Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sudska odluka

Vladajući bez komentara na odluku o izručenju Josipa Perkovića

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iz SDP-a su kratko poručili kako ne žele komentirati odluku Vrhovnog suda. I u HNS-u su se dogovorili da neće komentirati sudske odluke.

U strankama vladajuće koalicije u utorak nisu htjeli komentirati odluku Vrhovnog suda o izručenju Josipa Perkovića Njemačkoj, koja ga sumnjiči za sudjelovanje u ubojstvu hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića 1983. godine.

Pročitajte i ovo Mobitel u ruci Nepravomoćno Na Facebooku vrijeđao policiju, pa dobio kaznu: "Ma daj, oni su idioti" Slika nije dostupna Zastara tek 2033. Zagrebački sud: U Perkovićevu slučaju zastara se nije ni morala utvrđivati

Iz SDP-a su kratko poručili kako ne žele komentirati odluku Vrhovnog suda.

Predsjednik saborskog Kluba zastupnika HNS-a Jozo Radoš kazao je također kako je u stranci dogovoreno da neće komentirati sudske odluke, tim više što Perkovićevoj obrani preostaje da se žali Ustavnom sudu.

Nobilo od Ustavnog suda traži zaustavljanje izručenja

Vrhovni sud odbacio je žalbu Perkovićeve obrane i potvrdio njegovo izručenje, a tu je odluku, osim strankama u postupku, proslijedio i MUP-ovoj službi za međunarodnu policijsku suradnju, koja s Njemačkom treba dogovoriti točno mjesto i vrijeme Perkovićeve predaje.

Sanja Barić: Odluka je očekivana

Predstojnica Katedre za ustavno pravo riječkog Pravnog fakulteta Sanja Barić rekla je da je današnja odluka Vrhovnog suda očekivana, ali je uvjerena da će Ustavni sud donijeti privremenu mjeru o neizručenju Perkovića.

'Posve je jasno da bi izručenje Perkovića predstavljalo tešku posljedicu koju se ne bi moglo sanirati. Potrebno je prihvatiti privremenu mjeru i privremeno odgoditi izručenje dok se ne donese konačna odluka', kazala je.

Vrhovni sud odbacio žalbe, Perković mora biti izručen Njemačkoj!

Napominjući kako Ustavni sud nema nikakve rokove Barić je rekla da on sada mora odlučiti o privremenoj mjeri, tj. hoće li privremeno odgoditi izvršenje presude Vrhovnog suda. Pretpostavlja da će Ustavi sud prihvatiti zahtjev za privremenom mjerom, jer , smatra, taj sud sam sebi treba dati vremena kako bi meritorno odlučio.

Barić je pojasnila da, ako se Ustavni sud u svojoj odluci složi s presudom Vrhovnog suda, onda se ide na izručenje. U suprotnom, Ustavni sud bi ukinuo presudu Vrhovnog suda, a vjerojatno i presudu Županijskog suda te bi sa svojim pravnim uputama predmet vratio na ponovno odlučivanje Županijskom sudu. Smatra i da to sve može potrajati.

'Ako Ustavni sud misli potpuno isto kao i Vrhovni oni mogu odmah na početku odbiti privremenu mjeru i odmah izručiti Perkovića. Mislim da će Ustavni sud odobriti privremenu mjeru i da će u razumnom roku, koji nije nigdje zakonski propisan, donijeti konačnu odluku', rekla je. Barić ocjenjuje i da ovaj slučaj ide svojim pravnim tijekom i ukoliko potraje na kraju će se donijeti jasna odluka koja će biti važna i za sve buduće slučajeve.

Puhovski: Ne mislim da će Perković u Njemačkoj imati fer suđenje

Politički analitičar Žarko Puhovski ne misli da će Perković imati fer suđenje u Njemačkoj, ali misli da je dobro za Hrvatsku kao društvo i kao državu da se riješimo lažnog problema i pritisaka izvana, a nije dobro za pravdu i Perkovića.

'S obzirom na to da je glavni problem ne čovjek koji je vodio Službu državne sigurnosti Jugoslavije (Zdravko Mustač), a koji je oslobođen, nego Perković, onda je dobro da se društvo konačno riješi jednog lažnog, a da se okrene pravim problemima', istaknuo je Puhovski.

Ustvrdio je da smo se sedam mjeseci bavili 'jednim nazovi problemom Perkovića'. Smatra da bi bilo puno bolje da je bila skinuta zastara i da je suđeno u Hrvatskoj.

Milardović više vjeruje njemačkom pravosuđu

Suprotno od njega politolog Anđelko Milardović kazao da u ovom slučaju više vjeruje njemačkom pravosuđu i da se u to neće toliko petljati politika. 'Imam povjerenja i u hrvatsko pravosuđe, ali tko tvrdi da se u njega neće petljati politika', rekao je.

Milardović je pozdravio odluku Vrhovnog suda o izručenju Perkovića Njemačkoj, jer su nam, kako je rekao, 'ti likovi od Drugog svjetskog rata, a i još nam zagorčavaju život'. 'Očekujem da se Perkovića iz principjelnih razloga izruči Njemačkoj', kazao je.

Upitao se i zašto se sadašnja vlast, pa i prethodna HDZ-ova, nije toliko opirala izručenju generala Ante Gotovine Haagu. Ne stavljajući Gotovinu i Perkovića u svjetonazorski kontekst smatra da se radi o dva hrvatska državljanina koje je država trebala jednako štititi, a to nije učinila.

'Država je nejednako postupila prema dva svoja državljanina i oni nisu bili jednaki pred zakonom. Iza Perkovića je stao cijeli sustav, a iza Gotovine samo prijatelji', kazao je Milardović. Upitao se i zašto premijer Zoran Milanović sada brani Josipa Perkovića, a nije to učinio u slučaju generala Gotovine.(Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene