Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Obilne kiše

Voda nije za piće na području Dubrovnika, Cavtata, Metkovića...

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zbog obilne kiše koja je proteklih dana padala na dubrovačkom području, zamućena je voda na izvorima Omble, Šumeta, Zavrelja, Duboke ljute i Zatona pa se očekuje i mutna voda u vodoopskrbnoj mreži na području grada Dubrovnika, Šumeta, Cavtata, zapadnog dijela Konavala, Župe dubrovačke, Zatona i Orašca.

Kako je priopćio dubrovački Vodovod, tako zamućena voda ne udovoljava Pravilniku o zdravstvenoj ispravnosti pitke vode te ju je prije uporabe potrebno prokuhati. Voda se može upotrebljavati za kuhanje i sanitarne potrebe. Voda u Metkoviću, koji se napaja iz izvorišta u Doljanima, slana je i nije za uporabu, priopćila je Služba za epidemiologiju u Metkoviću.

Pročitajte i ovo Ilustracija Ogroman problem Važno upozorenje za zemlje Mediterana: "To je područje kritična točka, milijuni nemaju vode" Ilustracija Pitanje budućnosti Hrvatska obiluje bogatstvom zbog kojeg se vode ratovi: Pred njom je ključan izazov

>> Iz vrtića u bolnicu: Djeca popila sok iz vrčeva u kojima je bilo deterdženta

Po rezultatima laboratorijskih nalaza, u pitkoj vodi vrijednosti klorida su iznad najviše dopuštene koncentracije, što se i organoleptički primjećuje kao slana voda.

Takva voda zato ne odgovara svim kriterijima zdravstvene ispravnosti pitke vode, a visoke vrijednosti klorida koje se osjećaju kao slana voda u nekih osoba mogu izazvati tegobe, poput nagona za povraćanjem.

Potrebno je žurno pronaći uzrok takvih promjena u pitkoj vodi te - ako se na nj ne može utjecati - potražiti druge izvore vodoopskrbe za stanovništvo u Metkoviću, kaže se u priopćenju. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene