U Hrvatskoj je inače nemoguća misija privlačenje investitora, no vlasti u Bjelovaru smislile su novi pristup. Sve poduzetnike koji će tamo htjeti uložiti novac oslobodit će plaćanja poreza i komunalne naknade. Gradska blagajna zbog toga ide u minus, ali vlasti se nadaju novim zapošljavanjima i investicijskom bumu.


Iz tvornice u Bjelovaru do muzeja, stanova, gradskih ustanova u Francuskoj –parketi obitelji Sabljo hrvatski su izvozni hit, a posao bi išao još i bolje, da na poslovnu klimu ne utječu "visoki porezi, visok PDV, nesigurna politička situacija, česte smjene vlasti, stalno spominjanje, uvođenje nekih poreza", rekla je Ružica Sabljo, poduzetnica.

Vezani članci Sudski čekić, ilustracija Rastavljale ih učiteljice: Žena osuđena zbog napada na školarku jer je prekinula s njezinim sinom Premijer Andrej Plenković Plenković suzdržan na Milanovićeve pohvale, draže su mu one obrtnika: "Kažu mi, vi ste prvi koji ste nas se sjetili"

Gradske vlasti u Bjelovaru Ružici i drugim lokalnim poduzetnicima odlučile su pomoći upravo ukidanjem poreza onima koji donose kapital u grad ili planiraju novu investiciju.

"Prve tri godine neće uopće plaćati komunalnu naknadu, ako zaposli više od 10 ljudi, i dali smo mu zemlju, dakle prvih pet godina ne mora plaćati uopće zemlju. Kasnije ako želi kupiti zemlju, može ju kupiti, ako ne želi, 50 godina ima pravo građenja na toj zemlji", kaže Darko Hrebak, gradonačelnik Bjelovara.

Prvi tax free grad u Hrvatskoj

Građevinski strojevi u Bjelovaru zasada miruju, no od iduće godine to bi se trebalo promijeniti. Grad će biti prvi tax free grad u Hrvatskoj, a vlasti očekuju da će u prvoj godini izgubiti najmanje 4 milijuna kuna u proračunu. No u idućim godinama, nadaju se, to će im se višestruko isplatiti.

"Naravno da će to podignuti i razinu zaposlenja i da će grad Bjelovar praktički na taj način indirektnim putem dobiti ono što smo gubili", kazao je Hrebak.

"Imati to na ovakvom jednom nivou kakav najavljuje grad nešto je fenomenalno. Sam input tih troškova doprinosi da se nabave kvalitetnije nove tehnologije, novi strojevi, da se poboljšaju ljudima uvjeti rada, a samim tim i plaće", ističe Sabljo.

Ovakva odluka, ističu ulagači, tvrtkama u startu štedi oko milijun kuna. "Imamo prevelik parafiskalni aparat i tu parafiskalnu presiju. Ne može se stalno čekati država, može se reagirati i na lokalnoj razini", rekao je investitor Davorin Štetner.

Lokalnim vlastima u korist ide i novi Zakon o financiranju jedinica lokalne i područne samouprave, koji kreće od Nove godine. Ubirat će prihod od poreza na dohodak, kao i onaj od oporezivanja kamata na štednju, pa će za ovakve poteze biti još više prostora.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju