Obavijesti Video Pretražite Navigacija
osiguran Markov trg

Prijetnja smrću nije zabrinula premijera: "Ima toga stalno, ali ne hvalimo se s time"

Aktualno Galerija Sigurnosno-obavještajna služba, ilustracija - 2 Sigurnosno-obavještajna služba, ilustracija - 2 Foto: DNEVNIK.hr Sigurnosno-obavještajna služba, ilustracija - 1 Sigurnosno-obavještajna služba, ilustracija - 1 Foto: DNEVNIK.hr Sigurnosno-obavještajna služba, ilustracija - 3 Sigurnosno-obavještajna služba, ilustracija - 3 Foto: DNEVNIK.hr Sigurnosno-obavještajna služba, ilustracija - 4 Sigurnosno-obavještajna služba, ilustracija - 4 Foto: DNEVNIK.hr +0 Ivan Čorkalo, reporter Dnevnika Nove TV Galerija 1/5 >>
Na Markovu trgu interventna policija. Jutros su zaprimili dojavu o prijetnji ubojstvom premijera i članova Vlade. Iz MUP-a kažu da je istraga u tijeku. Sve se događa u danu kada je i sigurnosna obavještajna agencija objavila izvješće u kojem upozorava na moguće ugroze.

 Duge cijevi ispred Banskih dvora. Premijeru i ministrima telefonskim putem - prijetilo se smrću.

"Nisu to...non stop se to događa“, kratko je kazao predsjednik Vlade Andrej Plenković, a na pitanje je li uobičajeno da je interventna policija na Markovom trgu odgovorio je "Ovo su očito malo ozbiljnije doživjeli. Ima toga stalno, ali ne hvalimo se s time“ te dodao da je prijetnja stigla u petak, kazala je reporterka Dnevnika Nove TV Sabina Tandara-Knezović.

Pročitajte i ovo Duge cijevi ispred Banskih dvora - 4 Interventna na terenu FOTO/VIDEO Duge cijevi ispred Banskih dvora, Plenkoviću i ministrima upućene prijetnje smrću: Oglasio se i MUP

"Ne bojim se iako kažu da samo budala ne prepoznaje strah“, rekao je ministar graditeljstva Branko Bačić, a pretpostavlja i kome se prijetilo "Ono što sam čuo svim mojim kolegama. Ja sam uvjeren da je to prijetnja koja ima nešto drugo u pozadini, a ne ozbiljnu prijetnju."

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković kazala je da svaku prijetnju valja shvatiti ozbiljno: "Nikada ne treba podcjenjivati nikakvu vrstu opasnosti, osobito ne izvješća nadležnih službi."

Oporba osuđuje. Predsjednik MOST-a Božo Petrov rekao je da ne misli da bi trebali biti zemlja u kojoj se prijeti bilo kome: "A na drugi način trebamo valozirati njihov rad, odnosno nerad."

Mirno i bez straha, okružen osiguranjem premijer je šetao Dubrovnikom.

Premijer je rekao da moraju raditi na suzbijanju takvih skupina, zato je i SOA objavila izvješće. A u SOA-inom izvješću stoji kako ekstremizam u Hrvatskoj nema uporište. Ali su detektirali pojedince s ekstremističkim i militantnim stavovima. Pokušali su paravojno organizirati sljedbenike kako bi ih vojno obučili i naoružali.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković Uskoro detalji porezne reforme Plenković teze oporbe nazvao stupidnima: ''Oni nemaju što, njima je teško, bude mi ih čak nekad žao''

"Postojale su dvije skupine koje su vrlo jasno identificirane, koje su povezivale jedan krug ljudi s ciljem nasilnog rušenja ustavnog poretka - imali ste teroristički napad bezuka“, rekao je premijer.

Siniša Hajdaš Dončić iz Odbora za unutarnju i nacionalnu sigurnost rekao je da su to "Takozvani vukovi samotnjaci koji rade incidente sa tragičnim posljedicama."

SOA je objavila i da je 18 ruskih diplomata iz Hrvatske protjerano zbog špijunaže. Povećan je broj i kibernetičkih napada, uglavnom na ministarstvo vanjskih poslova ali i obrane. Iza većine stoje, ruske obavještajne službe, a otkriveno ih je 19.

"Tu je kombinacija ruske agresije, ali tu imamo i poslužitelje iz NR Kine, ali tu ima dosta i industrijskih špijunaža“, dodao je Hajdaš Dončić.

Ovakvi hakerski napadi, tvrdi stručnjak za sigurnost mogu biti izuzetno opasni.

"Utjecajem na različite sustave može doći do ekstremnih šteta kao što je potpuno zaustavljanje određenih sustava, nečega što je bitno za građane i njihove živote“, objasnio je Alen Delić iz Udruge menadžera sigurnosti.

Teroristička prijetnja u Hrvatskoj je niska, ali ne isključuje mogućnost terorističkih napada. SOA upozorava na pojave velikosrpskog ekstremizma, ali i na islamistički radikalizam, kao i na organizirani kriminal. Tu je i problem korupcije. Zabrinjava ih utjecaj na političke, pravosudne i gospodarske procese.

S Markovog trga uživo se javio reporter Dnevnika Nove TV Ivan Čorkalo.

Rekao je da je teško reći jesu li službe na tragu osobi koja je prijetila premijeru i Vladi. Sva događanja na Markovom trgu su jutros bila praćenje protokola, kazao je Čorkalo.

Kada bi u zgradi Vlade bili premijer ili ministri, policija bi ih evakuirala i smjestila na sigurnu lokaciju. Reporter Dnevnika Nove TV naglasio je da se turisti normalno kreću Markovim trgom, a komentirao je i njegovo potencijalno otvaranje.

Javljanje uživo pogledajte u prilogu.

 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene