Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Rušenje haških teza

Vladina ofenziva: Treba rušiti zločinački pothvat

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Presuda generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču mobilizirala je Vladu. Premijerka Kosor već je pokrenula prve diplomatske poteze kojima želi dokazati na nije bilo nikakvog zajedničkog zločinačkog pothvata u Oluji.

Ionako zgusnut raspored predsjednice Vlade haška je presuda dodatno opteretila. Kako bi dokazali da Oluja nije zločinački pothvat, Banski su dvori krenuli u diplomatsku ofenzivu. 'I dalje ćemo inzistirati na činjenicama jer mislimo da su one najjači, najvažniji  nasnažniji argument', izjavila je Kosor.

Pročitajte i ovo Proizvodnja streljiva Povećanje proizvodnje streljiva Europska komisija usmjerila milijarde eura za jačanje zajedničke europske obrane Vodostaj rijeke Une Snimke iz zraka Pogledajte novi sustav koji je prvi put obranio Hrvatsku Kostajnicu od poplave

Iako nemaju utjecaja u žalbenom postupku, prvi potez već je učinjen. Stranim veleposlanicima poslana je posebna studija na stotinjak stranica, kojom će se rušiti haške teze, iščitane iz brijunskog transkripta. U timu koji je na njoj radio, a koji je premijerka okupila, je i profesor Željko Horvatić.

>> VIDEO: Tisuće Hrvata u Melbourneu prosvjedovalo zbog presude

>> 'Još se nisam sastala s odvjetnicima Gotovine i Markača'

'Ja mislim da nikad ništa nije dovoljno. Ovo je samo jedan od mozaika, koji se uz velike napore kroz žalbeni postupak, i kroz druge aktivnosti obrane, mora učiniti da ova presuda bude ukinuta', rekao je profesor Horvatić, predsjednik Akademije pravnih znanosti.

Odvjetničkim timovima obećana sva potrebna pomoć

Dok premijerka odlučno negira da je bila u društvu odvjetnika osuđenih generala po njihovom povratku iz Haaga, ministar pravosuđa kontakte nije mogao skriti. 'Nisam ja meštar ceremonije', rekao je na ulazeći u ministarstvo. Meštar je na sastanak stigao, doduše, s nekoliko minuta kašnjenja. Nakon sat i pol, koliko je potrajao razgovor, odvjetničkim timovima obećana je sva potrebna pomoć. Između ostalog, i pristup dokumentaciji.

'Moramo tek sjesti i staviti glave na kup, kako se kaže, i vijdeti na koji ćemo način artikulirati naše stavove u žalbenom postupku', izjavio je Markačev odvjetnik Goran Mikuličić. Vrijeme za žalbu već curi, u idućih 27 dana moraju je najaviti, sastaviti, te predati. Suprotna strana ima pravo odgovoriti na nju. Nakon toga, žalbeno vijeće sve razmatra. Haag može tražiti nove svjedoke, pa i dokumente. Procjenjuje se da bi do nove presude mogle proći i do 2 godine.

'Mišetić je ponudio ostavku, no Gotovina ju je odbio'

'I podijeliti ćemo određene teme, kao i do sada, jer nema smisla da jednu te istu temu pokrivaju oba tima. Naprosto ćemo preraspodijeliti posao, tako da gledjaući obje žalbe obradimo cijelu tezu', dodao je Mikuličić. Za razliku od Mikuličića, odvjetnik Ante Gotovine šuti. Vijest koja se proširila, da je otkazao punomoć svom glavnom odvjetniku, generalovi prijatelji demantiraju.

'Ne, definitivno se, ono što je istina je da je Mišetić kao šef tima ponudio svoju ostavku generalu koju ovaj nije prihvatio, već dapače, dao punu potporu u radu odvjetničkom timu', rekao je Željko Dilber, obiteljski prijatelj generala Gotovine. Pa i dao blagoslov da ga poveća, ako zatreba.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene