Čuvarske poslove ubuduće bi mogle obavljati i osobe koje imaju završenu samo osnovnu školu, predlaže se zakonom o privatnoj zaštiti upućenim u saborsku proceduru s Vladine sjednice u četvrtak.

Galerija


Trenutačno je niža stručna sprema, odnosno jednogodišnja ili dvogodišnja srednja škola, minimalan stupanj obrazovanja za obavljanje čuvarskih poslova.

Vezani članci Ilustracija (Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL) Sindikat policijskih službenika: "Pun nam kufer politike i političara koji nas godinama maltretiraju" Predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović (Foto: Goran Stanzl/PIXSELL) Predsjednica se oglasila o slobodi medija: "Želim da novinari rade slobodno, bez pritisaka koji ne dolikuju demokratskom društvu"

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović istaknuo je da je važeći zakon iz 2003. godine te je u Sabor upućen novi prijedlog s obzirom na važnost sigurnosno-gospodarske komponente ove djelatnosti.

U Hrvatskoj postoje 53 trgovačka društva za tjelesnu i tehničku zaštitu, 111 obrta tehničke zaštite i 147 unutarnjih čuvarskih službi s ukupno više od 16.500 aktivnih osoba s dopuštenjem za obavljanje poslova privatne zaštite.

Novina je u zakonu, naveo je ministar, da se izrađuje metodologija procjene rizika prije uspostave privatne zaštite, propisuju se uvjeti koje za obavljanje te djelatnosti u Hrvatskoj moraju ispunjavati pravne osobe i obrtnici te fizičke osobe koje dolaze s područja EU-a te se, vezano za to, regulira obavljanje povremenih i privremenih poslova privatne zaštite.

Novim se zakonom predlaže mogućnost ukidanja odobrenja za obavljanje djelatnosti privatne zaštite, a uvodi se i sigurnosna provjera ne samo za odgovorne osobe iz pravnih osoba već i za druge osobe iz registara osnivača trgovačkog društva.

Uvodi se obveza pravnih osoba i obrtnika koji su vlasnici ili korisnici objekata kategoriziranih u I. i II. kategoriju objekata da zaduže osobu za organizaciju i unutarnji nadzor provedbe sigurnosti.

Preciziraju se ovlasti čuvara, zaštitara te zaštitara – tehničara, a uvode se dvije nove kategorije zaštitara: zaštitar – specijalist (s višom razinom osposobljenosti) i zaštitar - IPU (izrađivač prosudbi ugroženosti).

Propisuje se i osnivanje povjerenstava MUP-a za provođenje postupka ocjene zakonitosti primjene ovlasti sredstava prisile, naveo je Božinović.

Vlada je donijela i odluku o obvezi rada ureda državne uprave van radnog vremena, a radi provedbe izbora za članove u Europski parlament, i to u subotu 11. svibnja od 8 do 14 sati, u srijedu 15. svibnja do 16 sati te na dan izbora, u nedjelju 26. svibnja, za sve vrijeme glasanja od 7 do 19 sati.

Također, Vlada je donijela i odluku o obvezi rada ureda državne uprave po potrebi izvan radnog vremena radi provedbe izbora za članove vijeća i predstavnike nacionalnih manjina u jedinicama lokalne i područne (regionalne) samouprave, a na dan izbora, u nedjelju 5. svibnja, za vrijeme glasanja od 7 do 19 sati. Naknade za prekovremeni rad isplatit će se temeljem Kolektivnog ugovora za državne službenike i namještenike. (Hina)

Plenković: "Proračun je u plusu za 750 milijuna kuna, unatoč plaćenim jamstvima za brodogradilišta"