Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Vlada je s današnje sjednice uputila u saborsku proceduru prijedlog izmjena Zakona o HRT-u kojima bi se trebala razriješiti "kriza upravljanja" na Prisavlju.


Nakon gotovo mjesec dana javne rasprave, prijedlog zakona ide u Hrvatski sabor na dva čitanja, a o njemu će se odlučivati natpolovičnom većinom svih zastupnika.

Vladin cilj je rješavanje upravljačke, financijske i programske krize koja je na HRT-u prisutna već mjesecima, ustvrdila je ministrica kulture Andrea Zlatar Violić.

Izmjenama zakona jasno se razdjeljuju odgovornosti i ovlasti ravnatelja, Ravnateljstva, urednika, Nadzornog odbora i Programskog vijeća, kako više ne bi dolazilo do kolizija u upravljanju HRT-om.

Vezani članci Sabor Sabor o zakonima o PDV-u, o doprinosima, trgovini i zdravstvenim zakonima Andrej Plenković Vlada usvojila paket mjera pomoći za građane i poduzetnike: "Sprječavamo da od 1. travnja cijena struje bude 100 posto veća"

>> HRT na udaru AZTN-a zbog zlouporabe vladajućeg položaja

Novi model trebao bi omogućiti restrukturiranje HRT-a i na taj način riješiti nagomilane probleme, od financijske nestabilnosti do kvalitete programa i ispunjavanja funkcije javne televizije.

Zlatar Violić je izvijestila kako su Vladi u ponedjeljak stigli komentari iz Europske komisije na prijedlog zakona. Radi se o "tri sitne točke", kaže ministrica, od kojih je najvažniji prijedlog Komisije, koji je prihvaćen, da Sabor o zakonu odlučuje kvalificiranom većinom, kako bi se osigurao veći legitimitet zakona.

Premijer Zoran Milanović istaknuo je kako su davno prošla vremena kada je HRT, tada nazivan "dalekovidnicom", bio jedini ili dominantan izvor informiranja za većinu građana, jer se medijsko tržište u međuvremenu jako proširilo.

Kao predsjednika Vlade prije svega me zanima status kuće koja godišnje hrvatske građane stoji više od milijardu kuna, te javni sadržaj - kulturni, dramski i ini programi, rekao je Milanović dodavši kako ga informativni program "uopće ne zanima".

Tko će biti glavni ravnatelj odlučit će saborska većina nakon javne rasprave i ispitivanja kandidata pred nadležnim saborskim odborom. To će gledati cijela hrvatska javnost i to je već ogromna brana bilo kakvoj političkoj zlouporabi, poručio je premijer.

Vlada je danas također dala negativno mišljenje na Izvješće o radu Programskog vijeća HRT-a, a ministrica Zlatar Violić kao razloge je navela slabu zastupljenost europskog programa, nedovoljan razvoj nezavisne produkcije i nezadovoljavajuću dostupnost osobama s oštećenjem sluha i vida.(Hina)
 

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju