Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Traže i do 12 eura po satu

Voća ima, ali berača nema: "Budu jedan dan i kažu 'Gazda plati, idem kući, ne mogu ja to raditi'"

Aktualno Galerija Problemi voćara, ilustracija - 2 Problemi voćara, ilustracija - 2 Foto: DNEVNIK.hr Problemi voćara, ilustracija - 5 Problemi voćara, ilustracija - 5 Foto: DNEVNIK.hr Problemi voćara, ilustracija - 6 Problemi voćara, ilustracija - 6 Foto: DNEVNIK.hr Problemi voćara, ilustracija - 4 Problemi voćara, ilustracija - 4 Foto: DNEVNIK.hr +1 Problemi voćara, ilustracija - 3 Galerija 1/6 >>
Voćari u problemima. Krenula je sezona nestašice berača. S tim problemom nose se svi voćari diljem zemlje. Ističu, berači traže visoke satnice i odlaze na sezonu.

Jagoda ima, ali berača nema.

Nema radnika. Tko se javi, to je nesposobno. Nema tko brati. Ne znamo kako ćemo, dva radnika beru. Kad dođu, budu jedan dan ili do 12 sati kažu gazda plati idem kući ne mogu ja to raditi", rekao je voćar Stanko Pralija.

Stanko već godinama muku muči s radnom snagom zbog čega prošle godine nije sve ni obrao.

"U tri jutra nisam ni ušao. Sitne su bile, nije imao tko brati. Sve je propalo", dodao je Pralija.

Ističe, radnicima nije mala stanica, već težak posao. Pralija je istaknuo da radnike plaća četiri eura na sat.

"Još ja njih nagradim. Kad vidim da sam i ja dobro prošao, onda ja njih nagradim", poručio je.

Pročitajte i ovo Ilustracija - 8 Propali pregovori Sprema se štrajk i u vrtićima? U Rijeci je stanje na rubu: ''Nije fer prema radnicima niti prema građanima''

Zbog nedostatka radnika, voćari se snalaze na sve načine.

"Sve je teže i teže, morate naći koncept koji će vas održati", objasnio je voćar Stipe Dumančić.

Kako spojiti ugodno s korisnim, dosjetio se Stipe. Njegove jagode i jabuke brzo planu, donosi reporterka Dnevnika Nove TV, Matea Drmić.

"Ljudi dođu, poberu si koliko žele, plate na izlazu i svima dobro", rekao je Dumančić.

Voćari ističu da radnici traže i do 12 eura po satu što je njima neisplativo zbog čega je voćarski sektor, ističe struka, najugroženiji.

"Ove godine mislim da će biti kulminacija, zaista. Turizam ima mogućnosti puno bolje platiti tu radnu snagu, a poljoprivredi se bojim neće ostat ništa", poručio je Stjepan Zorić, zamjenik predsjednika Hrvatske voćarske zajednice.

Pročitajte i ovo Nesretna zaposlenica SRETAN VAM PRAZNIK RADA I prema ovoj smo ljestvici na dnu: Pogledajte koliko po satu zarađuju Hrvati, a koliko ostali građani EU-a

Zbog čega voćari sve više uvoze radnu snagu.

"Svi smo prinuđeni kao građevinarstvo uvoziti radnu snagu, što je neminovno. Sve naše kolege se pomalo okreću agencijama, pokušavaju do jeseni kad će bit špica berbi svih kultura da se osiguraju ti radnici. Kojih ima dosta. Ponuda je dobra. Sigurno da smo imali domaću radnu snagu da je bolje, ali to je prošlost", dodao je Zorić.

Osim slavonskih još veće probleme imaju voćari s juga, bez obzira na to što je tržište blizu.

"Tamo je još gora radna snaga, tamo vam svi su otišli u turizam. U poljoprivredu bas nitko neće. Oni su u još goroj situaciji nego Slavonija", navodi Zorić.

Zbog čega će se da bi opstali mnogi okrenuti drugim kulturama, kulturama u kojima čovjeka može zamijeniti mehanizacija, a ne onima u kojima je ljudski rad nezamjenjiv.

 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene