19 sati bila je da u tim trenucima nije bilo oborina. Vodostaji svih ličkih rijeka, međutim, i dalje rastu.

Vlado Brkljačić, predsjednik Crvenog križa Ličko-senjske županije, kaže da je u subotu započela podjela agregata stanovnicima kojima je isključena struja, a podjela će se nastaviti i dalje. 

Vremenske neprilike prouzročile su probleme i na zadarskom području. Zbog velikih oborina u Posedarju se izlio potok te poplavio nekoliko podruma i prometnice. Aktiviralo se i klizište u blizini obiteljskih kuća. Došlo je do odrona, ali bez štete po domove.

"Dogodio se odron u blizini obiteljskih kuća, područje od nekih 200 metara i ugorženo je približno desetak domova", kaže Ivica Klanac, načelnik Općine Posedarje.

Kiša prestaje, nastupa - snijeg

Meteorologinja Ana Bago Tomac kaže da je glavnina kiše pala tijekom subote. "Počela je već u gorskim krajevima prelaziti u snijeg i tijekom noći će u unutrašnjosti uglavnom padati slab do umjeren snijeg.Kišeuobliku pljuskova ili čak grmljavinskih pljuskova još će biti na Jadranu i to počevši od subotepasvetamo na srednjem i južnom dijelu do utorka ili srijede", kaže Bago Tomac.

Lika se izlila iz korita, Milinović će proglasiti elementarnu nepogodu

Iz Ureda župana ličko-senjskog župana Darka Milinovića u subotu je priopćeno da će zbog poplave u Kosinju i Kosinjskoj dolini, uzrokovane izlijevanjem rijeke Like iz svojih korita, župan proglasiti stanje elementarne nepogode.

Vodostaj rijeke Like u Kosinjskoj dolini raste, te se voda približila kućama. Do tri sela probijeni su makadamski putevi pa se do njih može samo terencima. Druga opcija za stanovnike koji žele izaći iz sela su čamci. Kiša i dalje pada, a članovi Crvenog križa pomažu stanovnicima podići namještaj na katove kako se ne bi oštetili u slučaju prodora vode.

>> Trenutačne vodostaje u realnom vremenu možete pratiti putem aplikacije Hrvatskih voda te provjeriti je li zbog oborina ugroženo i vaše područje

"Zbog porasta vodostaja ugrožena je imovina 600-injak stanovnika, ali potrebe za vojskom nema jer nemaju gdje raditi zečje nasipe", javio je s terena reporter Dnevnika Nove TV Marko Balen.

Održan je danas sastanak Stožera Civilne zaštite općine Perušić, a njegov načelnik Mihael Kurteš, izjavio je da razina vode raste 5 cm na sat, pod vodom je i kameni Kosinjski most. "Pod vodom je sasvim nestao most u Kosinju. Područje Gronjeg i Donjeg Kosinja su bez struje, 40 pripadnika Civilne zaštite i Crvenog križa odvoze čamcima agregate za struju i druge potrepštine. Za sada je 20 kuća pod vodom. Iako je stanje teško, u Hrvatskim vodama se nadaju kako se neće ponoviti stanje iz 2010. godine kada je razina vode na tom području dosegla kotu od 910 cm", rekao je Kurteš, koji je ujedno i donačelnik Općine Perušić.

Timovi Crvenog križa na području Kosinja već danima dežuraju, a danas pomažu obiteljima ugroženih kuća dizati namještaje i u zbrinjavanju stoke, doznaje Hina od ravnatelja gospićkoga Crvernog križa Vlade Brkljačića.

Poplavljeno povručje Kosinja danas su obišli ravnatelj Državne uprave za zaštitu i spašavanje Dragan Lozančić, predstavnici Hrvatskih voda iz Rijeke, Otočca i Gospića.

Prilikom izlijevanja Petrinjčice poplavljeno je i petrinjsko područje.

  Poplavljena Kosinjska dolina (Foto: Marko Balen) - 5 Kupa kod Farkašića (Foto: Domagoj Mikić) Foto: Domagoj Miki?

Župan Milinović proglasit će elementarnu nepogodu

Ličko-senjski župan Darko Milinović je rekao da će zbog poplave proglasiti stanje elementarne nepogode.

Formalno će se stanje elementarne nepogode, sukladno Zakonu, proglasiti kada se stvore uvjeti za izlazak povjerenstva za procjenu šteta od elementarnih nepogoda, koje je dužno odmah, a najkasnije 8 dana od proglašenja, obići kućanstva, popisati materijalne štete na infrastrukturi, stambenim i gospodarskim objektima i poljoprivrednim površinama, te podnijeti izvješće o elementarnoj nepogodi Državnom, županijskom povjerenstvu i nadležnom ministarstvu.

Za proglašenje elementarne nepogode stekli su se uvjeti, 20-tak kuća je pod vodom, te nekoliko trafostanica i dio niskonaponske mreže, rekao je načelnik Općine Perušić Ivica Turić. S terena je izjavio Hini da ljudima pomaže 150 pripadnika vatrogastva i Civilne zaštite, te djelatnici Općine Perušić.

Od tri zaseoka s 20 kuća dva su naselja od sinoć bez struje. Struja se morala isključiti u Gornjem Kosinju i Kosinjskom Bakovcu jer su poneke žice pod vodom ili pola metra od vode.

Govoreći o tome da je Kosinj često pod poplavom Turić je rekao kako je potrebno formirati ili retenciju ili sagraditi niz godina planiranu hidrocentralu Senj 2, jer sadašnja akumulacija prima 120 milijuna prostornih metara vode, a nova bi planirana akumulacija primila 360 milijuna prostornih metara vode i riješila Kosinj čestih poplavljivanja.

Nas samo zimska služba i elementarne nepogode koštaju trećinu proračuna i to je neodržovo. Općina Perušić zahtjeva od Hrvatske elektroprivrede da se očituje o namjeri gradnje hidrocentrale, jer je prostornim planom ta gradnja predviđena, dodao je Turić.

U Karlovcu 50 pripadnika OS RH u obrani od poplava

U obrani od poplava na području Karlovačke županije angažirano 50 pripadnika Hrvatske vojske, a još 50 ih je stavljeno u pripravnost

Kao pomoć civilnom stanovništvu u obrani od poplava u Karlovačkoj županiji angažirano je 50 pripadnika protupoplavnog voda Namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH, a još 50 ih je stavljeno u pripravnost.

Pripadnici Hrvatske vojske angažirani su na aktivnostima u pomoći u obrani od poplava, tamo gdje je prema procjenama nadležnih civilnih institucija to najpotrebnije te sukladno odluci potpredsjednika Vlade i ministra obrane RH Damira Krstičevića.

HGSS i dalje pripravan na poplavljenim područjima

Zbog poplava koje i dalje stvaraju velike probleme diljem kontinentalne Hrvatske te najavljenog povećanja vodostaja rijeka, iz Hrvatske gorske službe spašavanja (HGSS) izvijestili su kako su sve njihove stanice na ugroženim područjima u stanju pripravnosti.

Interventni timovi za spašavanje na vodi pomno prate stanje na terenu i spremni su odgovoriti na pozive u najkraćem roku. Po potrebi će se angažirati i ostale stanice HGSS-a sa svim raspoloživim resursima za što efikasnije pružanje pomoći ugroženom stanovništvu, priopćili su iz HGSS-a.

Iz HGSS-a ocjenjuju kako im je najteže na području HGSS Stanice Novska. Već četvrti dan spasioci dežuraju 24 sata dnevno, interveniraju po pozivima građana te djeluju kao poptora i produžena ruka ostalih službi u situcijama kada se do potrebitih ne može pristupiti cestom.

Čamcima se probija do obitelji koje su odsječene u selima prema Dvoru. U Hrvatskoj Kostajnici raspoređena su dva tima s dva plovila i dva terenska vozila dok je u Jasenovcu jedan interventni tim s plovilom i vozilom.

Iako je na karlovačkom području stanje je pod kontrolom, i Stanica Karlovac je u stanju pripravnosti. Na području Stanice Gospić izlila se rijeka Lika u Kosinju, ali za sada nije bilo potrebe za intervencijom, izvijestili su iz HGSS-a.

Štromar: Do kraja godine pomoći ćemo stradalima

Iz Tuheljskih Toplica u kojima se održava team building HNS-a Predrag Štromar, potpredsjednik Vlade poručio je da će Vlada učiniti sve da oni čija je imovina stradala u poplavama u Hrvatskoj Kostajnici do kraja godine imaju krov nad glavom.

''Otvaraju se nova klizišta, bit će problema. Sa svima ćemo razgovaratiti i svima ćemo pomoći", rekao je Štromar. Dodaje da će se pomoći svima koji su izgubili kuće i onima koji žive u objektima koji zbog klizišta nisu sigurni za stanovanje.

"Moramo riješiti njihova stambena pitanja", kazao je. Na pitanje kada će to biti, odgovorio je: "Vrlo brzo, razgovarat ćemo u utorak i vrlo brzo riješiti taj problem." Na inzistiranje novinardke Dnevnika Nove TV Ivane Brkić Tomljenović da kaže konkretniji rok do kojeg će pomoći stradalila, dogovorio je - ''do kraja godine''.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene