Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nužne uštede

VIDEO Reforma zdravstva koja čeka Hrvate

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Spajanje bolnica jedna je od mjera s kojima se mogu ostvariti značajnije uštede koje će dovesti do prave reforme.

Vlada u srijedu donosi prve odluke o reformi zdravstva. Spajaju se neke bolnice i odjeli unutar bolnica, a kako će to izgledati znat će se već u siječnju.

Pročitajte i ovo Vili Beroš Država preuzima upravljanje Bolnice postaju državne od 1. siječnja, Beroš poručio: "Jamčim da neće biti ukidanja bolnica" Slika nije dostupna Temeljita reforma Slovenija: Budući ministar zdravstva za ukidanje dopunskog osiguranja

Među prvima su bolnice u Klenovniku i Novom Marofu koje se spajaju s varaždinskom bolnicom. Bolnica iz Pakraca odlazi u požešku bolnicu, bolnica iz Nove Gradiške se spaja sa Slavonskim Brodom, dok se bolnica u Lovranu spaja s riječkom bolnicom.

Zdravstvo je jedan od najvećih potrošača u proračunu. Svaki dan neprovođenja reformi porezne obveznike stoji 4 milijuna kuna, a svake druge godine zdravstvo se sanira s tri milijarde kuna i tako već godinama.

Hrvatska u tri godine mora smanjiti deficit proračuna: Zdravstvo prvo na udaru!

Zdravstvo u ovom trenutku troši 21,5 milijardi kuna, a tamo gdje se ne može uštedjeti su plaće, lijekovi i ostali troškovi.

Na tim bi se stavkama moglo uštedjeti nekih milijardu kuna, ali troškove na godišnjoj razini treba srezati barem za četiri, tako da je spajanje manjih bolnica s većima jedna od mjera s kojima se mogu ostvariti značajnije uštede koje će dovesti do prave reforme.

Na plaće se godišnje troši osam milijardi kuna, na lijekove također osam, te dvije milijarde kuna na ostale troškove kao što su održavanje zgrada i tehničke potrebe.

Zanimljiva je stavka da od 70.000 ljudi koji rade u zdravstvu trideset posto njih nema veze sa zdravstveno uslugom.

Sveobuhvatnu reformu ministar planira obznaniti za 4 tjedna. Bolnice za koje se zna da će biti spojene su manje bolnice, ali prava bitka će se voditi prilikom spajanja velikih bolnica.

Tu će osim financijskih kriterija veliku ulogu imati i politika. Treba li ukinuti bolnicu u Kninu ili Šibeniku i treba li ukinuti bolnicu u Vukovaru ili Vinkovcima sigurno će biti pitanja koja će potegnuti i neke političke probleme.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene