Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sutra vrhunac u Sisku

FOTO Vodeni val potopio kuće kod Varaždina, dijelovi naselja odsječeni od Karlovca

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U nekoliko naselja u općini Veliki Bukovec i Sveti Đurđ u varaždinskoj županiji poplavljeno je 40-ak kuća. Izlila se rijeka Bednja. Vodeni val se kreće prema Sisku.

Vodeni val, koji je stigao iz Slovenije, prolazi kroz Hrvatsku. Vodostaji hrvatskih rijeka, Kupe i Save, zbog obilnih su oborina i otapanja snijega i dalje u porastu. Ugroženo je nekoliko naselja na području Varaždinske županije. Rijeka Bednja, koja se izlila, poplavila je desetke kuća i ugrozila poljoprivredne usjeve.

Pročitajte i ovo Klizište u Slavonskom Brodu (Foto: Grad Slavonski Brod) Vojska gradi zečje nasipe Aktiviralo se klizište u Slavonskom Brodu: U blizini su kuće za odmor, nije isključena pojava novih klizišta Slika nije dostupna BEZ NOVIH POPLAVA Vodeni val prošao Karlovac: "Situacija je pod kontrolom, nikakvih šteta ne bi trebalo biti"

U okolici Siska, voda je poplavila dvorišta i podrume, ali i neke od prometnica. Uz to, neočišćeni odvodni kanali na tom području nisu mogli upiti veliku količinu vode. Kupa je prouzročila velike probleme i mještanima na karlovačkom području. Dijelovi naselja potpuno su odsječeni, pa se do nekih sela moglo samo čamcima.

Znate li kako je uopće došlo do ovog stanja? Velike količine kiše, ali i snijeg koji se topi, napunili su sve podzemne kanale. To se slikovito može opisati s posudom za cvijeće - ako je previše zalijevate zemlja postaje toliko vlažna da više ne može upijati vodu. Tako je i s tlom na poplavljenim područjima.

U Sisku sutra vrhunac vodenog vala

Prema posljednjim informacijama, vrhunac vodenog vala prošao je i karlovačko i zagrebačko područje i polako se kreće prema Sisku, gdje bi trebao stići tijekom sutrašnjeg dana. Danas je u tom gradu najveći problem potopljeni most zbog kojeg stanovnici moraju okolnim putevima do svojih domova.

U Varaždinskoj županiji, u Hrastovljanu, Madaraševecu i Čičkovini poplavljeni su podrumi 15-ak kuća. Još su uvijek ugrožena naselja Hrastovljan, Madaraševec i Čičkovina u općini Donji Martijanec, Dubovica i Kapela Ludbreška u općini Veliki Bukovec te naselja Luka i Priles u općini Sveti Đurđ, doznaje se u varaždinskom Centru 112.

Općina Donji Martijanec organizirala je u osnovnoj školi prihvatni centar u slučaju potrebe zbrinjavanja stanovništva. U pripravnosti je i liječnički tim za pružanje hitne pomoći lokalnom stanovništvu.

Prema informacijama iz Centra 112 rijeka Bednja se također u gornjem dijelu toka povlači u korito, pa je državna cesta D-24 od 9:30 ponovno otvorena za promet. Na ugroženim područjima općine Maruševec i Vidovec te grada Varaždina rijeka Plitvica se povlači i vodostaj je u laganom opadanju.

I dalje je zatvorena za promet pruga na relaciji Varaždin-Novi Marof zbog klizišta i odrona na prugu između mjesta Sveti Ilija i Krušljevec. Promet se na toj dionici obavlja autobusima. Za promet su do daljnjeg zatvorene županijske ceste Ključ-Novi Marof, Kapela-Mali Bukovec, Šemovec-Jalžabet te lokalne ceste Šaša-Jesenje, Gabrinovec-Križevci i Martijanec-Hrastovljan.

Opadaju vodostaji Mure i Trnave

Vodostaji Mure i Trnave opadaju i situacija se normalizira, kao i na velikogoričkom području. U Hrvatskim vodama probleme očekuju na bilogorskom području - Posavlje-Sisak prema Jasenovcu, gdje već grade nasipe.

Na području Zagreba i Zagrebačke županije zbog velikih oborinskih voda poplavljeno je više cesta, dvorišta i podruma. Vodeni val kroz Zagreb prošao je tijekom jutra.

Županijski centar 112 Zagreb primio je oko 500 poziva građana, vezano za probleme porasta vodostaja i poplava te klizišta i odrona, navela je Državna uprava za zaštitu i spašavanje. Zabilježeno je stotinjak intervencija raznih službi u vezi s poplavom - 55 u gradu Zagrebu i 45 u Županiji. Vatrogasci su tijekom dana imali na području grada Zagreba 30-ak intervencija, a na području Županije 20-ak dojava.

Ponovno klizanja terena u Zagrebu

I danas je na području glavnog grada došlo do nekoliko slučajeva klizanja terena i rušenja stabala, priopćio je Ured za upravljanje u hitnim situacijama.

Na lokaciji 1. Vumeljski odvojak kod kućnog broja 47, stablo sa zemljom je otklizalo na prometnicu. Prometnica je ograđena, postavljena je signalizacija a vatrogasci uklanjaju stablo. Nakon uklanjanja stabla Zagrebačke ceste dovršit će čišćenje prometnice.

Na lokaciji Gračansko borje kod kućnog broja 3 pokrenulo se klizište iza kuće. Zbog pomaka tla dva stabla su se prislonila na krov, a dva stabla na fasadi. Vatrogasci će ukloniti stabla s kuće. Na kućnom broju 5 nalazi se kuća koja je ugrožena klizanjem. Vlasnici kuće je ponuđen privremeni smještaj, no ona je odlučila zasad ostati u kući.

Na Aleji Bologne još uvijek traje raščišćavanje prometnice. Na terenu su Zrinjevac i Zagrebačke ceste. U ulici Graberje intervencija se privodi kraju te Ured za upravljanje u hitnim situacijama očekuje skoru normalizaciju stanja.

>> Svi vodostaji u porastu, poplavljene prometnice i kuće

Na području Velike Gorice zbog visokih oborinskih voda i začepljenosti kanala, poplavljena su dvorišta i podrumi u naseljima Poljana Čička, Rakitovec, Turopolje. Popodne je održana sjednica Stožera zaštite i spašavanja Grada Velika Gorica

S obzirom da je u posljednjih 48 sati na području Ivanić-Grada došlo do naglog porasta vodostaja svih vodotoka, kanala i pritoka rijeke Lonje, održan je sastanak Stožera zaštite i spašavanja Ivanić-Grada. Zaključeno je da su na terenu uočeni brojni problemi zbog loše protočnosti i začepljenosti kanala i vodotoka te je odlučeno da se za saniranje stanja i pomoć građanima stavi na raspolaganje šest vatrogasnih ekipa. Također su u pripravnosti Komunalni centar Ivanić-Grad te Gradsko društvo Crvenog križa Ivanić-Grad. Odlučeno je i da se u Gradskoj upravi Ivanić-Grada do daljnjega uvodi dežurstvo.

U tijeku je i opservacija terena u Deanovcu, Dubrovčaku Lijevom, Šumećanima, Graberskom Brdu, Breškoj Gredi, Ivanić-Gradu, a također se kontrolira stanje na rijeci Savi i Lonji. U samom Ivanić-Gradu najkritičnije je u Kosničarskoj, Šiftarovoj i Vatrogasnoj ulici.

ŽC 112 Bjelovar u protekla dva dana primio je 30-ak dojava građanina vezano za posljedice obilnih padalina na području Bjelovarsko-bilogorske županije. Pripadnici JVP-a su ispumpavali bunare i podrumske prostorije, dok su djelatnici Ceste d.d. i Poduzeća za ceste Bjelovar imali 9 intervencija radi odrona zemlje ili pada stabala na prometnice.

Na području općine Nova Rača rijeka Česma zbog visokog vodostaja nije mogla primiti vode nabujalog potoka Račačka, koji je plavio okućnice u naselju Stara Rača. Ugroženo je i nekoliko kuća. Poduzimaju se potrebne mjere u slučaju daljnjeg rasta vodostaja, a načelnik općine zatražio je sazivanje sjednice Stožera zaštite i spašavanja Općine. Organizira se izrada zečjih nasipa.

Redovita mjera obrane od poplava

U Čazmi je u tijeku tehnička intervencija JVP Čazma na ispumpavanju vode iz industrijske zone. Na području općine Ivanska, uz cestu Ivanska-Laminac / predio Grabovac, Hrvatske vode izvršile su prekop potoka Ivanska koji je prijetio kućama.

Za slivno područje 'Česma-Glogovnica' uspostavljena je redovita mjera obrane od poplava. Za slivno područje 'Ilova-Pakra' na snazi su pripremne mjere obrane od poplava.

Aktivirana klizišta

U Krapinsko - zagorskoj županiji uslijed oborinskih voda aktivirano je 5 klizišta. Nadležne službe ispumpavale su vode iz 5 obiteljskih kuća te iz Osnovne škole u Gornjoj Stubici. Poplavljena je i lokalna cesta od željezničke postaje u Dubravi Zabočkoj prema Hruševcu i Andraševcu

U Koprivničko - križevačkoj županiji zbog velikih količina oborina došlo je do izlijevanja šahtova i prodora vode u podrume stambenih objekata u pojedinim naseljima. Potok Koprivnica, koji prolazi kroz Koprivnicu tijekom dana dostigao je kritični vodostaj i počeo se izlijevati na ulazu u grad te je poplavljeno nekoliko cesta i dvorišta. Oko 15:30 sati vodeni val kroz Koprivnicu je prošao, vodostaj potoka Koprivnice pao je za 10 cm. U Koprivnici je utrošeno 4.000 vreća za nasipe. Oko 18 sati vodeni val prešao je općine Koprivnički Bregi, Hlebine i Molve. U mjestu Torčec angažirano je 50-ak mještana i vatrogasaca iz DVD-a Torčec i DVD-a Imbriovec, Petranec, Drnje, Đelekovci i Sigetec.

Prijepodne se aktiviralo klizište u Vojakovačkom Kloštru - oštećena je željeznička pruga i električna infrastruktura (voda je odnijela nasip ispod pruge a stupovi kontaktne mreže nagnuti su). Promet željezničkom prugom Križevci - Koprivnica bit će zatvoren sljedećih nekoliko dana.

Brojne intervencije

Vrh vodenog vala oko 10 ujutro porlazi kroz Karlovac. U Karlovačkoj županiji zbog izlijevanja rijeke Kupe za promet su zatvorene sljedeće prometnice: gradska prometnica Obala Ivana Trnskog, DC 36 Karlovac - Šišljavić u mjestu Koritanja i LC u mjestu Donje Mekušje. Zbog izlijevanja rijeke Dobre za promet je zatvorena lokalna makadamska cesta za Gornje Priselce. Vodostaj Dobre u Lešću je u stagnaciji. Na snazi su redovite mjere obrane od poplava.

Tijekom dana ŽC 112 Sisak zaprimio je veliki broj poziva građana zbog velikih količina oborina na cijelom području Sisačko - moslavačke županije. Bilo je 30-ak intervencija ispumpavanja voda iz objekata i prepumpavanja vode iz kanala koji su ugrožavali stambene objekte. Bilo je 50-ak intervencija Hrvatskih voda radi prepumpavanja iz kanala u rijeku Kupu, Odru i Savu da ne bi ugrozili stambene objekte. Isto se odnosi na dijelove grada Siska, Žabna, Odre, Galdova, kao i u Lekeniku, Osekovu, Potoku, Kutini, Glini, Petrinji i dr. U sanaciji terena sudjeluju JVP Sisak, JVP Kutina, JVP Petrinja te lokalni DVD-i . Zatvorene su ceste: ŽC Žažina Mala Gorica zbog izlijevanja rijek Kupe i ŽC Madžari zbog oborinskih voda. Zbog aktiviranja preljeva Palanjek zatvorena je cesta Hrastelnica - Palanjek. DUZS je oko 19 sati u Sisak dopremio dodatne muljne pumpe (6 kompleta), koje su u Sisku predane zapovjedniku smjene JVP Sisak. (I.D./I.P.M./Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene