Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pritisak na sindikate?

Vlada uvodi ocjene: Na 100 radnika moglo bi biti osam otpuštenih

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Višak od 250 tisuća ljudi u administraciji rješavao bi se odlascima u mirovinu. U sljedeće dvije godine tako bi otišlo najmanje 20, a možda čak i 30 tisuća ljudi. Istodobno, pooštrit će se i kažnjavanje neučinkovitih službenika.

Banski dvori misle da tu leži izvor svih problema. U državnoj službi posljednjih godina tek su rijetki ocijenjeni negativno, što znači automatski otkaz. S novim zakonom od nove godine na 100 radnika moglo bi doći i osam otpuštenih. Među 250.000 državnih službenika možda niti na jednu ruku ne mogu se izbrojati oni koji su dobili negativnu ocjenu pa time i otkaz i to ne u prošloj godini nego u zadnjih nekoliko godina.

Pročitajte i ovo Hrvoje Krešić i Matija Kroflin - 4 (Ne)zadovoljni sindikati Sprema li se novi štrajk? "Nije točno da je ovo najveće povećanje plaća. Rast 90-ih bio je veći od ovog što je sada na stolu" Slika nije dostupna "67 je previše" Ministar Pavić bez odgovora o ostavci, pozvao sindikate na dijalog o mirovinskoj reformi

Svi koji su na proračunu od svojih šefova ocjenjivani su uglavnom odličnim i vrlo dobrim ocjenama. Zaposlenici su se mogli žaliti na ocjenu. Sada se mijenja sustav ocjenjivanja, a vlada vjeruje time se i kažnjavanja.

>> Sindikati se obraćaju europskim institucijama

Zaposleni u javnom sektoru ponovno će jurišati na što bolje ocjene. I to po Gausovoj krivulji. Nju koriste statističari da bi dobili prosječnu vrijednost. Krivulja se spušta na dvije strane, u ovom slučaju, prema najbolje i najlošije ocijenjenim zaposlenicima javnog sektora. Dobri mogu biti nagrađeni, a lošima se sprema otkaz.

Vladine projekcije novog ocjenjivanja govore da bi na 100 zaposlenih polovina trebala imati prosječnu trojku. Odlikaša, i onih najlošijih bilo bi oko osam posto, što je prava revolucija ako se zna da je dosadašnji sustav zbog politike nezamjeranja imao same odlikaše. Sindikati smatraju da Vlada nepromišljeno srlja u promjene koje privatni sektor poznaje već godinama.

'To obično znači da se logika funkcioniranja privatnog sektora želi prebaciti ili kopirati u javnom sektoru što po mom mišljenju jednostavno nije prihvatljivo', rekao je Boris Pleša iz Sindikata državnih i lokalnih službenika. Najave novih otkaza za druge su pritisak zbog skorašnjih pregovora oko novih kolektivnih ugovora.

'Ovo što najavljuje prvi potpredsjednik Vlade, više shvaćam kao jedan vid specijalnog rata koji se vodi ovih dana uglavnom protiv sindikata, vjerojatno vezano uz predstojeće pregovore gdje se praktično prijeti otpuštanjima', rekao je Željko Stipić, iz Sindikata zaposlenih u školstvu.

Profesor radnog prava Viktor Gotovac upozorava da se točno mora definirati tko, kako i zašto može ocjenjivati zaposlenike kako bi se izbjegla zlouporaba. 'Ono što bi bilo ključno je da sve nas koji radimo u javnom sektoru ocjenjuju naši korisnici. To bi značilo da liječnike ocjenjuju njihovi pacijenti. To bi značilo da mene ocjenjuju moji studenti i da na neki način time onda dobijemo pravu relevantnu ocjenu', rekao je Gotovac. A da bi Vlada mogla bezbrižno dijeliti otkaze, od zaposlenika će se tražiti da potpisom prihvate novi sustav ocjenjivanja.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene