Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vrtoglava cifra

Vladino vrludanje sa šefom HBOR-a platit će građani, no dokad?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
S 300-tinjak tisuća kuna u džepu, više nego što je zaradio u proteklih 9 mjeseci na čelu Hrvatske banke za obnovu i razvoj, Vladimir Kristijan sporazumno napušta državnu banku.

Otpremninu u iznosu od 12 mjesečnih plaća, Vlada mu je zajamčila menadžerskim ugovorom. Sada ga se brzinski rješava zbog neslaganja, a sve plaćaju porezni obveznici.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Slučaj 'Otpremina' Lalovac: Ne bih uzeo otpremninu da sam na Kristijanovom mjestu Slika nije dostupna Maras o Kristijanu 'NEPRIMJERENO je da netko za manje od godinu dana rada dobije puni iznos otpremnine'

Vladimir Kristijan i Vlada kao vlasnik nisu našli zajednički jezik oko načina poslovanja Hrvatske banke za obnovu i razvoj. Sporazumno su raskinuli ugovor pa će Kristijanu i otpremnina od oko 300 tisuća kuna - više nego što je zaradio na plaći u 9 mjeseci šefovanja HBOR-om. Vlada je brzinski nasljednikom imenovala Dušana Tomaševića, a kadrovsku igru plaćaju porezni obveznici, upozorava oporba.

"To je tipičan primjer političkog upravljanja sa tvrtkom, što je ono što se u Hrvatskoj naprosto više ne smije događati", ističe zastupnik HDZ-a Ivan Šuker.

HDZ: Vlada pred izbore želi uhljebiti više od 1300 ljudi

"Daleko će veći gubitak biti zbog toga što HBOR u proteklih 10 mjeseci nije radio ono što je trebao raditi", dodao je Šuker.

U udruženju menadžera ne ulaze u Kristijanovu ocjenu rada, no otpremnina kažu nije sporna.

"U privatnim društvima kapitala to je sasvim uvirježeni standard u svim trgovačkim društvima. Analogno bi moralo vrijediti za bilo koji menadžerski ugovor koji ne predviđa alternativno zaposlenje ako dođe do prestanka mandata", rekao je Esad Čolaković, glavni menadžer Hum-Croma.

Kristijanova otpremnina sa svim porezima se penje i do 600 tisuća kuna. U Vladi obećavaju da će s novim kadrom biti štedljiviji. Ministar financija poručio nam je da će novoimenovanome predsjedniku Uprave hrvatske banke za obnovu i razvoj promjeniti odredbe o ovako visokoj otpremnini.

Poreznim obveznicima ostaje tek nada da ih vladino vrludanje u kadroviranju ovoga puta neće skupo stajati.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene