Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Otvoreno pismo Dubrovačkog lista

'Vlahušić ucjenjuje oglašivače zbog pisanja o njemu'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dubrovački list i njegovi novinari već mjesecima trpe izravne napade i političke pritiske gradonačelnika Grada Dubrovnika dr. Andra Vlahušića, stoji u otvorenom pismu Dubrovačkog lista.

U Dubrovačkom listu tvrde da se u izrazito teškom stanju zatekla njihova novinska kuća, uredništvo i svih sedamnaest zaposlenih, kojima je ugrožen posao i financijska egzistencija, zbog neprimjerenih nedemokratskih metoda kojim su, kako stoji u pismu, izloženi posljednjih mjeseci od strane aktualnog gradonačelnika Grada Dubrovnika Andra Vlahušića.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Europski list o Hrvatskoj: 'Hrvatska je turistička meka poznata po Tesli, Tuđmanu, Janici i Šukeru' Slika nije dostupna Čudna podudarnost datuma Predviđanje iz 2012.: 'Papa neće preživjeti sljedećih 12 mjeseci'

>> Krim policija u uredu Andre Vlahušića

'Sve je započelo prije nekoliko mjeseci kada nam je gradonačelnik, iz nama nepoznatih razloga, uskratio uobičajenu novinarsku komunikaciju i prestao se javljati na telefonske pozive novinara Dubrovačkog lista . Unatoč obećanju iz predizborne kampanje i isticanju kako će biti dostupan svim novinarima od 0 do 24 sata, predmnijevamo kako smo svojim objektivnim, ponekad i vrlo kritičkim osvrtima 'zaslužili' takav neprimjeren status. Potom je uslijedilo grubo kršenje zakona! Gradonačelnik je, naime, zabranio svojim pročelnicima i suradnicima da odgovaraju na službene upite, iako mu i Ustav RH (članak 38.) i Zakon o pravu na pristup informacijama nalažu osiguravanje prava na pristup informacijama. Premda nam je u takvim uvjetima bilo otežano izvještavati čitatelje o radu Gradske uprave, trudili smo se doći do službenih informacija', piše u otvorenom pismu koje potpisuju Inga Radić, direktorica Dubrovačkog lista i Barbara Đurasović, glavna urednica Dubrovačkog lista.

'Slijedi 'pozivanje na red' direktorice Dubrovačkog lista Inge Radić kojoj gradonačelnik na krajnje neugodan način iznosi neslaganje s uređivačkom politikom te je upoznaje s daljnjim aktivnostima koje namjerava poduzeti u utišavanju Lista. Sve je kulminiralo objavom dokumenta kojeg je gradonačelnik potpisao, a tvrdio je da ne postoji, vezanog uz 'Aferu Šipan'.

Nakon što je Dubrovački list objavio dokument s nalogom Gradonačelnika slijedi najavljeni progon! Gradonačelnik Andro Vlahušić telefonski naziva naše oglašivače i ucjenjuje ih, što su nam osobno potvrdili i neki od njih. Prijeti im problemima u suradnji s Gradom ukoliko se nastave oglašavati u Dubrovačkom listu. Prvu potvrdu ostvarenja njegovih prijetnji dobili smo u četvrtak 24. lipnja, kada nam je, gradsko javno poduzeće za prijevoz putnika Libertas otkazalo dugogodišnju suradnju', upozoravaju u Dubrovačkom listu.

'Ako ste uz Dubrovački list, onda ste protiv mene'

U otvorenom pismu kažu kako je Dubrovački list kao uobičajeni dio poslovanja objavljivao vozni red gradskih autobusa, a za uzvrat bi dobili nekoliko mjesečnih karti za svoje zaposlenike. Upozoravaju da ne vrši gradonačelnik pritisak samo nad poduzećima u gradskom vlasništvu, već i nad direktorima privatnih tvrtki pod motom 'ako ste uz Dubrovački list, onda ste protiv mene'. U Dubrovačkom listu tvrde da priču mogu potvrditi još neki gospodarstvenici Grada Dubrovnika i Županije dubrovačko - neretvanske, kao i crkveni velikodostojnici. Njihova imena u ovom dopisu ne žele isticati jer ne žele da snose možebitne daljnje političke pritiske.

Direktorica i glavna urednica Dubrovačkog lista kažu da gradonačelnik vrši i pritiske na članove Nadzornog odbora Lista, redom cijenjene poduzetnike i gospodarstvenike. Oni su se, naime, na izvanrednom Nadzornom odboru jednoglasno izjasnili o uređivačkoj politici i dali potvrdu njenom nastavku. Dubrovačkom listu sad slijedi vrijeme zbrajanja štete, a takvu si je poziciju 'osigurao' jedino objektivno pišući o radu gradske uprave na čelu s gradonačelnikom Vlahušićem.

'Dubrovački list je lokalna novinska kuća koja već punih 12 godina živi u Gradu i s Gradom. Zapošljava 17 stalno zaposlenih novinara, fotografa, grafičara, djelatnika u marketingu… Susretali smo se tijekom godina s raznim političkim pokušajima zastrašivanja, međutim ovakav direktni napad na slobodu izražavanja , našu financijsku neovisnost i stabilnost zabilježen je prvi put na ovim prostorima', stoji na kraju otvorenog pisma.


 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene