Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Nije fer'

Vlada želi rezati davanja za autorska prava, skladatelji protiv

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Skladatelji su poručili Vladi kako nije riječ o parafiskalnom nametu, već o cijeni po kojoj prodaju prava na korištenje svojih proizvoda.

Vlada želi rezati davanja za autorska prava, poznatija kao ZAMP, da bi u krizi olakšala poslovanje poduzetnicima. Reagirali su na to skladatelji. Vladi poručuju da naknada za ZAMP nije parafiskalni namet, već cijena po kojoj su autori spremni prodati prava na korištenje svojih kreativnih proizvoda. Tvrde da su s udruženjima velikih korisnika poput hotela i radijskih postaja već dogovorili niže tarife bez uplitanja države.

Vlada ukida 25 parafiskalnih nameta!

Pročitajte i ovo Andrej Plenković sjednica Vlade Plenković: "U ponedjeljak nam sjeda 162 milijuna eura, a zatražit ćemo još 822 milijuna eura" Ilustracija od utorka Loše vijesti za vozače, poskupljuje gorivo: Ovo su nove cijene

"Nije dobro kada bilo koji državni dužnosnik prejudicira rezultat takvih pregovora i na taj način vrši pritisak da se jedna strana nečega odrekne da bi druga profitirala. To mislim da nije fer i mislim da nije pravi put i nije proces kojim bi trebali ići", komentirao je najave Antun Tomislav Šaban, glavni tajnik hrvatskog društva skladatelja.

"Svako smanjivanje znači gubitak nekog od radnih mjesta u tom kreativnom sektoru", tvrdi.

"ZAMP meni i obitelji omogućuje da živimo od toga"

S gitarom u ruci proslavljeni Miro Buljan sklada nove hitove. Ono što stvori njegova kreativna radinost naplati kroz naknadu za autorska prava koju prikuplja ZAMP.

"ZAMP omogućuje meni i mojoj obitelji, ja imam dvoje djece, da živim od toga. To nije neki raskošan život, al to je jedan normalni urban građanski život gdje si mogu priuštiti ljetovanje, godišnji odmor, hranu za obitelj, plaćam kredite, stambeni kao i svi normalni ljudi", kaže Buljan.

Naknadu smanjuju u oviru rezanja parafiskalnih nameta

Naknade za ZAMP Vlada u idućoj godini želi smanjivati u okviru politike rezanja različitih parafiskalnih nameta.

Udruženje skladatelja, unutar kojeg djeluje ZAMP, Vladi poručuje da su naknade već samostalno smanjivali u dogovoru s korisnicima, poput udruženja hotelijera i radiopostaja.

Prihodi ZAMP-a u krizi su rasli. 2009. na autorskim pravima prikupljeno je 96 milijuna, 2011. rekordnih 104, a lani je pad prihoda bio za svega milijun kuna. Od lanjskih 103 milijuna kuna vlasnicima prava isplaćeno je 76 posto prihoda. Gotovo četvrtina, odnosno 25 milijuna kuna, otišlo je privatnoj tvrtki Emporion Marka Vojkovića. U kreiranju modela ZAMP-a sudjelovao je, tada kao umjetnik, i sadašnji predsjednik Ivo Josipović.

Trgovci i ugostitelji zadovoljni su potezom

Najviše se ubire od hotelijera, ugostitelja, trgovina, obrtnika. Računi im ovise od veličine pa čak do broja stolaca. Vladinim su potezom zadovoljni.

"Za nas ta stavka puno znači. Rasterećenje. Sigurno ima puno koristi i prostora gdje bi obrtnici mogli zapošljavati druge ljude", kaže potpredsjednik Hrvatske obrtničke komore i ugostitelj Stjepan Knežević.

Skladatelji to vide drugačije.

"Otkidanje od usta moje djece i prebacivanje u usta u usta nekog tko je vlasnik hotelske grupacije, vlasnik kafića", kaže Buljan.

Skladatelji će očito teško pristati svirati kako Vlada dirigira.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene