Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ekstremne oborine

Tuča u Dalmaciji, poplava u Slavoniji: Voda došla do kućnih pragova

Aktualno Galerija Ivan Güttler, zamjenik ravnateljice DHMZ-a Ivan Güttler, zamjenik ravnateljice DHMZ-a Foto: DNEVNIK.hr Vodeni val - 5 Vodeni val - 5 Foto: DNEVNIK.hr Vodeni val - 4 Vodeni val - 4 Foto: DNEVNIK.hr Vodeni val - 3 Vodeni val - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Vodeni val - 2 Galerija 1/5 >>
Jaka kiša praćena tučom zahvatila je dio Dalmacije, a voda prijeti kućama u naselju Karašica kod Osijeka. Dunav u Batini stagnira nakon što je voda već potopila dvorišta i došla na centimetar do kućnih pragova.

Diljem Hrvatske jutro i prijepodne bilo je popraćeno jakom kišom i nevremenom. Na Čiovu je padala tuča veličine oraha. Vjetar je lomio grane. Jaka kiša ne ide u prilog vodostajima u Slavoniji. Voda prijeti kućama u naselju Karašica kod Osijeka, Dunav u Batini stagnira nakon što je voda već potopila dvorišta i došla na centimetar do kućnih pragova. Istovremeno zbog klimatskih promjena potpisan je sporazum o partnerstvu između Državnog hidrometeorološkog zavoda i Instituta za vode jer se očekuje da će ekstrema s oborinama biti sve više.

Pročitajte i ovo Miro Bulj opet darivao Andreja Plenkovića - 3 Aktualno prijepodne Bulj iznenadio Plenkovića: Pogledajte što mu je darovao

"Trenutno je svijet na putanji koji je topliji ne 1,5 nego 3 stupnja. Tri stupnja topliji svijet znači gotovo 21 posto više vodene pare, i ta vodena para se onda iskazuje kao povećane količine ekstremnih količina oborina. Nažalost, već u lipnju smo imali nekoliko situacija s ekstremnom količinom oborina i u Iloku i u okolici Koprivnice. Najgore su situacije kada imamo ljudske žrtve, ali ne možemo zanemariti ni velika stradanja poljoprivrednih nasada. Činjenica da će svake godine neki dio Hrvatske biti pod utjecajem takvih ekstremnih oborinskih događaja ", objasnio je ravnatelj DHMZ-a Ivan Güttler.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene