Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Na samom početku sjednice Vlade premijer Tihomir Orešković osvrno se na zbivanja prošlog tjedna te najavio kako Vlada ima u planu do kraja godine u proceduru uputiti 238 zakona.


Na samom poćetku sjednice Vlade premijer Tihomir Orešković zahvalio je ministrima na planu da do kraja godine u proceduru stave 238 zakona. Najveći dio tih zakona, napominje, u proceduru će ići u drugoj polovici godine.

Vezani članci Vili Beroš Beroš otkrio koliko je necijepljenih među hospitaliziranima zbog korone: ''To je pobjeda nad zdravim razumom i pljuska zdravstvenim djelatnicima'' Prva sjednica Vlade nakon ljetne pauze Plenković o koronavirusu: "Broj zaraženih raste. Nadamo se da će i na današnjoj koronakarti obala ostati narančasta"

Osvrnuo se na jučerašnji sastanak s HUP-om i sindikatima. Tvrdi da s njima ima vrlo otvoreni dijalog. 'Ovo je prvi put da su reforme vidjeli naši naši partneri i prije nego smo ih izložili na sjednici Vlade', rekao je Orešković.

Najavio je da će idući tjedan pred ministrima biti Nacionalni program reformi koji će Hrvatska, uz Plan konvergencije, do kraja mjeseca predati Europskoj komisiji.

Plan reformi je kvalitetan, rekao je Orešković. Možda se neće sviđati svima, ali mislim da je taj program fer, da je balansiran i da će biti na dobro građana Hrvatske.

 

Imamo puno posla i moramo raditi zajedno, ističe Orešković.

 

Vlada je na sjednici donijela odluku o 27,6 milijuna kuna izvanredne pomoći mljekarima kako bi ublažila posljedice kritične situacije u sektoru mljekarstva, a pomoć bi poljoprivrednicima trebala biti isplaćna najkasnije do 30. lipnja ove godine.

Polovicu ukupnog iznosa pomoći Hrvatskoj je stavila na raspolaganje Europska unija, a polovica će biti isplaćena iz hrvatskog državnog proračuna.

 

Na dnevnom redu je bio i prijedlog odluke o utvrđivanju godišnje kvote dozvola za zapošljavanje stranaca koja za ovu kalendarsku godinu iznosi 3.115 dozvola.

Od ukupnog broja dozvola njih 800 se odnosi na produženje već izdanih dozvola, a za novo zapošljavanje stranaca izdaje se 2.300 dozvola.

'Očekujem aktivniji pristup Zavoda za zapošljavanje'

Ministrica rada i mirovinskog sustava, Nada Šikić rekla je kako se najveći broj dozvola odnosi na brodogradnju, a HGK i HUP predložili su zapošljavanje stranaca u djelatnosti graditeljstva.

Napominje kako očekuje aktivniji pristup Zavoda za zapošljavanje sljedeće godine kako bi pripremili radnike u deficitarnim zanimanjima zbog kojih sada privremeno uvozimo radnike, naročito u graditeljstvu i turizmu.

Na dnevnom redu je i prijedlog odluke o uvjetima korištenja službenih automobila, mobilnih telefona, redovnih zrakoplovnih linija, poslovnih kreditnih kartica, sredstava reprezentacije te načinu odobravanja službenih putovanja.

Vlada propisivanjem tih uvjeta, kako navodi u prijedlogu, želi kroz više restrikcija želi ojačati namjensko, ekonomično i učinkovito korištenje proračunskih sredstava.

'Iako sam potpisala odluku, mislim da je nepotrebna i populistička'

Nakon što je ministruca uprave Dubravka Jurlina Alibegović iznijela  prijedlog odluke o uvjetima korištenja službenih automobila, mobilnih telefona, redovnih zrakoplovnih linija, poslovnih kreditnih kartica, sredstava reprezentacije te načinu odobravanja službenih putovanja, za riječ se javila ministrica Šikić.

'Unatoč tome što ja jesam ispred mog ministarstva potpisala ovu odluku i ne mislim da se treba kršiti, mislim da je izrazito populistička i nepotrebna', rekla je tijekom sjednice Vlade ministrica Šikić.