Obavijesti Video Pretražite Navigacija
50 milijardi kuna

Proučili smo što Vlada planira s novcem iz EU: Obećali otvoriti sto tisuća radnih mjesta, ono što predviđaju za obnovu od potresa tek je kap u moru

Aktualno Galerija Ivana Brkić Tomljenović: Oporavak gospodarstva - 5 Ivana Brkić Tomljenović: Oporavak gospodarstva - 5 Foto: DNEVNIK.hr Ivana Brkić Tomljenović: Oporavak gospodarstva - 3 Ivana Brkić Tomljenović: Oporavak gospodarstva - 3 Foto: DNEVNIK.hr Ivana Brkić Tomljenović: Oporavak gospodarstva - 2 Ivana Brkić Tomljenović: Oporavak gospodarstva - 2 Foto: DNEVNIK.hr Ivana Brkić Tomljenović: Oporavak gospodarstva - 4 Ivana Brkić Tomljenović: Oporavak gospodarstva - 4 Foto: DNEVNIK.hr +0 Ivana Brkić Tomljenović: Oporavak gospodarstva - 1 Galerija 1/5 >>
Koronakriza državni proračun već je poprilično ispraznila, pa ministri muku muče s plaćanjem obveza. Gotovo pedeset milijardi kuna bespovratnog novca iz Bruxellesa Plenkovićevoj Vladi treba kao suho zlato. Ali, novca nema ne bude li u idućih pet godina reformi. Pročešljali smo zato Vladin plan.

Od šest kategorija, najviše, 26 milijardi kuna ide gospodarstvu. Više javnom nego privatnom sektoru, a među investicijama su projekt Rimac automobila i izgradnja biorafinerije u Sisku. Vlada je stavila naglasak na energiju, koja što manje šteti okolišu, ulagat će u vodoopskrbu.

Pročitajte i ovo Ilustracija od utorka Loše vijesti za vozače, poskupljuje gorivo: Ovo su nove cijene Andrej Plenković, Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Govorio i o obnovi Plenković poslao poruku BiH pa poručio: "Naša flota jedna je od najvažnijih na Mediteranu"

O projektima za gospodarenje otpadom nema puno detalja. Uvršten je i stari plan elektroničkog sustava naplate cestarine. Radovi na nekoliko dionica pruga. Modernizirat će se Zračna luka Zadar, a u dokumentu je i godinama spominjana banka hrane.

U javnu upravu i pravosuđe planiraju uložiti gotovo pet milijardi kuna. Tu su mnoga stara neispunjena obećanja, reforma sustava plaća u državnoj i javnoj službi. Nastavlja se gradnja Trga pravde u Zagrebu, projekt je to star gotovo 17 godina. Poboljšat će se i sustav imovinskih kartica, ide se i u privatizaciju državnih poduzeća, koja nisu od posebnog interesa za Hrvatsku, ali kojih - detalja nema.

Ponavljanje starih obećanja

Ponovno obećavaju reformu obrazovanja, kojem ide 7 i pol milijardi kuna. Gradit će se i obnavljati vrtići i osnovne škole, povećati broj gimnazijalaca, poticati STEM programi, a više novca trebale bi dobiti i znanstvene institucije.

Zdravstvu, koje grca u dugovima, 2,6 milijardi kuna. Gradit će se u Klinici dr. Fran Mihaljević. Razni projekti u bolnici Dubrava, KBC-u Split, Merkuru i bolnici Sestara milosrdnica. Planira se centralni operacijski blok u bolnici Varaždin. Obećan je i sustav praćenja i prevencije nestašice lijekova, s čim se ministar Beroš, kao i njegovi prethodnici, zasad neuspješno bori.

Šest milijardi kuna za obnovu što je kap u moru u odnosu na ukupnu štetu od potresa. Planira se energetski obnavljati zgrade, spominju i još jedan one-stop shop. Ovaj put za usluge na potresom pogođenim područjima.

Dvije stranice za reformu socijalne skrbi

Na kraju, za tržište rada i socijalu predviđeno je 2,1 mlrd. kuna. U idućih pet godina ambiciozno planiraju otvoriti novih sto tisuća radnih mjesta! Podijelit će trideset tisuća vaučera za obrazovanje. Izgraditi smještaj za sedamsto starijih osoba. U moru obećanja, tu je i veća obiteljska mirovina i transparentnije socijalne naknade, koje su se, po tko zna koji put, našle u još jednom planu.

Nakon tragične smrti djevojčice, stručnjaci traže, a resorni ministar iznova obećava reformu socijalne skrbi! U ovom sažetku, sustavu socijale vlada je posvetila tek dvije od 80 stranica i 630 milijuna kuna.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene