Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Doznajte kako do podataka

Planirate kupovinu nekretnine i bojite se prevare? Provjerite podatke u vlasničkom listu, dokumenti su dostupni na internetu

Ilustracija
Ilustracija Foto: DNEVNIK.hr
Kupovina nekretnine sa sobom nosi puno pitanja vezanih najprije za vlasništvo. Je li vlasništvo u redu i nekretnina etažirana, ima li sve dokumente, kako provjeriti da nekretnina nema teret - neka su od pitanja na koja se odgovori nalaze u vlasničkom listu. Kako doći do vlasničkog lista?

Vlasnički list je dokaz vlasništva nad nekretninom. Danas je sve dostupno online, pa izuzetak nije ni vlasnički list, koji se može naći na internetu bez obzira na to radi li se o nekretnini koju građanin već posjeduje ili nekretnini koju želi provjeriti prije kupnje.

Provjera moguća i uz adresu

Provjera vlasničkog lista može se napraviti putem ove internetske stranice, otvaranjem rubrike Ministarstva pravosuđa. U padajućem izborniku su opcije pregleda glavne knjige ili knjige položenih ugovora. Potrebno je znati je li nekretnina upisana u zemljišne knjige i ima li svoj zemljišnoknjižni (ZK) broj ili se radi o nekretnini koja je upisana samo u knjizi položenih ugovora. Upisom traženih podataka otvara se željeni vlasnički list.

Kod provjere vlasništva nad nekretninom kojoj je poznata samo adresa, ali ne i ostali podaci, treba prvo pronaći broj čestice na kojoj se ona nalazi. Na stranici Geoportal u gornjem lijevom kutu potrebno je upisati adresu ili nekretninu pronaći na mapi. Klikom na nekretninu dobivaju se podaci o čestici na kojoj se nekretnina nalazi.

Sličan postupak je i na stranici Katastar.hr.

Nakon dobivene čestice potrebno je ponovno se vratiti na portal Uređena zemlja i tamo odabrati karticu Državna geodetska uprava pa kliknuti na opciju Pregled katastarskog operata.

S lijeve strane potrebno je upisati katastarski ured, odnosno grad u kojem se nekretnina nalazi, katastarsku općinu i broj čestice koja je prethodno dobivena. Nakon toga klikom na Informacije o čestici i opciju Izvadak iz ZK otvorit će se vlasnički list nekretnine na traženoj adresi.

Vlasnički list - javno dostupan dokument

Putem interneta moguće je dobiti uvid u aktualne podatke na vlasničkom listu određene nekretnine, za original vlasničkog lista i dalje je potrebno uputiti se u gruntovnicu.

Uz popunjeni zahtjev, u gruntovnici će biti potrebno platiti 20 kn biljega i potpisati se u knjigu preuzetih zemljišnoknjižnih izvadaka, što će zemljišnoknjižni referent ovjeriti svojim potpisom i pečatom.

Svi vlasnički listovi dostupni su javnosti.

Vlasnički list je dokument u kojemu su podaci o nekretnini - grad u kojem se nalazi, katastarska općina, zemljišni broj pod kojim se nekretnina može pronaći ako se radi o nekretnini koja je u postupku uknjižbe te aktivne plombe, ako one postoje na toj nekretnini.

Na vlasničkom listu su i broj ZK uloška, odnosno broj vlasničkog lista. Nakon toga slijede podaci, koji su podijeljeni na tri dijela.

Dijelovi vlasničkog lista

Ilustracija Ilustracija (Foto: DNEVNIK.hr)

Prvi od tri dijela vlasničkog lista je Posjedovnica, u kojoj je naveden broj katastarske čestice na kojoj se nekretnina nalazi, ime nekretnine (radi li se o kući, stanu, livadi) te njezina kvadratura.

Na drugom dijelu vlasničkog lista je Vlastovnica, u kojoj je naveden opis nekretnine (o kakvoj se nekretnini radi, od čega se ona sastoji, na kojem se katu nalazi, kolika joj je kvadratura) te podaci o vlasniku, u kojima su navedeni ime, prezime, adresa i OIB vlasnika.

Treći dio vlasničkog lista je Teretovnica, u kojoj se nalaze podaci o svim teretima koji se nalaze na nekretnini, a radi se o eventualnim hipotekama, založnim pravima, stambenim kreditima i sličnim teretima. Vlasnički listovi ažuriraju se svaki dan, pa su podaci o nekretninama svakodnevno svježi i aktualni.

Pročitajte i ovo Nekretnine sve skuplje, radnika sve manje - 1 TRŽIŠTE NEKRETNINA Cijene stanova u Zagrebu rastu munjevitom brzinom, a radnika nema: "Oni najbolji su otišli"

Na što treba posebno paziti?

Kod sastavljanja ugovora treba voditi računa o tome da podaci o zemljišnoknjižnom vlasniku budu identični podacima iz osobne iskaznice prodavatelja (za fizičku osobu: ime, prezime i adresa prebivališta), odnosno podacima iz izvatka iz sudskog registra (za pravnu osobu: puni naziv i sjedište).

Kod pravnih osoba za prodavatelja je obvezan izvod iz sudskog registra radi utvrđivanja tko je ovlašten potpisati ugovor ako ovlaštenje nije utvrdio javni bilježnik prema odredbama Zakona o javnom bilježništvu.

Ako podaci o vlasniku nisu identični onima iz osobne iskaznice odnosno izvatka iz sudskog registra, potrebno ih je prije zaključenja ugovora uskladiti.

Jednako tako podaci o kupcu moraju biti točno navedeni (prema osobnoj iskaznici ili podacima iz sudskog registra). Za obje strane preporučljivo je navesti datum rođenja, odnosno za pravnu osobu matični broj subjekta kako bi se izbjegla mogućnost zamjene identiteta.

Nadalje, podaci o nekretnini moraju biti identični podacima iz zemljišne knjige. Ugovor mora sadržavati naziv katastarske općine, broj zemljišnoknjižnog uloška, broj zemljišnoknjižne čestice, kulturu čestice i točnu površinu čestice.

Pročitajte i ovo Na proljeće opet subvencije za nekretnine - 4 (pre)skupi krov nad glavom Cijene nekretnina divljaju, Dnevnik Nove TV doznaje: Uskoro novi krug državnih subvencija

Kako je u RH još uvijek velik broj katastarskih općina (npr. područje Grada Zagreba) u kojima se podaci katastra i zemljišne knjige razlikuju, preporučljivo je tada u ugovoru navesti posebno podatke za zemljišnu knjigu i posebno za katastar zemljišta.

Ako nije moguće identificirati koja zemljišnoknjižna čestica odgovara katastarskoj, potrebno je provesti postupak usklađenja tih podataka. Podatak o identifikaciji izdaje tijelo nadležno za katastar zemljišta.

I na kraju, u teretnom listu se nalaze podaci o teretima koji se odnose na nekretninu. Kod sastava ugovora, ako je nekretnina opterećena, preporučljivo je navesti da je onaj koji stječe pravo vlasništva upoznat s uknjiženim teretom.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene