Jedna od najavljenih reformi u zdravstvu je i više posla za obiteljske liječnike, pedijatre, stomatologe i ginekologe. Istodobno bi se smanjio dolazak u bolnice na liječenje. Sve što se može - obavilo bi se u domovima zdravlja. Također, žele smanjiti broj pacijenata po liječniku - od 500 do 1500.


Pregledi kod obiteljskih liječnika u prosjeku traju oko 15 minuta, što ponekad nije dovoljno. 'Dnevno obiteljski doktor ne smije pregledati više od 15 do 20 pacijenata. Trenutno je prosječan broj 1850, no međutim, ima ordinacija koje imaju i preko 2500 pacijenata u skrbi i ti kontakti su više od 100 pacijenata dnevno. Sad možete zamisliti koliko kvalitetno se možete svim tim pacijentima posvetiti', kaže liječnica Ines Balint.

Vezani članci Vili Beroš na presici Stožera Beroš o zahtjevu KBC-u Zagreb za odštetu zbog korone: "U ovom trenutku nema tužbi. Je li ih moguće očekivati? Iskreno ću reći - vjerojatno jest" FOTO: PR Goran Pauk: Jednaka i jednako dostupna zdravstvena zaštita cilj je cjelovite zdravstvene reforme

Papirologija i javljanje na telefon u ovim ordinacijama zna oduzeti i do dva sata vremena. Zbog toga je Ministarstvo zdravlja najavilo reformu primarne zdravstvene zaštite, čiju ulogu ponovno žele ojačati i time rasteretiti bolnice.

'Brojni naši građani sjećaju se što je sve bilo moguće napraviti, tj. koje pretrage i preglede u domovima zdravlja. Ministarstvo zdravlja će to ponovno omogućiti našim građanima. Naravno da će timovi u primarnoj zdravstvenoj zaštiti biti lišeni ogromnih administrativnih barijera kojima su sada izloženi', kaže zamjenik ministra Ivan Bekavac.

Namjeravaju i smanjiti broj pacijenata po liječniku, od 500 do 1500. 'Potrebno je povećati broj liječnika i medicinskih sestara. Kako bi to bilo izvedivo nužno je zaustaviti egzodus naših zdravstvenih radnika iz Hrvatske', dodaje Bekavac.

Bivši doministar zdravlja ne vidi ništa novo u reformi primarne zdravstvene zaštite. 'Dala je već solidne rezultate, provodi se tri godine. Prošle godine je upućeno milijun pacijenata manje, a pregledano 67% pacijenata više u odnosu na 2013. Dakle, to je naša mjera i dobro je da se nastavlja', tvrdi Dragan Korolija Marinić.

Obiteljski liječnici poručuju kako ih se najprije mora rasteretiti od silne administracije kako bi se kvalitetnije posvetili svojim pacijentima.